ANRE extinde controalele în cazul Tinmar la alte patru companii din grup – surse

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care a demarat controale la societatea Tinmar Energy, a extins aceste controale la alte patru companii din grupul de firme controlat de Augustin Oancea, potrivit unor surse din piață.
Mihai Nicuţ - mar, 13 sept. 2022, 17:20
ANRE extinde controalele în cazul Tinmar la alte patru companii din grup – surse

Controalele ANRE au fost extinse la firmele Arinna Development, Eye Mall și Solprim, toate fiind producătoare de energie din surse regenerabile, dar și la Lord Energy, care este firmă de trading, potrivit surselor noastre.

Asta după ce ANRE a informat că a început un control la Tinmar Energy după ce mai mulți clienți non-casnici din categoria celor cu prețuri plafonate au primit notificări că li va încheia contractul de furnizare a energiei electrice începând din 16 septembrie și au fost invitați să se adreseze furnizorului de ultimă instanță.

“Astăzi, 12.09.2022, ANRE se află într-o acțiune inopinată de control la societatea TINMAR ENERGY prin care va verifica modul de respectare a obligaţiei de achiziţionare a energiei electrice astfel încât să asigure acoperirea consumului clienţilor săi, precum și verificarea respectării interdicției de a denunța unilateral contractele de furnizare de energie electrică încheiate cu clienții finali”, a spus ANRE ieri.

Acuze voalate de la ministrul Energiei, Tinmar răspunde

Am aflat azi din piață că ANRE a extinct controalele și la alte firme din grup după ce ieri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, solicitat de noi să comenteze situația, a adus câteva acuzații, prezentate însă sub formă de “zvonuri” care ai ajus la el.

“Conform legii energiei electrice și a gazelor naturale, furnizorii au obligația să asigure, cu prioritate, la cele mai mici preturi, furnizarea energiei electrice la cele mai bune prețuri pentru clienții casnici din portofoliu. Sper să nu fie adevărate zvonurile potrivit cărora acest jucător ar fi vândut atât energia produsă, cât și cea achiționată la preț mic, în PZU prin diverse firme de trading, pentru a alimenta specula, în loc ca ea să fie furnizată clienților aflați sub contract. Mă aștept ca ANRE să facă lumină în acest caz”, a spus ieri Virgil Popescu.

Contactați de noi pentru reacție, cei de la Tinmar ne-au trimis răspunsul lor. Iată-l i:

“(…)Facem urmatoarele mentiuni:

1.Tinmar Energy are asigurata energia necesara consumatorilor casnici din portofoliu. Respectăm toate prevederile legale referitoare la conditiile de furnizare a energiei electrice catre consumatorii finali.

Contractele cu consumatorii casnici se deruleaza cu respectarea drepturilor si obligatiilor asumate la data încheierii, cu incidenţa prevederilor legale privind plafonarea si compensarea adoptate de statul roman în ultimul an.

2.Incepand cu anul 2007, Tinmar isi desfasoara activitatea in toate sectoarele pietei de energie : productie, furnizare si trading. Tinmar este un trader activ in pietele de energie electrica din toata Europa, iar activitatea de trading de energie este o activitate semnificativa in cadrul societatii noastre.

În 2009, Tinmar obtinea primele licenţe de trading de energie electrică pentru Bulgaria, Grecia, Austria și Germania. Tot în acest an, Tinmar devine prima companie românească înregistrată la European Energy Exchange (EEX).

În 2013, Tinmar a obținut licenţele de trading de energie electrică și pentru Cehia și Slovacia. Anul 2016 găsește Tinmar activ ca participant la piața bilaterală de energie in 21 de țări: România, Ungaria, Turcia, Serbia, Bulgaria, Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Franța, Belgia, Grecia, Italia, Olanda, Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda, Spania, Elvetia și Marea Britanie.

Tinmar a derulat si deruleaza contracte in  toate jurisdictiile de mai sus cu respectarea tuturor legislatiilor incidente si a obligatiilor contractuale asumate avand o vasta expertiza in acest domeniu”.

Tinmar continuă totuși furnizarea

Sursele noastre ne-au mai spus și că, după mai multe solicitări de clarificări din partea unor clienți non-casnici care fuseseră notificați, a răspuns că vor continua să furnizeze energie conform contractului.

De altfel, aseară compania a emis un comunicat-drept la replică în care spunea că nu a denunțat unilateral niciun contract și că are o poziție suficient de solidă pentru a-și onora obligațiile. Îl puteți citi accesând mai jos, împreună cu tot contextul acestui scandal:

Tinmar răspunde: Nu am denunțat niciun contract, nu am depus licența de furnizare, suntem o societate solidă

Te-ar mai putea interesa și
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă investiție în cea mai mare fabrică de pavaje și dale din beton din......
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio ...
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...