1EUR = 4.7790 RON | Bucureşti 6 º

News

ANPC: Amenzi de peste 131.000 lei pe piaţa produselor tradiţionale. Aproape o tonă de alimente a fost oprită de la comercializare

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi de 131.500 lei şi a oprit temporar de la comercializare aproape o tonă de alimente care nu respectau normele legale în ceea ce priveşte atestarea produselor tradiţionale, se arată într-un anunţ publicat pe site-ul instituţiei.

14 apr, 2017 | ECONOMICA.net

ANPC: Amenzi de peste 131.000 lei pe piaţa produselor tradiţionale;aproape o tonă de alimente a fost oprită de la comercializare
Bucureşti, 14 apr /Agerpres/ - Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi de 131.500 lei şi a oprit temporar de la comercializare aproape o tonă de alimente care nu respectau normele legale în ceea ce priveşte atestarea produselor tradiţionale, se arată într-un anunţ publicat pe site-ul instituţiei.

'În perioada 28 decembrie 2016 - 20 ianuarie 2017, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat o acţiune de control cu privire la modul de respectare a prevederilor Ordinului comun nr.724/1082/360/2013 privind atestarea produselor tradiţionale. Au fost controlaţi 256 operatori economici, din care la un număr de 64 au fost constatate deficienţe. A fost verificată o cantitate de circa 32,2 tone produse alimentare vândute sub titulatura de produse tradiţionale, din care 1,4 tone nu se încadra în prevederile legale privind protecţia consumatorilor', se arată în document.

Autoritatea a decis oprirea temporară de la comercializare a circa 958 kg produse alimentare, în valoare de 25.344 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate, oprirea definitivă de la comercializare a 15 kg în valoare de 531 lei, care prezentau data durabilităţii minimale depăşită sau caracteristici care le făceau improprii consumului uman şi a aplicat 73 sancţiuni contravenţionale, dintre care 31 amenzi contravenţionale în valoare de 131500 lei şi 42 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Printre abaterile constatate se află nerespectarea la comercializare a prevederilor Ordinului nr.724/ 1082/ 360/ 2013 privind atestarea produselor tradiţionale, respectiv lipsa înscrierii logo-ului naţional, siglă care certifică că produsul este atestat tradiţional.

De asemenea, s-au mai observat produse cu elemente de identificare incomplete, respectiv neînscrierea datei limita de consum/ datei durabilităţii minimale declarată de producător, prin utilizarea sintagmei 'Expira la' şi/sau ' A se consuma de preferinţă înainte de...', neindicarea conţinutului de fructe sub forma 'preparat cu... grame de fructe pentru 100 grame produs', având în vedere faptul că nici lista ingredientelor nu conţine indicarea cantităţii nete (exprimată în %) a fructelor indicate pe etichetă produselor s-a constatat la: dulceaţă de afine, mure, vişine.

Surs: AGERPRES

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO