ANSVSA: 278 de focare de pestă porcină africană; în ultima săptămână au apărut 8 focare noi

Numărul focarelor de pestă porcină africană a urcat la 278, după ce 8 focare noi au fost înregistrate în perioada 14 - 20 mai 2020, arată datele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), citate de Agerpres.
Economica.net - vin, 22 mai 2020, 08:55
ANSVSA: 278 de focare de pestă porcină africană; în ultima săptămână au apărut 8 focare noi

Potrivit unui comunicat al instituţiei, transmis vineri AGERPRES, în data de 22 mai, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 154 de localităţi din 24 de judeţe, cu un număr de 278 de focare (dintre care 4 focare în exploataţii comerciale). În alte 17 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi.

Cele 8 focare noi sunt în judeţele Teleorman (2), Sălaj (un focar), Buzău (un focar), Dolj (un focar), Bacău (un focar), Mehedinţi (un focar într-o fermă comercială) şi Olt (un focar într-o fermă comercială).

Potrivit ANSVSA, de la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.550 de cazuri la mistreţi. Cele mai multe cazuri la mistreţi au fost identificate în judeţele Teleorman (492 de mistreţi găsiţi morţi şi 48 de mistreţi vânaţi), Giurgiu (209 mistreţi găsiţi morţi şi 98 de mistreţi vânaţi), Bihor (199 de mistreţi găsiţi morţi şi 31 de mistreţi vânaţi) şi Satu-Mare (199 de mistreţi găsiţi morţi şi 71 de mistreţi vânaţi). În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor, precizează ANSVSA.

Până vineri au fost despăgubiţi 15.118 proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 440,931 milioane de lei.

De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România au fost diagnosticate focare de PPA în: Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia şi Ucraina şi Grecia.

Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic şi social.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...