ANRM va concesiona noi perimetre petroliere după ce Guvernul le va aproba pe cele atribuite în 2010

ANRM va concesiona noi perimetre de petrol şi gaze din Marea Neagră şi de pe uscat după ce Guvernul va aproba acordurile încheiate în 2010, printre companiile care solicită organizarea unei noi licitaţii numărându-se Gazprom, Chevron şi OMV Petrom, potrivit preşedintelui instituţiei.
Economica.net - mie, 04 apr. 2012, 13:15
ANRM va concesiona noi perimetre petroliere după ce Guvernul le va aproba pe cele atribuite în 2010

„Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va organiza o nouă licitaţie pentru concesionarea de perimetre atât în Marea Neagră, cât şi pe uscat, după ce Guvernul va aproba acordurile de concesiune încheiate de ANRM şi companii în 2010 şi înainte de acest an. (…) Avem solicitări pentru organizarea unei noi licitaţii de la mai multe companii, printre care Petrom, Romgaz, Hunt Oil, Chevron şi Gazprom”, a declarat Pătruţi pentru MEDIAFAX.

Cea mai recentă licitaţie organizată de ANRM pentru concesionarea unr perimetre de petrol şi gaze a avut loc în 2010. Pentru a intra în vigoare însă, aceste acorduri trebuie aprobate prin hotărâre de Guvern.

Potrivit lui Pătruţi, Guvernul mai trebuie să aprobe hotărâri pentru 14 acorduri, cele mai multe încheiate în 2010. Întrebat care este motivul pentru care nu au fost emise actele normative, Pătruţi a afirmat că pentru aprobarea acestora este necesar avizul a şase ministere, iar în cazul în care un ministru sau premierul este înlocuit, trebuie reluat întregul proces de avizare.

„Mai trebuie aprobate 14 acorduri, cele mai multe din 2010. În perioada 2008-2011 nu a fost aprobat niciun astfel de acord”, a arătat Pătruţi.

El a precizat că în Marea Neagră mai sunt libere doar perimetre în apropierea ţărmului, restul fiind deja concesionate.

ANRM anunţa în august 2011 că ar putea scoate la licitaţie, cel mai devreme în 2012, alte licenţe de explorare pentru şase perimetre de petrol şi gaze din Marea Neagră.

În 2010, ANRM a scos la licitaţie 30 de perimetre, în suprafaţă totală de 30.000 kilometri pătraţi, în zona de vest a României, Dobrogea şi în platoul continental al Mării Negre, din care a acordat licenţe pentru explorare şi exploatare pentru 20 de perimetre.

OMV Petrom este singurul producător de petrol din România şi este controlat de compania austriacă OMV. OMV Petrom asigură, totodată, aproximativ jumătate din producţia de gaze naturale, celălalt producător fiind Romgaz Mediaş.

România importă de la grupul rus Gazprom, prin intermediari, aproape 20% din necesarul de gaze, la preţuri de trei ori mai mari comparativ cu gazele extrase intern.

Compania americană Chevron are concesiuni în judeţele Constanţa şi Vaslui. Chevron este interesată să exploateze şi gaze de şist în România.

Hunt Oil (SUA) este una dintre cele mai mari companii petroliere independente din lume. Compania explorează împreună cu OMV Petrom două zăcăminte din zona de Est a României.

Alte companii care au obţinut în 2010 dreptul de explorare a unor perimetre sunt Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria) şi Sterling Resources (Canada).

Te-ar mai putea interesa și
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează din cele 7.000 prevăzute inițial
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează ...
Cel mai mare dezvoltator din România, statul, nu a reușit să cheltuie 175 de milioane de euro dintr-un împrumut acordat în 2016 pentru construcția a 7.000 de locuințe. ...
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...