ANRE a acordat autorizații de înființare pentru 12 noi proiecte fotovoltaice

Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, pe 18 septembrie, autorizații de înființare pentru 12 noi proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice, potrivit unui document postat pe site-ul instituției.
Economica.net - Dum, 22 sept. 2013, 13:32
ANRE a acordat autorizații de înființare pentru 12 noi proiecte fotovoltaice

De asemenea, au primit acreditare pentru a beneficia de certificate verzi un proiect fotovoltaic și unul de producere a energiei eoliene.

La 31 iulie 2013, în România se aflau în funcțiune turbine eoliene cu o capacitate de 2.198 de MW, panouri fotovoltaice de 413 MW, microhidrocentrale de 474 de MW și proiecte pe biomasă de 52 de MW, potrivit datelor Transelectrica.

Capacitatea instalată în panourile fotovoltaice a consemnat în acest an un salt spectaculos. Dacă la 31 decembrie 2012 existau în România parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de 49,3 MW, după șapte luni erau în funcțiune proiecte de 413 MW.

De la 1 iulie 2013, Guvernul a decis să amâne până în 2017-2018 acordarea unui număr de certificate verzi pentru energia eoliană, solară și microhidrocentrale.

Astfel, proiectele fotovoltaice primesc de la 1 iulie doar 4 certificate verzi pe MWh, față de 6 certificate până acum. Proiectele eoliene primesc doar un certificat din două, iar microhidrocentralele, două certificate din trei.

Un alt proiect, inițiat de Ministerul Economiei și lansat în dezbatere publică, prevede că producătorii de energie regenerabilă care vor fi acreditați după intrarea în vigoare a actului normativ vor primi și mai puține certificate verzi.

Astfel, proiectul prevede reducerea cu 0,7 certificate verzi pe MWh pentru microhidrocentrale, care vor primi, în continuare, doar 2,3 certificate pentru centralele noi sau două certificate pentru cele retehnologizate.

În cazul parcurilor eoliene, numărul certificatelor se reduce cu 0,5 certificate până în 2017 și 0,25 certificate începând cu anul 2018. Prin urmare, noii investitori vor beneficia de doar 1,5 certificate verzi până în 2017 și de 0,75 certificate din 2018.

Reducerea este și mai mare în ceea ce privește energia fotovoltaică. Numărul certificatelor se reduce cu trei, astfel că producătorii vor primi doar trei certificate verzi.

Te-ar mai putea interesa și
UPDATE – Atacuri teroriste în Daghestan. Rusia anunţă 16 morţi printre care poliţişti şi un preot (VIDEO)
UPDATE – Atacuri teroriste în Daghestan. Rusia anunţă 16 morţi printre care poliţişti şi un preot (VIDEO)
Operaţiunea antiteroristă lansată în republica rusă Daghestan din Caucaz, după atacuri împotriva unor biserici ortodoxe şi a unei sinagogi care s-au soldat cu 16 morţi, s-a încheiat, a......
Patru morţi la fabrica de lactate RAM de la Ibăneşti
Patru morţi la fabrica de lactate RAM de la Ibăneşti
Patru bărbaţi au murit la fabrica de lactate RAM de la Ibăneşti (Botoşani) după ce un muncitor a coborât în beciul ...
Sud-coreenii de la KHNP continuă angajările pentru construcţia primei instalaţii de detritiere din Europa, la Cernavodă. Recrutează inginer construcţii civile pe salarii nete de 9.600 lei
Sud-coreenii de la KHNP continuă angajările pentru construcţia primei instalaţii de detritiere din Europa, la Cernavodă. ...
KHNP, care deschis o sucursală în România în 2023, angajează inginer construcţii civile pentru construcţia instalației ...
Diferență de la cer la pământ. Cât câștigă un angajat la Apple, Meta, Google, Microsoft, Nvidia, Tesla și Amazon față de cei 7 CEO care și-au pus în conturi peste 180 milioane dolari doar în 2023
Diferență de la cer la pământ. Cât câștigă un angajat la Apple, Meta, Google, Microsoft, Nvidia, Tesla și Amazon ...
Șapte companii ridică bursa la noi maxime, în special de Nvidia, Microsoft, Apple și Alphabet. Numai în luna mai, acești ...