ANPC şi societatea civilă trebuie să informeze profesionist populaţia despre aplicarea legii falimentului personal – MJ

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi reprezentanţii societăţii civile au obligaţia de a informa profesionist cetăţenii despre modul în care se aplică Legea insolvenţei persoanelor fizice, este de părere secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Liviu Stancu.
Economica.net - joi, 16 iul. 2015, 12:14
ANPC şi societatea civilă trebuie să informeze profesionist populaţia despre aplicarea legii falimentului personal - MJ

‘Scopul acestei legi nu este ca cineva, un avocat de exemplu, să îşi creeze o sursă suplimentară de venit. Depinde de perspectiva din care priveşti. Întotdeauna există persoane care fie au un interes profesional, fie un interes particular. Profesional, interesul debitorului trebuie urmărit de ANPC. Este evident că o autoritate, care este înfiinţată special şi are această competenţă în materia protecţiei consumatorului, trebuie să îşi facă foarte atent treaba şi chiar să producă material informativ, pentru că domniile lor au un aparat, dânşii ştiu să gestioneze lucruri de tipul acesta, cum să producă informaţie pentru cetăţean. Noi, la Ministerul Justiţiei, avem obligaţia să ţinem balanţa dintre creditori şi debitori în echilibru’, a spus, joi, Liviu Stancu, într-o conferinţă privind insolvenţa persoanelor fizice.

Citeşte tot ce trebuie să ştii despre Legea falimentului personal aici 

Vezi forma finală a legii insolvenţei persoanelor fizice aici

Legea insolvenţei persoanelor fizice a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 26 iunie şi va intra în vigoare la şase luni de la publicare, respectiv pe 26 decembrie 2015.

‘În acelaşi timp, nu trebuie să uităm că un rol foarte important îl are propria educaţie. Nu poţi accesa datorii – şi nu vorbesc strict de datorii bancare, fără să cunoşti termenii unui astfel de contract. Textul legii nu se referă numai la aspectele legate de bănci. Textul se referă la datorii în valoare de 15 salarii minime pe economie, iar asta înseamnă şi o datorie privată la un prieten. În momentul în care apelezi la un împrumut, ai o minimă obligaţie să înţelegi cum funcţionează. Cred că pe lângă propria atenţie, în sensul lecturării textului de lege, nu este fabulos de tehnic, este un text care poate fi înţeles de oameni obişnuiţi. Dar aceştia ar trebui sprijiniţi de ANPC şi de societatea civilă care, până acum ceva timp, spunea că nu are subiecte de discutat în afară de anticorupţie. Societatea civilă are, iată, un material în faţă şi poate să creeze pe baza acestuia aplicaţii ale informaţiei’, a subliniat oficialul de la Ministerul Justiţiei.

Legea se adresează persoanelor fizice de bună-credinţă, ale căror datorii rezultă dintr-o activitate ce are ca scop satisfacerea unei nevoi personale, cum ar fi restanţele la furnizorii de utilităţi, întârzieri la achitarea ratelor bancare contractate pentru achiziţia unui serviciu sau produs personal, şi nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit.

Te-ar mai putea interesa și
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB, trebuie să-şi dubleze cheltuielile de apărare în......
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...