ANPM: Sunt 14.000 de tone de deşeuri importate ilegal pe Flaminia. Nu există substanţe periculoase

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Mihail Fâcă, a declarat, marţi, că pe nava Flaminia sunt 23.000 de tone de deşeuri, dintre care doar 9.000 de tone sunt notificate legal, restul de 14.000 de tone fiind deşeuri importate ilegal, pe acest vas negăsindu-se însă substanţe periculoase sau explozibile.
Economica.net - mar, 09 iul. 2013, 14:34
ANPM: Sunt 14.000 de tone de deşeuri importate ilegal pe Flaminia. Nu există substanţe periculoase

”Abia astăzi au primit avizul să se ocupe de cele 9.000 de tone notificate legal, fiindcă mai există pe navă 14.000 de tone pe care noi le-am declarat transfer ilegal de deşeuri. (…) Cele 14.000 de tone care, după noi, sunt import ilegal de deşeuri, vor trebui să fie preluate de statul german înapoi”, a afirmat Fâcă.

Potrivit acestuia, în cantitatea importată ilegal intră containere cu mâncare alterată, cu doze de băuturi răcoritoare, cu mobilă, cu materiale textile, pantofi şi alte asemenea.

”Mai există nişte containere despre care nu ştim ce conţin, dar din aceeaşi calitate, adică nu există niciun fel de container cu substanţe periculoase, explozibile sau minuni de genul acesta. Aşa ceva nu există”, a precizat Fâcă.

De asemenea, pe Flaminia mai există opt mii de tone de fier vechi şi o mie de tone de şlam, care va fi trimis la coincinerare la fabricile de ciment.

Referindu-se la apa rezultată în urma decontaminării fierului existent pe navă, preşedintele ANPM a explicat că aceasta poate fi epurată la orice staţie din ţară care are autorizaţie şi acord de mediu.

”Deşeurile lichide de pe nava Flaminia pot fi epurate la absolut orice staţie de epurare din ţară care are autorizaţie corectă şi acord de mediu. (…) Nu pot să spun (unde se epurează -n.r.), este o chestie contractuală între operatorul care face epurarea şi o staţie de epurare. Noi o să verificăm prin Garda de Mediu, după ce ei se apucă de treabă sau puţin înainte, dacă staţia de epurare respectivă respectă toate condiţiile impuse. (…) Apa aceea care rămâne în urma spălării (fierului – n.r.) trece printr-o staţie de epurare mobilă a operatorului respectiv, ajunge la caracteristicile NTP 02, care înseamnă la nivelul apei municipale de canalizare, şi se poate trece într-o staţie de epurare”, a explicat Mihail Fâcă.

Întrebat despre ce cantitate de apă ar fi vorba, acesta a spus că este greu de estimat, date exacte urmând să existe la finalul procesului de decontaminare a fierului. În ceea ce priveşte posibilitatea ca apa să fie epurată în Prahova, Fâcă a spus că, din punctul său de vedere, un astfel de demers ar fi ”stupid economic”.

”Din punctul meu de vedere, nicio şansă, pentru că mi se pare stupid economic să care pe 300 şi ceva de kilometri cu cisterne apă, când ar putea să rezolve la 20-30 de km de locul unde se întâmplă operaţia”, a declarat el.

Te-ar mai putea interesa și
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Producătorul român de ambalaje biodegtadabile și compostabile Promateris a caportat luni pentru primul trimestru din an o cifră de afaceri consolidată de 42,7 milioane de lei, în creștere cu......
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său ...
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile cu utilitățile și de atacurile cibernetice
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile ...
Rompetrol Rafinare a înregistrat în primele trei luni ale anului, o pierdere netă de 132 de milioane de dolari, în contextul ...
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în ...