ANSVSA: 55 de focare de dermatoză nodulară la bovine, confirmate în Bulgaria

Un număr de 55 de focare de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor (Lumpy Skin Disease) au fost confirmate până în prezent în Bulgaria, regiunile în care evoluează boala fiind Haskovo, Stara Zagora, Blagoevgrad, Plovdiv, Smolyan şi Kyustendil, a anunţat, vineri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Economica.net - vin, 13 mai 2016, 12:34
ANSVSA: 55 de focare de dermatoză nodulară la bovine, confirmate în Bulgaria

România este indemnă până în prezent la această boală, dar este expusă cu risc imediat având în vedere zona în care evoluează.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, boala afectează bovinele (bovine şi bubaline) de toate vârstele şi este produsă de un virus din familia Poxviridae, genul Capripoxvirus. Virusul este transmis în mod mecanic, prin vectori (ţânţari, muşte care ciupesc şi căpuşe), dar şi prin contactul direct cu animalele infectate, prin leziuni ale pielii, salivă, scurgeri nazale, lapte sau material seminal, sau indirect, prin apa şi furajele contaminate.

Boala se manifestă prin febră şi prin apariţia unor noduli pe corp, inclusiv bot, nări, cap, gât, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coadă, pleoape şi la nivelul mucoaselor nazală şi bucală. Aceşi noduli pot exprima scurgeri de lichid şi pot avea un centru ulcerat.

‘Animalele afectate pot prezenta şchiopături şi edeme severe ale pielii şi subcutanate şi pe abdomen şi picioare. Boala mai poate determina inflamaţii ale ugerului, leziuni ale sfârcurilor mamelei, precum şi avort, infecţii intrauterine, sterilitate temporară sau permanentă, atât la tauri, cât şi la vaci’, avertizează ANSVSA.

ANSVSA a luat măsuri pentru informarea, instruirea şi pregătirea autorităţilor veterinare judeţene pentru intervenţia în cazul focarelor de boală şi a informat fermierii crescători de bovine despre evoluţia bolii şi măsurile pe care trebuie să le respecte.

‘În vederea evitării introducerii bolii dermatoza nodulară virală a rumegătoarelor în exploataţii fermierii trebuie să evite: mişcarea neavizată a animalelor între ferme şi, în special, introducerea de animale noi cu status epidemiologic necunoscut;
contactul direct sau apropierea de animalele fermierilor din vecinătate; schimburile de autovehicule, maşini, echipament, furaje şi aşternut între ferme; mişcarea necontrolată a muncitorilor între ferme sau în zone ale fermei, în care nu trebuie să aibă acces; vizitatorii în ferme sau vehicule străine – oameni, animale de companie, echipamente şi vehicule; contaminarea prin intermediul animalelor din mediul salbatic, păsarile sălbatice şi vermina (insecte, rozatoare etc); consumarea, de către animalele scoase la păşunat, a apei din râuri şi bălţi; scoaterea la păşunat a animalelor împreună cu animale din exploataţii necunoscute; târgurile de animale neavizate de autorităţile veterinare’, precizează ANSVSA.

În prezent, Autoritatea continuă activităţile destinate pregătirii acţiunilor de intervenţie pentru controlul teritoriului naţional.

În data de 21 aprilie, Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP) – membră a Federaţiei Pro-Agro – recomanda crescătorilor de bovine din România să nu achiziţioneze animale din Bulgaria deoarece au fost confirmate primele focare de dermatită nodulară virală la bovine.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Erdogan l-a demis pe șeful Institutului de statistică din Turcia, după publicarea datelor privind inflația
Erdogan l-a demis pe șeful Institutului de statistică din Turcia, după publicarea datelor privind inflația
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a demis pe şeful agenţiei naţionale de statistică, potrivit unui decret publicat ...
Statele Unite vor trimite în scurt trupe suplimentare în țările din Europa de Est
Statele Unite vor trimite în scurt trupe suplimentare în țările din Europa de Est
Joe Biden a afirmat vineri că va trimite în curând un număr mic de soldaţi americani în Europa de Est, pe fondul tensiunilor ...
Scumpirea accelerată a benzinei și motorinei continuă: 13 bani pe litru în plus în doar o săptămână
Scumpirea accelerată a benzinei și motorinei continuă: 13 bani pe litru în plus în doar o săptămână
Creșterea prețurilor la carburanți, vizibilă de la începutul anului, continuă. Prețurile au crescut cu 13 bani pe ...