1EUR = 4.8590 RON | Bucureşti 28 º

News

ANSVSA: Produsul notificat de autorităţile italiene nu era obţinut din lapte de oaie

Autoritățile italiene au admis faptul că, din eroare, în notificarea de alertă inițiată săptămâna aceasta a fost menționată o brânză provenită de la SC Brădet, produsă din lapte de oaie, în loc de brânză produsă din lapte de vacă.

19 mar, 2016 | ECONOMICA.net

ANSVSA face lumină în cazul brânzei despre care autorităţile din Italia au trimis alerte în toată Europa. 
Produsul notificat de autoritățile italiene nu era obținut din lapte de oaie, aşa cum au specificat iniţial ci din lapte de vacă. " În data de 18 martie, la solicitarea ANSVSA de clarificare și de completare a informațiilor transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, autoritățile italiene au admis faptul că, din eroare, în notificarea de alertă inițiată în data de 16.03.2016 a fost menționată o brânză provenită de la SC Brădet, produsă din lapte de oaie, în loc de brânză produsă din lapte de vacă", se arată într-un comunicat ANSVSA.

ANSVSA a solicitat să se opereze modificarea și pe portalul SRAAF, la secțiunea accesibilă publicului.
Notificarea de alertă, modificată în data de 18 martie și postată de autoritățile italiene doar în secțiunea SRAAF accesibilă autorităților competente din statele membre, conține un buletin de analiză, emis în data de 17.03.2016, care nu menționează informații, precum: numele producătorului; sortimentul exact de produs;Numărul lotului;Data fabricării;Data expirării.

În acest buletin de analiză parțial se precizează faptul că proba de brânză a fost recoltată dintr-un spital din Florența (Italia) în data 14.03.2016. În proba analizată au fost identificate genele verotoxigene și se lucrează pentru izolarea tulpinii de Escherichia Coli. 

Amintim că autorităţile italiene au emis o atenţionarea prin sistemul rapid de alertă al Comisiei Europene, pentru retragerea brânzei vizate de la vânzare. Aceasta după ce un copil român a fost infectat cu E.coli şi a ajuns la spital, în Florenţa cu sindrom hemolitic uremic. "Sindromul hemolitic-uremic diagnosticat în cazul unui copil de numai 14 luni este legat de consumul de brânză care a fost contaminată cu Escherichia coli", se arată într-un comunicat al asociaţiei din Toscana, care citează analizele reaizate de Institutul Zooprofilactic Experimental din Lazio şi Toscana (IZS) şi Institutul Superior de Sănătate (ISS) .

De asemenea, vineri, Ministerul italian al Sănătăţii a cerut reevaluarea eficienţei sistemului de alertă sanitară în statele membre UE, după ce analizele au arătat că brânza românească pe care a consumat-o bebeluşul de 14 luni din Florenţa internat cu sindrom hemolitic-uremic era contaminată cu bacteria E.Coli,

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO