ANPC a primit 240 de reclamaţii pe creditele în CHF în două luni. De săptămâna viitoare încep procesele

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a primit 240 de reclamaţii care vizează băncile, după explozia cursului francului elveţian, în principal pe clauze abuzive. Preşedintele instituţiei, Marius Dunca, spune că de săptămâna viitoare începe câte un proces pe zi cu instituţiile bancare, până când acestea vor rezolva problemele clienţilor. Aceste litigii au efecte asupra tuturor consumatorilor afectaţi de clauzele contractuale contestate. Totodată, consumatorii constituiţi în grupuri cheamă băncile la negocieri pentru a obţine soluţii de reducere a ratelor lunare.
Mihai Banita - mie, 18 mart. 2015, 12:33
ANPC a primit 240 de reclamaţii pe creditele în CHF în două luni. De săptămâna viitoare încep procesele

ANPC a analizat 176 din cele 240 de reclamaţii şi a întocmit şi procese verbale de constatare, iar de săptămâna viitoare acestea vor fi trimise instanţelor, a declarat Dunca, cu ocazia unei conferinţe de presă.

Clauzele reclamate de clienţi se referă, în principal, la modul de calcul al dobânzilor la credite, existenţa unor comisioane precum cel de risc, aplicarea unui comision de administrare la întreaga valoare a creditului sau comisioane penalizatoare calculate la valoarea creditului şi nu la cea a sumelor restante.

„În fiecare zi o să avem câte un proces verbal de contravenţie, care să fie trimis în instanţă. Dacă vor să stăm în procese, stăm în procese. Mai avem încă 23 de procese verbale, din care patru cu un singur operator bancar”, spune Dunca. Acesta cere băncilor să vină cu soluţii pentru clienţii afectaţi de creşterea cursului francului şi de clauzele abuzive care umflă costul contractelor.

Preşedintele ANPC a mai precizat că dacă instanţa va constata existenţa unor nereguli în contracte, atunci de decizie vor beneficia toţi clienţii băncilor care au semnat acel tip de contract, potrivit prevederilor legii 193/2000. De asemenea, băncile pot fi amendate cu până la 50.000 de lei pentru fiecare caz în parte.

ANPC are deja mai multe litigii cu băncile pe clauze abuzive pe rolul Tribunalului Bucureşti, începute după octombrie 2013, când legea 193/2000 a fost modificată în favoarea consumatorilor.

Clienţii cheamă băncile la negocieri

ANPC se va implica ca mediator în negocierile dintre consumatorii cu credite în franci elveţieni şi bănci, care vor avea loc în perioada următoare. Aproximativ 5000 de membri ai Grupului Clienţilor cu Credite în CHF, constituit pe Facebook, vor fi reprezentaţi de Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) în negocieri colective cu şapte instituţii bancare.

Preşedintele AURSF, Alin Iacob, spune că a trimis invitaţii la negocieri către OTP Bank, Volksbank, Raiffeisen Bank, Credit Europe Bank, Banca Românească, Piraeus Bank şi Bancpost.

Iacob spune că Asociaţia urmăreşte să obţină pentru membrii cotizanţi reducerea ratelor la credite, care se poate face fie prin reducerea costurilor cu dobânzile şi comisioanele, fie prin conversia la un curs negociat, ori conversia la cursul actual, cu discount-uri pentru debitori. Discuţiile se vor purta la sediul ANPC, în perioada 2-7 aprilie, şi sunt programate câte două bănci pe zi.

De eventualele condiţii favorabile obţinute vor beneficia doar cei înscrişi la negocieri.

Pentru ceilalţi, Dunca spune că există soluţia formulării unor sesizări la ANPC sau la comisariatele judeţene.

În România există aproximativ 100.000 de debitori cu credite în franci elveţieni, iar un sfert dintre aceste contracte au fost cesionate către firme din afara României şi nu mai apar în bilanţurile băncilor locale.

Creditele au fost acordate, aproape în totalitate, în perioada 2006-2008, când francul era cotat la 1,8-2,1 lei. Moneda naţională s-a depreciat puternic de-a lungul anilor de criză, astfel că cursul a ajuns la 3,8 lei/franc la finele anului trecut. Pe 15 ianuarie, Banca Centrală a Elveţiei a renunţat la plafonul faţă de euro, ceea ce a dus la explozia francului, care a ajuns până la paritate cu moneda unică europeană. Cursul BNR de azi este de 4,17 lei pentru un franc.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...