ANRE: Peste 42% din populaţia României este încadrată la „sărăcie energetică”, adică are probleme cu facturile la utilităţi

Peste 42% din populaţia României este încadrată în capitolul 'sărăcie energetică' şi are probleme cu plata facturii lunare la utilităţi, a declarat, joi, Emil Calotă, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în cadrul unei conferinţe pe tema soluţiilor tehnologice inteligente.
Economica.net - joi, 29 sept. 2016, 08:32
ANRE: Peste 42% din populaţia României este încadrată la

‘Un consum de 100 de kWh pe lună pe gospodărie reprezintă un consum care clar ne arată nivelul de dezvoltare economico – socială pe care o avem în mediul rural. Să nu uităm cifra pe care o avem cu toţii în conştiinţa publică: peste 42% din populaţia României este încadrată în aşa-numita categorie de ‘sărăcie energetică’, deci populaţie cu probleme în a-şi plăti factura lunară de utilităţi’, a spus Calotă.

El a arătat că, din punctul de vedere al consumului final de energie, România în acest moment are o structură atipică, pentru că, de trei ani, principalul sector consumator de energie, sub toate formele, energie electrică, gaz natural, energie termică, produse petroliere şi derivate, nu mai este industria, ci a devenit sectorul rezidenţial.

‘Cu alte cuvinte, populaţia României, în structura socio-economică pe care o cunoaştem, 49% în mediul rural, 51% în mediul urban, este principalul consumator de energie din România’, a susţinut vicepreşedintele ANRE.

Potrivit acestuia, România dispune din belşug de gaze şi biomasă, dar pe care le folosim ineficient.

‘În România consumăm foarte mult gaz, gazul metan şi biomasa sunt cele două resurse pe care România le are din belşug, dar pe care le valorifică ineficient. Consumul de gaz este încă prea mare, iar consumul de biomasă, de material lemnos, în special în zona rurală, consum de tip dezorganizat este unul ineficient, neeconomic’, a subliniat Calotă.

Oficialul ANRE a mai spus că România are în prezent cea mai redusă valoare a consumului de energie primară din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

‘Cifra pe care o înregistrăm la nivelul consumului mediu pe gospodărie pe lună în mediul rural arată clar o realitate pe care trebuie o acceptăm şi, prin politici, prin programe, trebuie să aducem corecţii’, a continuat el.

 

Te-ar mai putea interesa și
Veniturile fotbalului european au crescut în 2022-2023 (Deloitte)
Veniturile fotbalului european au crescut în 2022-2023 (Deloitte)
Piaţa europeană a fotbalului a crescut cu 16% în 2022-2023 faţă de sezonul precedent, generând o cifră de afaceri globală de 35,2 miliarde de euro, potrivit studiului anual realizat de......
Cod galben de caniculă în Bucureşti şi în nouă judeţe, marţi şi miercuri
Cod galben de caniculă în Bucureşti şi în nouă judeţe, marţi şi miercuri
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, noi atenţionări Cod galben de caniculă, ce vizează, ...
Anunț de la ING pentru toți clienții din România. Ce se schimbă
Anunț de la ING pentru toți clienții din România. Ce se schimbă
ING a anunțat lansarea unei noi secțiuni în Home Bank, numită permisiuni. De acum, clienții pot bloca operațiunile ...
Primul magazin Primark din provincie se deschide la Timișoara, în august
Primul magazin Primark din provincie se deschide la Timișoara, în august
Retailerul Primark deschide primul magazin din afara Bucureștiului și al treilea din România la Timișoara, în luna august.