ANSVSA: Peste 9.200 de kilograme de produse din carne etichetate incomplet, retrase de la comercializare

Inspectorii sanitari veterinari din Braşov au retras de la comercializare o cantitate de 9.236 de kilograme de produse din carne etichetate incomplet şi au dispus incinerarea acesteia, potrivit unu comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Economica.net - vin, 21 feb. 2014, 19:39
ANSVSA: Peste 9.200 de kilograme de produse din carne etichetate incomplet, retrase de la comercializare

‘Deficienţa constatată de inspectorii DSVSA Braşov a fost cea de etichetare, în sensul în care produsele respective aveau menţionate pe etichetă o denumire generică, fără specificarea sortimentului. Pentru această neconformitate, unitatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă, în valoare de 2.000 de lei şi a fost dispusă măsura de retragere de la comercializare a unei cantităţi de 9.236 de kilograme din produsele etichetate incomplet şi dirijarea acesteia către incinerare’, precizează comunicatul citat.

Inspectorii DSVSA Braşov au demarat o anchetă, în urma sesizării primite din partea CJPC Braşov privind o suspiciune de comercializare a unor produse din carne, cu termen de valabilitate depăşit.

Verificările efectuate la unitatea care a realizat reambalarea produselor din carne au vizat controlul documentelor de recepţie ale produselor (documente de transport, de conformitate, etc.), procedura tehnică de recepţie, procedura de ambalare şi reambalare, cea de distribuţie a produsului finit şi trasabilitatea acestuia.

De asemenea, au fost verificate buletinele de analiză obligatorii pentru validarea noului termen valabilitate aplicat, la care nu s-au găsit neconformităţi, precizează ANSVSA.

Controalele au fost extinse şi la lista de distribuţie a produsului respectiv în anul 2013 şi de la începutul anului 2014 până în prezent, precum şi la stocurile de produs finit existente în depozitul unităţii respective.

‘În urma verificărilor, inspectorii ANSVSA au constatat că unitatea respectivă este autorizată sanitar veterinar pentru procesare, depozitare şi reambalare iar, la data controlului respecta normele şi cerinţele sanitare veterinare. După verificarea unităţii, s-a constatat că reambalarea produselor din carne s-a realizat cu respectarea legislaţiei în vigoare. După recepţia calitativă şi cantitativă a produselor, aceste sunt înregistrate în sistemul electronic de gestiune a datelor, cu numărul de lot al furnizorului. Produsele primesc de la furnizor un termen de valabilitate pentru produsul vrac, care este menţionat pe declaraţia de conformitate. De la data recepţiei, în unitate se realizează ambalarea în vid a acestor produse doar în termenul de valabilitate emis de furnizor pentru produsul ambalat vrac (15 zile). Capetele şi feliile de salam crud-uscat, ambalate în vid au termenul de valabilitate de 42 de zile de la data ambalării, termen de valabilitate validat prin buletine de analize efectuate de către laboratoare acreditate RENAR’, se precizează în comunicatul ANSVSA.

În conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 853/ 2004 de stabilire a normelor specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, operatorii din sectorul alimentar nu introduc pe piaţă niciun produs de origine animală dacă acesta nu are aplicat pe el o marcă de sănătate/ identificare, ambalat şi etichetat corespunzător în conformitate cu prevederile legislaţiei europene în vigoare. Astfel se atestă că produsele sunt obţinute în unităţi autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi sunt supuse controlului sanitar veterinar.

În cazul reambalării, aplicarea unei noi mărci de identificare pe un produs se face numai dacă se îndepărtează ambalajul sau învelişul intim sau dacă este supus unei prelucrări ulterioare într-o altă unitate de industrie alimentară, caz în care noua marcă trebuie să indice numărul de înregistrare sau autorizare al unităţii unde au avut loc aceste operaţiuni.

Ambalarea şi împachetarea produselor alimentare destinate consumului uman trebuie în principal să protejeze alimentele împotriva contaminării microbiene şi a altor contaminări care ar putea afecta negativ siguranţa şi calitatea produsului, dar şi împotriva deshidratării, să protejeze caracteristicile senzoriale şi calitative ale acestora.
În conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1935/ 2004, trebuie ca materialele pentru ambalarea produselor alimentare destinate consumului uman trebuie să fie autorizate pentru utilizarea în industria alimentară.

Etichetarea produselor alimentare destinate consumului uman se face în conformitate cu prevederile Directivei 2000/ 13/ CE, transpusă în legislaţia naţională prin HG nr.106 /2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) continuă, avertizează specialiştii......
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele ...
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...