ANSVSA: Alertă maximă la serviciile veterinare româneşti din cauza pestei porcine africane

Serviciile veterinare din România sunt de două luni în alertă maximă, din cauza apariţiei pestei porcine africane în apropierea graniţelor ţării, până la această dată fiind luate toate măsurile obligatorii pentru prevenirea acestei boli, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Băiculescu.
Economica.net - vin, 04 dec. 2015, 13:42
ANSVSA: Alertă maximă la serviciile veterinare româneşti din cauza pestei porcine africane

La ora actuală, pericolul apariţiei pestei porcine africane este destul de mare pentru România deoarece ultimul caz a apărut în Odessa (Ucraina), la circa 150 de kilometri de graniţa cu România, o distanţă nesemnificativă pentru animalele sălbatice care circulă destul de repede pe un areal destul de mare. Încă din 2012, ANSVSA monitorizează această boală, dar în ultimele două luni serviciile veterinare sunt într-o alertă maximă şi încercăm să luăm toate măsurile care sunt obligatorii pentru această boală’, a spus Băiculescu.

Acesta a precizat că în judeţele limitrofe cu Ucraina şi Republica Moldova, respectiv Satu Mare, Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi şi Tulcea, măsurile întreprinse sunt mult mai severe decât în celelalte judeţe, iar responsabilii fondurilor de vânătoare din aceste zone au fost informaţi în ceea ce priveşte organizarea unor vânători de mistreţi pentru efectuarea testelor de depistare a pestei porcine africane.

‘Cu ajutorul ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, am reuşit să obţinem în trei zile aprobarea Ministerului Mediului prin care vom putea face în prima fază o extracţie de 50 de capete de mistreţi. Aceasta nu înseamnă că se va întâmpla în câteva zile, ci într-o perioadă de 2 -3 luni, pentru a avea un eşantion concludent în ceea ce priveşte verificarea pestei porcine africane. În aceste zile avem întâlniri cu guvernatorul Deltei Dunării, cu autorităţile locale din Tulcea şi cu directorii silvici, care ne vor sprijini pentru organizarea vânătorilor. Vrem să facem aceste vânători sub coordonarea ANSVSA şi a direcţiei din Tulcea, deoarece nu sunt activităţi sportive, ci sunt numai şi numai cu scop de diagnostic. Sunt două lucruri de urmărit: în primul rând să cercetăm dacă într-adevăr există boala în Delta Dunării şi în al doilea rând dacă vânatul este împins în zona de pătrundere pe teritoriul României. Scopul nostru este să descoperim virusul în mediul sălbatic, dacă există pe teritoriul României, pentru că în cazul în care îl descoperim într-o localitate, lucrurile se complică mult mai mult’, a explicat preşedintele Autorităţii Veterinare.

Activităţile de vânătoare în Delta Dunării au fost interzise din anul 2011, după ce a intrat în vigoare Legea nr. 136 care a modificat actul normativ privind constituirea Rezervaţiei Deltei Dunării.

Potrivit sursei citate, pesta porcină africană nu se transmite la om, fiind o boală specifică porcilor sălbatici şi domestici, însă are o difuzibilitate foarte mare, iar mortalitatea poate ajunge chiar la sută la sută.

La ora actuală, pe plan mondial, nu există vaccinuri pentru tratamentul pestei porcine africane, iar pericolul pentru zonele aflate la graniţa cu România este foarte mare, cu atât mai mult cu cât această boală se transmite foarte repede, producând pierderi economice însemnate, din cauza morbidităţii şi a rezistenţei ridicate a virusului.

‘Pesta porcină africană nu este o boală care se transmite la om, ea este specifică porcului sălbatic şi a celui domestic. În comparaţie cu pesta porcină clasică, cea africană are o difuzibilitate mult mai mare, mortalitatea este foarte mare şi se poate ajunge chiar la sută la sută, iar la ora actuală nu există pe plan mondial un vaccin contra pestei porcine africane. Noi avem posibilitatea să ne batem cu orice boală, dar marele pericol economic este legat de sistarea exporturilor cu ţările în care evoluează această boală. România nu s-a confruntat niciodată cu acest virus şi a dovedit întotdeauna că este capabilă să gestioneze boli chiar şi din cadrul panzootiilor. Delta Dunării este zona cea mai de risc, este foarte greu de controlat, dar, la noi, măsurile sunt foarte severe, atât pe timp de pace epizootologică, cât şi pe timp de război epizootologic’, afirmă Băiculescu.

Totodată, conducerea ANSVSA a solicitat sprijinul Comisiei Europene pentru analizarea măsurilor luate în vederea prevenirii apariţiei pestei porcine africane pe teritoriul României, iar la începutul lunii ianuarie va sosi în România o misiune europeană pentru efectuarea unei evaluări în acest sens.

‘Am solicitat inclusiv Comisiei Europene să ne trimită reprezentanţi pentru a discuta toate măsurile care au fost luate de România, până la această dată, şi să ne sugereze ce ar mai fi necesar. Am primit confirmarea că în cel mai scurt o să avem o misiune europeană în ţara noastră pe această temă. Ne aşteptăm ca acest lucru să se întâmple în prima săptămână din 2016’, a subliniat preşedintele instituţiei.

În anul 2015, ANSVSA a realizat în jur de 3.000 de probe pentru depistarea pestei porcine africane, iar pentru 2016 numărul acestora va creşte până la 25.000.

‘Am decis ca în 2016 să reducem numărul probelor pe care le facem pentru pesta porcină clasică şi astfel să putem face cât mai multe pentru pesta porcină africană. Estimăm un număr de 25.000 de probe pentru 2016, fără un efort financiar din partea statului român, pentru că am diminuat numărul probelor la pesta porcină clasică – unde făceam în jur de 200.000 de probe pe an – şi am egalat numărul de examene pentru cele două boli’, a adăugat şeful ANSVSA.

Pesta porcină africană evoluează de câţiva ani în unele state din Uniunea Europeană, inclusiv în exploataţii comerciale, prezenţa virusului având printre efecte interzicerea comerţului intra-comunitar cu carne de porc. În statele din afara spaţiului comunitar au fost semnalate cazuri de pestă porcină africană, respectiv Belarus, Rusia şi Ucraina, existând informaţii că virusul ar evolua şi în Republica Moldova.

Te-ar mai putea interesa și
Boloş: Sumele din PNRR pentru energie se vor suplimenta
Boloş: Sumele din PNRR pentru energie se vor suplimenta
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat că este obligatoriu să fie regândit capitolul de energie din PNRR, având în vedere că se doreşte renunţarea la......
Ford în pericol să nu mai poată comercializa în Germania automobile capabile să se conecteze la Internet
Ford în pericol să nu mai poată comercializa în Germania automobile capabile să se conecteze la Internet
Un tribunal german a emis o decizie care interzice grupului auto Ford să producă şi să comercializeze automobile capabile ...
Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”, declară ministrul francez pentru afaceri europene
Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”, declară ministrul francez pentru afaceri europene
Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va lua ''indubitabil 15 sau 20 de ani'', a estimat duminică ministrul delegat francez ...
Airbus se aşteaptă la creşterea vânzărilor de avioane private în pofida războiului din Ucraina şi carantinei din China
Airbus se aşteaptă la creşterea vânzărilor de avioane private în pofida războiului din Ucraina şi carantinei din China
Divizia de avioane private a constructorului european Airbus SE este mai optimistă cu privire la perspectivele pentru acest ...