1EUR = 4.8375 RON | Bucureşti 33 º

News

ANPM: Sunt 14.000 de tone de deşeuri importate ilegal pe Flaminia. Nu există substanţe periculoase

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Mihail Fâcă, a declarat, marţi, că pe nava Flaminia sunt 23.000 de tone de deşeuri, dintre care doar 9.000 de tone sunt notificate legal, restul de 14.000 de tone fiind deşeuri importate ilegal, pe acest vas negăsindu-se însă substanţe periculoase sau explozibile.

09 iul, 2013 | Agerpres

''Abia astăzi au primit avizul să se ocupe de cele 9.000 de tone notificate legal, fiindcă mai există pe navă 14.000 de tone pe care noi le-am declarat transfer ilegal de deşeuri. (...) Cele 14.000 de tone care, după noi, sunt import ilegal de deşeuri, vor trebui să fie preluate de statul german înapoi'', a afirmat Fâcă.

Potrivit acestuia, în cantitatea importată ilegal intră containere cu mâncare alterată, cu doze de băuturi răcoritoare, cu mobilă, cu materiale textile, pantofi şi alte asemenea.

''Mai există nişte containere despre care nu ştim ce conţin, dar din aceeaşi calitate, adică nu există niciun fel de container cu substanţe periculoase, explozibile sau minuni de genul acesta. Aşa ceva nu există'', a precizat Fâcă.

De asemenea, pe Flaminia mai există opt mii de tone de fier vechi şi o mie de tone de şlam, care va fi trimis la coincinerare la fabricile de ciment.

Referindu-se la apa rezultată în urma decontaminării fierului existent pe navă, preşedintele ANPM a explicat că aceasta poate fi epurată la orice staţie din ţară care are autorizaţie şi acord de mediu.

''Deşeurile lichide de pe nava Flaminia pot fi epurate la absolut orice staţie de epurare din ţară care are autorizaţie corectă şi acord de mediu. (...) Nu pot să spun (unde se epurează -n.r.), este o chestie contractuală între operatorul care face epurarea şi o staţie de epurare. Noi o să verificăm prin Garda de Mediu, după ce ei se apucă de treabă sau puţin înainte, dacă staţia de epurare respectivă respectă toate condiţiile impuse. (...) Apa aceea care rămâne în urma spălării (fierului - n.r.) trece printr-o staţie de epurare mobilă a operatorului respectiv, ajunge la caracteristicile NTP 02, care înseamnă la nivelul apei municipale de canalizare, şi se poate trece într-o staţie de epurare'', a explicat Mihail Fâcă.

Întrebat despre ce cantitate de apă ar fi vorba, acesta a spus că este greu de estimat, date exacte urmând să existe la finalul procesului de decontaminare a fierului. În ceea ce priveşte posibilitatea ca apa să fie epurată în Prahova, Fâcă a spus că, din punctul său de vedere, un astfel de demers ar fi ''stupid economic''.

''Din punctul meu de vedere, nicio şansă, pentru că mi se pare stupid economic să care pe 300 şi ceva de kilometri cu cisterne apă, când ar putea să rezolve la 20-30 de km de locul unde se întâmplă operaţia'', a declarat el.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO