1EUR = 4.8372 RON | Bucureşti 35 º

News

ANRE: Pierderile din sistemul energetic național sunt de 40%; investițiile în SACET, un miliard de euro

Pierderile din sistemul energetic național au ajuns la 40% și sunt pe consumatorul final, în timp ce Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică /SACET/ are nevoie de investiții de aproximativ un miliard de euro pentru a fi competitiv, conform datelor prezentate, joi, în cadrul dezbaterilor din Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, de către Emil Calotă, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie /ANRE/.

03 oct, 2013 | Agerpres

'Potrivit ultimei evaluări naționale făcută pe eficiență energetică, 40% din consumul final de energie din România aparține consumului rezidențial. Pierderile sunt în aceeași proporție, de 40%, și sunt pe consumatorul final. Pe zona de SACET-uri, pierderile înseamnă 70% din acest 40%, iar evaluarea care a fost făcută la acel moment arată că necesitatea de investiții în SACET-urile din România, pentru cele 33 de orașe aflate încă în sistemul centralizat, însemnau 4,25 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă aproximativ un miliard de euro', a afirmat Calotă.

Acesta a adăugat că, în exercițiul financiar 2014-2020, fondul alocat pentru domeniul eficienței energetice se ridică la 238 milioane de euro.

'Datele pe care le-am primit de la Organismul Intermediar de Energie /OIE/ ne spun că, pentru exercițiul financiar 2014-2020, fondul pentru eficiența energetică înseamnă 238 de milioane de euro. Vom vedea ce putem face, iar în acest sens Ministerul de Finanțe joacă și va juca un rol-cheie în găsirea modalităților de finanțare și de promovare a programelor de eficiență', a menționat oficialul ANRE.

Cele mai noi date ale Institutului Național de Statistică /INS/, publicate în 23 septembrie 2013, arătau că producția de energie electrică s-a diminuat cu 6% (2,116 miliarde KWh), în primele șapte luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2012, iar consumul de energie electrică a fost cu 7,5% mai mic și s-a cifrat la 28,971 miliarde KWh.

Iluminatul public a înregistrat o scădere cu 9,5%, în timp ce consumul populației a scăzut cu 1,3%.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO