ANRM va încasa 1,5 miliarde de lei din redevenţe în 2016, cu 15% mai mult decât în 2015

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) estimează că va încasa 1,5 miliarde de lei din redevenţele petroliere şi miniere în acest an, suma fiind mai mare cu 15% faţă de încasările estimate pentru anul trecut, potrivit raportului anual pentru 2015 al instituţiei.
Economica.net - mie, 23 mart. 2016, 12:49
ANRM va încasa 1,5 miliarde de lei din redevenţe în 2016, cu 15% mai mult decât în 2015

ANRM estimează că, pentru întregul an 2015, va încasa 1,3 miliarde de lei din redevenţele şi taxele din sectorul petrolier şi de minerit. Aceşti bani sunt viraţi la bugetul de stat.

În primele nouă luni ale anului, redevenţele s-au ridicat la 1,098 miliarde de lei, din care s-au încasat 1,070 miliarde de lei, iar 28,1 milioane de lei reprezintă restanţe.

Din total, 896 de milioane de lei reprezintă redevenţele petroliere, achitate în totalitate de companiile care au extras hidrocarburi din solul românesc. Totodată, 192 de milioane de lei reprezintă redevenţele miniere, unde există restanţe de 27,5 milioane de lei.

‘Datoriile societăţilor naţionale şi ale complexului energetic aflate sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri sau a Ministerului Energiei sunt de 9,60 milioane de lei, reprezentând 34,80% din totalul restanţei la redevenţe’, se arată în raportul ANRM.

Comparativ cu primele nouă luni ale anului 2014, se constată o scădere a redevenţelor petroliere cu aproximativ 11,72%, ca efect al micşorării preţului de referinţă pentru ţiţeiul extras în România, susţin reprezentanţii instituţiei.

‘Menţionăm că situaţia cuprinzând redevenţele petroliere şi miniere pentru întregul an 2015 se va definitiva în cursul lunii martie, în urma centralizării redevenţelor aferente trimestrului al IV-lea raportate de operatorii economici, în conformitate cu prevederile legale în vigoare’, se mai arată în raport.

În ceea ce priveşte proiectul conductei de gaze Iaşi-Ungheni, coordonat de ANRM, reprezentaţii instituţiei au precizat că acest proiect a fost finalizat la 31 decembrie 2015, după ce au fost implementate şi lucrările de automatizare a gazoductului.

Te-ar mai putea interesa și
Veți primi și compensații și despăgubiri la întreruperea energiei electrice. Lege nouă
Veți primi și compensații și despăgubiri la întreruperea energiei electrice. Lege nouă
Un ordin nou al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), 25/2021, stabilește noi obligații pentru firmele de distribuție de energie electrică în cazuul în care au loc......
O absorbţie completă a fondurilor UE ar asigura României o creştere anuală a PIB de 0,8 puncte procentuale în perioada 2021-2027 – Moody’s
O absorbţie completă a fondurilor UE ar asigura României o creştere anuală a PIB de 0,8 puncte procentuale în perioada ...
Absorbţia completă a fondurilor UE ar duce la o creştere a PIB numai din aceste fonduri pentru ţările implicate, la ...
Enel vrea să intre pe piața de distribuție din Statele Unite ale Americii
Enel vrea să intre pe piața de distribuție din Statele Unite ale Americii
Grupul italian Enel Spa vrea să-şi extindă afacerea de distribuţie a energiei în afara Europei şi Americii Latine şi ...
Consiliul Uniunii Europene a aprobat regulamentul de instituire a Centrului Cyber la Bucureşti
Consiliul Uniunii Europene a aprobat regulamentul de instituire a Centrului Cyber la Bucureşti
Consiliul Uniunii Europene a adoptat marţi regulamentul de instituire a Centrului Cyber la Bucureşti, a anunţat ministrul ...