ANPC: Băncile să vină cu argumente concrete dacă vor prelungirea discuţiilor pe Ordinul comisioanelor la ATM

Ordinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor /ANPC/ care va obliga băncile să afişeze la ATM comisioanele pentru fiecare operaţiune, în sumă fixă, ar putea intra în vigoare în 90 de zile, însă termenul depinde de solicitările băncilor, care trebuie temeinic argumentate, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele ANPC, Marius Alexandru Dunca.
Economica.net - joi, 18 sept. 2014, 13:21
ANPC: Băncile să vină cu argumente concrete dacă vor prelungirea discuţiilor pe Ordinul comisioanelor la ATM

‘Ordinul este în dezbatere publică încă 14 zile de acum încolo, termenul nu a fost încă prelungit. Deocamdată vin la sediul ANPC (nr. – reprezentanţii băncilor), discutăm cu fiecare şi vedem păreri şi opinii. .(…) După încheierea dezbaterii publice mai avem nevoie de aproximativ 30 de zile pentru definitivarea Ordinului şi, după publicarea în Monitorul Oficial, au la dispoziţie 60 de zile pentru implementare. Deci, în total 90 de zile, dacă nu există prelungiri. Să vedem ce solicită şi băncile, dar trebuie să vină cu argumente concrete, cu justificări, cu detalii tehnice, de ce nu se poate, de ce durează, nu pe vorbe’, a explicat preşedintele ANPC.

Băncile au anunţat, recent, prin intermediul unui comunicat de presă, că au solicitat ANPC prelungirea termenului de dezbatere publică a proiectului de Ordin al ANPC privind unele măsuri de informare a consumatorilor de către prestatorii de servicii de plată care desfăşoară operaţiuni de plată prin intermediul ATM-urilor, motivând că documentul este inaplicabil din punct de vedere legal şi tehnic. În plus, băncile susţin că au nevoie de cel puţin 12 luni de la publicarea Ordinului pentru a implementa un sistem cu anumite limitări şi doar pentru operaţiunile cu carduri desfăşurate la ATM-urile băncilor emitente.

‘Tocmai de aceea discutăm acum cu ei pentru a ajunge la o soluţie optimă, nu de compromis’, a spus preşedintele ANPC.

El a spus că a remarcat o deschidere din partea băncilor în acest sens. ‘Vă dau un exemplu: dacă un comision este 8 lei, atunci eu poate decid să mă duc să plătesc cu cardul, şi atunci încurajăm acest segment. Încă un exemplu: un pensionar are pensia de 400 de lei. Şi cum gândesc bunicii noştri – ‘lasă că am BANI acolo şi stau foarte bine şi mă duc să scot câte 20 de lei, câte 50 de lei’. Dacă pensia este de 400 de lei şi se fac 10 retrageri, cu un comision de 4 lei, 10% din pensie se duce pe comisioane’, a explicat Dunca.

Referitor la faptul că băncile ar putea introduce un comision suplimentar pentru serviciul de afişare a comisioanelor la ATM, preşedintele ANPC susţine că, în opinia sa, important este ca şi acesta să fie comunicat. ‘Dacă se comisionează suplimentar…să mă anunţe: ‘Datorită acestui Ordin vă mai comisionăm cu X lei. Vreau să ştiu, pentru că atunci îmi dă mie posibilitatea, în calitate de consumator, să merg mai departe şi să desfăşor operaţiunea sau să mă retrag din operaţiune. Eu merg pe o informare corectă, completă şi precisă a tuturor consumatorilor. Vreau să ştiu valoarea fixă, absolută, pe care o plătesc atunci când efectuez o retragere. Este dreptul meu de a fi informat’, a subliniat preşedintele ANPC.

Te-ar mai putea interesa și
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la "Baa2", ca urmare a revenirii solide a economiei ungare din pandemie, o veste......
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi "pentru" din partea delegaţilor la Congresul PNL, iar Ludovic Orban 1.898.
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Jucătorii împătimiți sau cei care joaca ocazional la Loto nu mai pot intra în agenții fără certificatul verde sau ...