ANRE a aprobat Planul de dezvoltare a reţelei electrice de transport pe următorii 10 ani şi estimează investiţii de 5 mld lei

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat Planul de dezvoltare a reţelei electrice de transport (RET) pe următorii 10 ani, respectiv până în 2025, iar investiţiile planificate se ridică la aproximativ 5 miliarde de lei şi nu includ racordarea la reţea a noilor utilizatori, se arată într-un comunicat al Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice 'Transelectrica', postat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), potrivit Agerpres. 
Economica.net - mar, 02 aug. 2016, 14:05
ANRE a aprobat Planul de dezvoltare a reţelei electrice de transport pe următorii 10 ani şi estimează investiţii de 5 mld lei

Conform competenţelor şi atribuţiilor stabilite prin Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, Transelectrica planifică dezvoltarea RET, ţinând seama de stadiul actual şi evoluţia prognozată a consumului, parcului de producţie şi schimburilor de energie electrică şi elaborează la fiecare doi ani un plan de dezvoltare pentru următorii 10 ani succesivi, supus aprobării ANRE şi proprietarului reţelei.

Prin Planul de Dezvoltare a RET pentru perioada 2016 – 2025 s-au stabilit direcţii prioritare în ceea ce priveşte efectuarea investiţiilor. Se are în vedere, astfel, extinderea RET prin construcţia de linii noi şi retehnologizarea staţiilor existente, creşterea capacităţii de interconexiune, creşterea capacităţii de transport între zona de est (Dobrogea) şi restul Sistemului Energetic Naţional (SEN) interconectat, siguranţa alimentării consumului din zone deficitare şi retehnologizarea şi modernizarea staţiilor existente.

Astfel, la finalul anului 2025, Transelectrica va opera un parc de echipamente adus la zi din punct de vedere tehnologic, cu grad înalt de fiabilitate şi eficienţă energetică.

Proiectele de dezvoltare a RET incluse în planul pentru următorii 10 ani satisfac necesităţile SEN identificate pentru scenariile care au stat la baza elaborării acestuia. Totodată, la nivel mai larg, acestea se integrează în efortul tuturor Operatorilor de Transport şi de Sistem europeni, de a dezvolta reţelele transeuropene şi de a asigura interoperabilitatea acestora.

Proiectele declarate de interes comun european se regăsesc în Planul European pe 10 ani de dezvoltare a reţelei de transport al energiei electrice ‘Ten-Year Network Development Plan (TYNDP) 2014′, respectiv în Planul de dezvoltare a RET perioada 2016 – 2025’.

Valoarea totală a investiţiilor planificate pe orizontul Planului de dezvoltare RET este estimată la circa 5 miliarde lei. Valoarea menţionată nu include investiţiile de racordare la RET a noilor utilizatori, finanţarea acestor investiţii fiind asigurată prin tariful de racordare plătit de utilizatorul racordat.

Compania va utiliza un mix adecvat şi echilibrat pentru finanţarea investiţiilor planificate, cu considerarea tuturor opţiunilor şi instrumentelor oferite atât de piaţa financiară, cât şi de programele de finanţare nerambursabilă operate de Uniunea Europeană.

Planul de dezvoltare a RET, perioada 2016-2025, va fi disponibil pe website-ul Transelectrica

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările diviziei grupului Bosch din România s-au majorat cu 10%, până la 494 mil. euro
Vânzările diviziei grupului Bosch din România s-au majorat cu 10%, până la 494 mil. euro
Divizia din România a grupului Bosch a anunțat o majorare a vânzărilor consolidate cu 10% față de anul anterior, până la 2,4 miliarde de lei (494 milioane de euro)....
DNA a trimis în judecată doi foști directori ai RAAN Drobeta. Aceștia sunt acuzați că au aprobat plata ilegală a 55 de milioane de lei către o firmă privată
DNA a trimis în judecată doi foști directori ai RAAN Drobeta. Aceștia sunt acuzați că au aprobat plata ilegală a 55 ...
Gheorghe Dulcea şi Gheorghe-Silviu Constantin, foşti directori în cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare ...
Accor va deschide peste doi ani noul Mercure Alba Iulia Cetate, primul hotel din oraș afiliat unui lanț internațional
Accor va deschide peste doi ani noul Mercure Alba Iulia Cetate, primul hotel din oraș afiliat unui lanț internațional
Liderul global în industria ospitalității Accor anunță că va deschide încă un hotel în România, noul Mercure Alba ...
Metrorex: Trenurile vor circula la 10 – 12 minute pe Magistrala 2 până la finalul zilei
Metrorex: Trenurile vor circula la 10 – 12 minute pe Magistrala 2 până la finalul zilei
Ppână la finalul zilei circulația trenurilor cu călători pe Magistrala 2 se desfășoară la un interval de 10 - 12 ...