ANRE a refuzat azi să acorde RCS&RDS licenţa de distribuţie a energiei electrice. Ce spune decizia

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a refuzat celor două firme controlate de operatorul RCS&RDS, Delalina şi Foto Distribuţie, să dezvolte propriile reţele de distribuţie a energiei electrice.
Economica.net - mar, 15 mart. 2016, 11:51
ANRE a refuzat azi să acorde RCS&RDS licenţa de distribuţie a energiei electrice. Ce spune decizia

“În baza prevederilor art 5 alineatul 1 litera a din legea nr 160/2012, Comitetul de Reglementare al ANRE a refuzat să acorde liecenţele pentru prestarea serviciului de distribuţie al energieie electrice, solicitate de Delalina SRL şi Foto Distribuţie SRL”, se arată în decizia Comitetului de Reglementare al ANRE.

“Comitetul de Reglementare a întemeiat această decizie pe baza prevederilor articolului 27 alin. 5 din Regulamentul pentru acordarea licienţelor şi autorizaţiilor în sectorul energiei electrice, aprobat prin ordinul ANRE nr 12/2015, având în vedere neîndeplinirea de către societatea Delalina SRL a condiţiilor prevăzute la art.23. alin 2. litera g, art 23. alin.2 litera i şi art. 29 alin. 1 litera b şi c din Regulament, respectiv, de către Foto Distribuţie acondiţiilor prevăzute la art 23. alin.2 litera i şi art. 29 alin. 1 litera b şi c din Regulament.

Citeste si: Factura de energie electrică a RCS&RDS în detaliu. Cât câştigă clienţii Enel care trec la Digi Energy

„În mod consecvent cu respectarea principiilor şi dispoziţiilor legislaţiei primare şi prevederilor contractelor de concesiune încheiate de statul român, ANRE apreciază că a luat singura decizie permisă de cadrul legislativ în vigoare” se arată în decizia ANRE.

Cum arată textele de lege la care face referire ANRE:

Art 23, alin. 2, litera g
Certificatul de racordare emis solicitantului de licenţă de operatorul de reţea la care instalaţiile acestuia sunt racordate, conform reglemtărilor aplicabile

Art 23, alin. 2, litera i
Acceptul operatorului de distribuţie concesionar, în cazul solicitantului care in tenţionează să presteze serviciul de distribuţie a energiei electrice, utilizând reţelele electrice de distribuţie proprii, într-o zonă concesionată altui operator de distribuţie, definită în Condiţiile specigice asociate licenţei acordate acestuia din urmă.

Art 29, alin 1, literele b si c
La acordarea sau refuzul de acordare a autorizaţiei/licenţei se iau în considerare, după caz, următoarerle elemente rezultate din analizarea socumentelor transmise de solicitant:
b) caracterul complet al documentaţiei, inclusiv în raport cu explicaţiile furnizate la solicitarea ANRE cu privire la îndeplinirea cerinţelor înscrise în prezentul regulament.
c) existenţa unui cadru tehnico-organizatoric, inclusive asigurarea personalului calificat, care să permită solicitantului îndeplinirea condiţiilor associate autorizaţiei/licenţei.

Cu alte cuvinte, ANRE a refuzat să acorde licenţa de distribuţie pentru că RCS&RDS nu a primit acordul operatorului de distribuţie concesionar, în acest caz, Electrica. RCS&RDS ar trebui, pentru a avea propria sa reţea de distribuţie, fie să obţină acordul distribuitorului concesionar (pe care îl va concura) fie să obţină o schimbare a legii energiei electrice. O altă posibilitate ar fi ca statul s[ modifice contractele prin care actualele firme deţin monopolul pe zona de distribuţie, timp de 49 de ani.

Citeste si: RCS&RDS şochează piaţa de energie. Facturi la curent cu 13% mai mici pentru populaţie, în oferta Digi Energy

Potrivit unui comunicat remis de grupul RCS & RDS în toamna anului trecut, două companii ale grupului au în desfăşurare proiecte de dezvoltare a unor reţele de distribuţie a energiei electrice. În luna septembrie 2015, au fost solicitate licenţele necesare pentru două proiecte pilot situate în municipiul Oradea, respectiv în vecinătatea municipiului Timişoara.

Conform companiei, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu permite însă prestarea acestui serviciu în lipsa aprobării operatorilor de distribuţie care prestează în prezent serviciul în fiecare zonă. În context, companiile din grupul RCS & RDS au demarat procedurile pentru contestarea actelor ANRE care, potrivit grupului, „contravin legii şi Constituţiei”. Compania a anunţat că va face toate demersurile legale pentru a câştiga posibilitatea de a oferi servicii de distribuţie de energie.

Compania mai preciza că, în măsura în care barierele create de ANRE sunt ridicate, reducerile de preţ pentru consumatori vor fi substanţiale, întrucât va oferi un tarif de distribuţie prin intermediul reţelelor sale de 120 lei/MWh faţă de tarifele de 159,49 până la 188,2 lei/MWh percepute de distribuitorii concesionari.

RCS & RDS este cel mai mare operator de telecomunicaţii fixe din România, furnizând servicii în Romania, Ungaria, Spania şi Italia. Compania deţine mai multe canale de televiziune.

Citeste si: RCS&RDS vinde curent către populaţie, cu 40 de lei mai ieftin decât Electrica

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul român de macarale Hiarom Invest mizează pe independență energetică și pe „înverzire”
Producătorul român de macarale Hiarom Invest mizează pe independență energetică și pe „înverzire”
Hiarom Invest, companie cu capital autohton care realizează macarale personalizate, suprastructuri și echipamente pentru construcții feroviare, investește în generarea de energie, reducerea......
SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina
SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare ...
SUA vor răspunde decisiv oricărei utilizări de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi au transmis Moscovei ...
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Italienii votează duminică în cadrul unui scrutin care are mari şanse să ducă la instituirea celui mai de dreapta guvern ...
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va depune o ofertă pentru cumpărarea firmei ...