ANPC: Legea creditelor de consum s-ar putea modifica anul viitor

Legea creditelor de consum, care a fost completată prin Ordonanţa de Urgenţă 52/2016, se va modifica printr-o lege pe parcursul anului viitor, a declarat miercuri directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, care a mai spus că următoarele schimbări vor fi făcute pentru a acoperi “golurile” lăsate de Ordonanţa 52.
Economica.net - mie, 23 nov. 2016, 10:31
ANPC: Legea creditelor de consum s-ar putea modifica anul viitor

Legea creditelor de consum a fost modificată şi completată prin Ordonanţa de Urgenţă 52/2016 privind creditele de consum, care a intrat în vigoare de la 30 septembrie şi care îi protejează mai bine pe consumatori în raport cu creditorii.

„Avem implementată legea creditelor de consum, dar aceasta se va modifica printr-o lege pe parcursul anului viitor. Încercăm să acoperim golurile lăsate de Ordonanţa numărul 52”, a spus Anghel.

Acesta a mai spus că pe piaţa instituţiilor de credit sunt jucători care nu se comportă corect faţă de consumatorul. Spre exemplu, aceştia nu au costuri transparente. În acest context, directorul ANPC vrea să încerce să-i determine pe jucătorii cu probleme să adere la codul de bune practici.

Ordonanţa 52/2016 reprezintă, în realitate, transpunerea în legislaţia românească a directivei europene 17, care trebuie aplicată obligatoriu de toate statele membre ale Uniunii Europene.

Din 30 septembrie, băncile româneşti aplică efectiv Directiva europeană 17, care a intrat în vigoare şi în România şi care oferă o protecţie suplimentară clienţilor în raportul cu băncile. Astfel, băncile au obligaţia de a informa clienţii cu privire la variaţiile de curs, dobânzile penalizatoare în caz de restanţe sunt limitate drastic şi sunt eliminate din momentul începerii procedurii de executare silită. În plus, clienţii nu mai plătesc comision în cazul în care rambursează anticipat creditele.

În urmă cu o săptămână, şeful ANPC susţinea că introducerea acestor măsuri în legislaţia europeană şi românească a avut la bază elemente precum comportamente iresponsabile ale unor jucători din piaţă sau lipsa infromaţiei corecte şi complete către consumatori.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...