ANRE: Consumatorii de energie nu sunt obligaţi să treacă în piaţa liberă sau să semneze noi contracte cu furnizorii

Consumatorii casnici de energie electrică nu sunt obligaţi să treacă în piaţa liberă, ci pot rămâne la furnizorii unde sunt acum fără să încheie noi contracte şi fără să simtă vreo diferenţă, chiar dacă piaţa va fi complet liberalizată la 31 decembrie 2017, a declarat Marian Cernat, director general în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) la mijlocul lunii decembrie.
Economica.net - vin, 30 dec. 2016, 10:55
ANRE: Consumatorii de energie nu sunt obligaţi să treacă în piaţa liberă sau să semneze noi contracte cu furnizorii

„Am văzut că în media se vehiculează foarte mult ideea că toţi clienţii casnici sunt obligaţi să treacă în piaţa liberă, deci cu alte cuvinte trebuie să facă ceva. Eu vă spun că nu trebuie să facă nimic, pentru că mecanismul pe care l-a implementat Autoritatea de Reglementare pentru clienţii finali casnici care beneficiază de serviciul universal permite ca ei să fie furnizaţi cu două componente de energie: o componentă de energie achiziţionată la preţ reglementat şi o componentă de energie achiziţionată la preţul de piaţă. În momentul în care dispare componenta reglementată, clientul casnic nu simte nimic, pentru că toată energia lui va fi achiziţionată pe acel mecanism de achiziţie din piaţa liberă”, a explicat oficialul ANRE.

El a făcut aceste afirmaţii în contextul în care unii furnizori de energie au început să transmită clienţilor informări potrivit cărora este obligatorie încheierea de noi contracte. Marian Cernat a subliniat că nu este nimeni obligat să încheie noi contracte, nici măcar cu actualul furnizor.

Potrivit oficialului ANRE, consumatorii casnici nu vor fi afectaţi odată cu liberalizarea, dacă vor rămâne la furnizorii unde sunt acum. „Un client casnic poate să rămână liniştit la furnizorul de ultimă instanţă la care se află, pentru că nu păţeşte nimic”, a subliniat Cernat.

El a adăugat că, dacă un client vrea să treacă în piaţa liberă, această posibilitate o are şi acum şi a avut-o din 2007 încoace.

Totodată, directorul ANRE a subliniat faptul că toţi clienţii sunt protejaţi de riscul de a rămâne fără curent, cu excepţia celor rău-platnici, care au fost deconectaţi pentru neplată.

„Nu numai clientul casnic, ci orice client final este protejat de riscul de a rămâne nealimentat, prin mecanismul de trecere la furnizorul de ultimă instanţă. Numai în situaţia în care nu-şi plăteşte factura şi este deconectat pentru neplată, atunci rămâne nealimentat. El va trebui, ca să fie realimentat, să-şi plătească facturile din urmă, precum şi costurile cu deconectarea şi cele cu reconectarea”, a mai spus Cernat.

În schimb, legea prevede că un consumator poate să-şi schimbe furnizorul înainte de a-şi achita ultima factură. „În acest caz, furnizorul vechi se poate adresa instanţei, dacă respectivul consumator nu a plătit ultima factură”, a mai spus oficialul ANRE.

Piaţa de energie electrică va fi complet liberalizată de la 31 decembrie 2017. În cazul în care un anumit furnizor nu mai poate livra energie către clienţii săi, din cauze precum falimentul, acei consumatori sunt preluaţi de furnizorii de ultimă instanţă. În prezent, furnizorii de ultimă instanţă sunt cei tradiţionali, respectiv Electrica, CEZ, Enel şi E.ON, însă, din 2018, şi alte companii de energie vor putea intra pe această piaţă.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Stoltenberg: Ucraina „poate să câștige” războiul împotriva Rusiei
Stoltenberg: Ucraina „poate să câștige” războiul împotriva Rusiei
Ucraina "poate să câştige" războiul împotriva Rusiei, care "nu se derulează" aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat duminică secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează AFP....
Românii se uită la camerele și designul telefonului când decid să îl cumpere. În medie, un român are 1.500 de poze în telefon
Românii se uită la camerele și designul telefonului când decid să îl cumpere. În medie, un român are 1.500 de poze ...
Camera foto a telefoanelor este cea mai importantă caracteristica a unui smartphone pentru 8 din 10 români din mediul urban, ...
Aurescu: România – în favoarea unui proces rapid de aderare la NATO a Finalndei și Suediei
Aurescu: România – în favoarea unui proces rapid de aderare la NATO a Finalndei și Suediei
România este "ferm" în favoarea unui proces "rapid" de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei, iar apartenenţa acestor ...
Ministerul Sănătății: 282 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore
Ministerul Sănătății: 282 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 282 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 238 mai ...