ANRE a refuzat azi să acorde RCS&RDS licenţa de distribuţie a energiei electrice. Ce spune decizia

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a refuzat celor două firme controlate de operatorul RCS&RDS, Delalina şi Foto Distribuţie, să dezvolte propriile reţele de distribuţie a energiei electrice.
Economica.net - mar, 15 mart. 2016, 11:51
ANRE a refuzat azi să acorde RCS&RDS licenţa de distribuţie a energiei electrice. Ce spune decizia

“În baza prevederilor art 5 alineatul 1 litera a din legea nr 160/2012, Comitetul de Reglementare al ANRE a refuzat să acorde liecenţele pentru prestarea serviciului de distribuţie al energieie electrice, solicitate de Delalina SRL şi Foto Distribuţie SRL”, se arată în decizia Comitetului de Reglementare al ANRE.

“Comitetul de Reglementare a întemeiat această decizie pe baza prevederilor articolului 27 alin. 5 din Regulamentul pentru acordarea licienţelor şi autorizaţiilor în sectorul energiei electrice, aprobat prin ordinul ANRE nr 12/2015, având în vedere neîndeplinirea de către societatea Delalina SRL a condiţiilor prevăzute la art.23. alin 2. litera g, art 23. alin.2 litera i şi art. 29 alin. 1 litera b şi c din Regulament, respectiv, de către Foto Distribuţie acondiţiilor prevăzute la art 23. alin.2 litera i şi art. 29 alin. 1 litera b şi c din Regulament.

Citeste si: Factura de energie electrică a RCS&RDS în detaliu. Cât câştigă clienţii Enel care trec la Digi Energy

„În mod consecvent cu respectarea principiilor şi dispoziţiilor legislaţiei primare şi prevederilor contractelor de concesiune încheiate de statul român, ANRE apreciază că a luat singura decizie permisă de cadrul legislativ în vigoare” se arată în decizia ANRE.

Cum arată textele de lege la care face referire ANRE:

Art 23, alin. 2, litera g
Certificatul de racordare emis solicitantului de licenţă de operatorul de reţea la care instalaţiile acestuia sunt racordate, conform reglemtărilor aplicabile

Art 23, alin. 2, litera i
Acceptul operatorului de distribuţie concesionar, în cazul solicitantului care in tenţionează să presteze serviciul de distribuţie a energiei electrice, utilizând reţelele electrice de distribuţie proprii, într-o zonă concesionată altui operator de distribuţie, definită în Condiţiile specigice asociate licenţei acordate acestuia din urmă.

Art 29, alin 1, literele b si c
La acordarea sau refuzul de acordare a autorizaţiei/licenţei se iau în considerare, după caz, următoarerle elemente rezultate din analizarea socumentelor transmise de solicitant:
b) caracterul complet al documentaţiei, inclusiv în raport cu explicaţiile furnizate la solicitarea ANRE cu privire la îndeplinirea cerinţelor înscrise în prezentul regulament.
c) existenţa unui cadru tehnico-organizatoric, inclusive asigurarea personalului calificat, care să permită solicitantului îndeplinirea condiţiilor associate autorizaţiei/licenţei.

Cu alte cuvinte, ANRE a refuzat să acorde licenţa de distribuţie pentru că RCS&RDS nu a primit acordul operatorului de distribuţie concesionar, în acest caz, Electrica. RCS&RDS ar trebui, pentru a avea propria sa reţea de distribuţie, fie să obţină acordul distribuitorului concesionar (pe care îl va concura) fie să obţină o schimbare a legii energiei electrice. O altă posibilitate ar fi ca statul s[ modifice contractele prin care actualele firme deţin monopolul pe zona de distribuţie, timp de 49 de ani.

Citeste si: RCS&RDS şochează piaţa de energie. Facturi la curent cu 13% mai mici pentru populaţie, în oferta Digi Energy

Potrivit unui comunicat remis de grupul RCS & RDS în toamna anului trecut, două companii ale grupului au în desfăşurare proiecte de dezvoltare a unor reţele de distribuţie a energiei electrice. În luna septembrie 2015, au fost solicitate licenţele necesare pentru două proiecte pilot situate în municipiul Oradea, respectiv în vecinătatea municipiului Timişoara.

Conform companiei, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu permite însă prestarea acestui serviciu în lipsa aprobării operatorilor de distribuţie care prestează în prezent serviciul în fiecare zonă. În context, companiile din grupul RCS & RDS au demarat procedurile pentru contestarea actelor ANRE care, potrivit grupului, „contravin legii şi Constituţiei”. Compania a anunţat că va face toate demersurile legale pentru a câştiga posibilitatea de a oferi servicii de distribuţie de energie.

Compania mai preciza că, în măsura în care barierele create de ANRE sunt ridicate, reducerile de preţ pentru consumatori vor fi substanţiale, întrucât va oferi un tarif de distribuţie prin intermediul reţelelor sale de 120 lei/MWh faţă de tarifele de 159,49 până la 188,2 lei/MWh percepute de distribuitorii concesionari.

RCS & RDS este cel mai mare operator de telecomunicaţii fixe din România, furnizând servicii în Romania, Ungaria, Spania şi Italia. Compania deţine mai multe canale de televiziune.

Citeste si: RCS&RDS vinde curent către populaţie, cu 40 de lei mai ieftin decât Electrica

Te-ar mai putea interesa și
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, lansate azi
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, ...
Ministerul Energiei a lansat, în această dimineață, apelul de proiecte din cadrul Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea......
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil ...
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...