ANRE majorează tarifele de distribuție a energiei electrice, de la 1 aprilie. Cu cât cresc tarifele în fiecare zonă de rețea din România, ce se întâmplă cu facturile

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pus în dezbatere publică noile tarife de distribuție la energie electrică, valabile de la 1 aprilie, care au creșteri, pentru nivelul de joasă tensiune, de la 8% la 30%, în funcție de zonă, potrivit calculelor noastre. Cea mai mica creștere este la Enel, cea mai mare la Electrica. Prețurile maxime plafonate la consumator nu se schimbă, dar unii clienți, care acum plătesc sub plafon, vor avea parte de o majorare a facturii.
Mihai Nicuţ - mar, 28 mart. 2023, 17:32
ANRE majorează tarifele de distribuție a energiei electrice, de la 1 aprilie. Cu cât cresc tarifele în fiecare zonă de rețea din România, ce se întâmplă cu facturile

Operatorii rețelelor de distribuție vor avea parte de tarife mărite începând cu 1 aprilie, potrivit deciziilor ANRE puse în dezbatere publică pe site, dar care vor fi valabile de răspoimâine, ora 00.00, aproape sigur la aceste valori.

Iată care sunt noile tarife, pentru nivelul de joasă tensiune – cel pentru clienții casnici, pentru fiecare dintre cele opt zone de rețea din România, cu precizarea că prețurile finale maxime plafonate plătite de clienți NU cresc.

Muntenia Sud. Operator este E-Distribuție Muntenia (deținut de Enel). Tariful la joasă tensiune este de 243 lei/MWh, creștere de 20%.

Banat. Operator este E-Distribuție Banat (deținut de Enel). Tariful la joasă tensiune este de 234 lei/MWh, creștere de 8%.

Dobrogea. Operator este E-Distribuție Dobrogea (deținut de Enel). Tariful la joasă tensiune este de 279 lei/MWh, creștere de 8%.

Moldova. Operator ese Delgaz Grid (deținut de E.On.). Tariful la joasă tensiune este de 305 lei/MWh, creștere de 20%.

Oltenia. Operator este Distribuție Energie Oltenia (deținut de MIRA; cumpărat de la CEZ). Tariful la joasă tensiune este de 338 lei/MWh, creștere de 24%.

Muntenia Nord. Operator este Distribuție Energie Electrică România – DEET (deținut de Electrica). Tariful la joasă tensiune este de 330 lei/MWh, creștere de 30%.

Transilvania Sud. Operator este Distribuție Energie Electrică România – DEET (deținut de Electrica). Tariful la joasă tensiune este de 262 lei/MWh, creștere de 10%.

Transilvania Nord. Operator este Distribuție Energie Electrică România – DEET (deținut de Electrica). Tariful la joasă tensiune este de 282 lei/MWh, creștere de 25%.

Tarifele sunt fără TVA.

Așadar, cea mai mică creștere este la două zone de distribuție operată de Enel, iar cea mai mare la două zone operate de Electrica. Amintim că, potrivit legii, prețurile finale plafonate maxime pentru clienți nu cresc. Există un mare DAR: cresc prețurile finale pentru clienții care au un furnizor cu prețuri mici la energia activă, pentru că va aplica aceste noi tarife de distribuție, de la 1 aprilie. Creșterile nu vor putea fi peste nivelurile plafonate, însă, de 0,68, respectiv 0,80 și 1,3 lei kWh, la casnici.

Pe ce a fundamentat ANRE creșterile de tarife

Odată cu tarifele noi decise pentru fiecare operator, ANRE a publicat și o notă în care explică fundamentarea noilor tarife. Iată fragmentul relevant din ea:

“Urmare a analizei datelor de fundamentare transmise de operatorul de transport și sistem și de operatorii de distribuție concesionari (…) Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a efectuat calculele prin care s-au stabilit tarifele de transport și tarifele de distribuţie propuse spre aprobare, pentru fiecare operator de rețea, valabile de la data de 01 aprilie 2023.

Stabilirea acestora s-a realizat cu luarea în considerare a veniturilor ţintă iniţiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale acestor servicii) şi a corecţiilor anuale aferente anului 2021, precum şi a ajustărilor venitului reglementat aferent anului 2023.

O parte importantă din venitul reglementat aferent anului 2023 este reprezentată de costul cu achiziţia energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), care a înregistrat începând cu luna iulie 2021 o creştere semnificativă cauzată de creşterile abrupte de preţ din piaţa de energie electrică.

Astfel, costurile suplimentare cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea CPT faţă de costurile incluse în tarifele reglementate (…) determinate ca diferenţă între costurile realizate şi costurile cu CPT incluse în tarifele reglementate aprobate, se capitalizează trimestrial.

Costurile de capital corespunzătoare valorii recunoscute a costurilor capitalizate se includ în venitul reglementat al operatorilor pentru fiecare an din perioada de recuperare de 5 ani şi se recunosc ca o componentă distinctă în tarifele reglementate, denumită componentă aferentă costurilor suplimentare cu CPT”

Te-ar mai putea interesa și
Lipsa de compentenţe în domeniul energiilor verzi ameninţă ambiţiile climatice ale Europei – Financial Times
Lipsa de compentenţe în domeniul energiilor verzi ameninţă ambiţiile climatice ale Europei – Financial Times
Marea Nordului ar urma să devină în curând cea mai mare centrală energetică verde din lume, potrivit unui proiect grandios anunţat de nouă state din regiune în luna aprilie, transmite......
Scădere a tarifului de sistem al Transelectrica, modificare minoră în factura de energie electrică
Scădere a tarifului de sistem al Transelectrica, modificare minoră în factura de energie electrică
Transelectrica anunță că, urmare a noii reglementări a ANRE, tariful pentru serviciul de sistem al companiei se reduce, ...
Mai mulţi membri ai KFOR au fost răniţi în confruntările din nordul Kosovo
Mai mulţi membri ai KFOR au fost răniţi în confruntările din nordul Kosovo
Aproximativ 25 de membri ai forţei conduse de NATO (KFOR) au fost răniţi luni în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo, ...
Sergiu Manea si Mihaela Bitu, numiti la conducerea Consiliului Patronatelor Bancare
Sergiu Manea si Mihaela Bitu, numiti la conducerea Consiliului Patronatelor Bancare
Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) organizaţia patronală a sectorului bancar românesc, a decis numirea ...