ANSVSA analizează oportunitatea vaccinării animalelor împotriva bolii limbii albastre

Consiliul Consultativ al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) analizează oportunitatea demarării la nivel naţional a unei campanii de vaccinare împotriva bolii limbii albastre (Bluetongue) la animalele posibil receptive.
Economica.net - vin, 21 nov. 2014, 14:03
ANSVSA analizează oportunitatea vaccinării animalelor împotriva bolii limbii albastre

‘Conducerea ANSVSA a convocat, în data de 20 noiembrie, o şedinţă a Consiliului Consultativ al Autorităţii, pentru a analiza în acest for oportunitatea demarării la nivel naţional a vaccinării animalelor receptive împotriva bolii limbii albastre. În cadrul întâlnirii, specialiştii Autorităţii au prezentat situaţia existentă în prezent sub raportul evoluţiei acestei boli în ţara noastră şi măsurile întreprinse pentru limitarea răspândirii şi eradicarea acestei boli.

S-a supus atenţiei participanţilor şi recomandarea Comisiei Europene, aceea de a vaccina, recomandare făcută cu prilejul întâlnirii ţărilor balcanice având ca scop elaborarea unor strategii unitare la nivel regional în ce priveşte controlul bolii, care a avut loc în data de 6 noiembrie, la solicitarea Comisiei Europene’, arată un comunicat al instituţiei, remis, vineri, scrie Agerpres.

ANSVSA precizează că vaccinarea este un instrument important de control şi eradicare a bolii, deşi aceasta necesită eforturi financiare importante. Scopul vaccinării este scăderea circulaţiei virale şi ridicarea restricţiilor impuse mişcării rumegătoarelor.

De asemenea, cei prezenţi au fost informaţi şi despre cele 92 de exploataţii profesionale care şi-au exprimat intenţia de a aplica vaccinarea voluntară.

Reprezentanţii asociaţiilor şi federaţiilor crescătorilor de animale au avut puncte de vedere diferite în ceea ce priveşte strategia de control a acestei boli, unii dintre aceştia susţinând controlul bolii prin aplicarea măsurilor de profilaxie nespecifică şi a celor de biosecuritate, fără vaccinare, aplicarea unui program de vaccinare pentru minimum 80% dintre rumegătoarele de pe teritoriul ţării, vaccinarea animalelor din exploataţiile nonprofesionale din jurul exploataţiilor comerciale, vaccinarea voluntară, la solicitare, în exploataţiile profesionale, vaccinarea diferenţiată, în funcţie de animal şi destinaţia lui, corelată cu măsuri de profilaxie generală, vaccinarea doar a animalelor adulte şi elaborarea unei strategii coerente de vaccinare, pe un termen adecvat, în colaborare cu ţările vecine.

S-a stabilit că propunerile privind strategia de control a bolii limbii albastre în România şi a strategiei de vaccinare să fie transmise oficial ANSVSA de către participanţii la întrunire, în termen de o săptămână.

La discuţii au participat reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine din România Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari din România, Colegiului Medicilor Veterinari, Asociaţia Naţională a Fabricanţilor de Produse de Uz Veterinar, Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România ‘Romovis 10 mai 2006’, Asociaţiei Crescătorilor de Vaci ‘Holstein Ro’, Asociaţiei Crescătorilor de Vaci ‘Bălţata Românească’ tip Simmental, Institutului pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar, Federaţiei Patronatelor Medicilor Veterinari, Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România, Federaţiei Oierilor de Munte, Federaţiei Naţionale a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – PRO AGRO, Asociaţiei Fermierilor din România.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind rețeaua 5G. Echipamente și softul, doar de la producători avizați de CSAT
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind rețeaua 5G. Echipamente și softul, doar de la producători avizați de CSAT
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, un proiect de lege privind infrastructura informatică şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G. Potrivit......
Cererea de oțel la nivel global va crește cu 5,8% în 2021
Cererea de oțel la nivel global va crește cu 5,8% în 2021
Cererea mondială de oţel va creşte cu 5,8% în acest an, pe măsură ce economiile îşi vor reveni din pandemia de COVID-19, ...
Turcan: Ministerele trebuie să trimită în 30 de zile propunerile privind salarizarea în sistemul public
Turcan: Ministerele trebuie să trimită în 30 de zile propunerile privind salarizarea în sistemul public
Memorandumul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea ...
Guvernul a aprobat memorandumul pentru comanda a 4,2 milioane de vaccinuri Pfizer
Guvernul a aprobat memorandumul pentru comanda a 4,2 milioane de vaccinuri Pfizer
Executivul a adoptat memorandumul pentru semnarea celui de-al patrulea formular de comandă de vaccin împotriva COVID-19 ...