ANSVSA: Se pot relua exporturile de animale vii prin Canalul Suez, odată deblocat. Crește frecvența controalelor

Crescătorii de animale vor putea relua exportul de animale vii pe calea apei, prin Canalul Suez, odată ce acesta este deblocat. ANSVSA va intensifica însă controalele. Totodată, pentru că se trece la perioada caldă, se schimbă condițiile de transport.
Alina Stanciu - lun, 12 apr. 2021, 17:59
ANSVSA: Se pot relua exporturile de animale vii prin Canalul Suez, odată deblocat. Crește frecvența controalelor

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, odată cu deblocarea canalului, se pot relua activitățile de export de animale către țările din zona Golfului Persic, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport. A modificat însă procedurile și anunță că va verifica mai des dacă exportatorii respectă condițiile de transport, respectiv suplimentarea cantităților de furaje și apă cu minim 25 % față de necesarul minim zilnic.

„Având în vedere debutul perioadelor cu temperaturi ridicate este necesar să se țină cont că la transportul rutier la temperaturi de peste 30oC este obligatorie creșterea spațiului destinat animalelor cu 10%. În ceea ce privește transportul maritim, la o temperatură mai mare de 35oC este obligatorie creșterea spațiului destinat animalelor cu 15%. În cazul în care se transportă animale cu coarne, spațiul alocat pe cap de animal trebuie să crească cu 7% pentru a preveni rănirea animalelor la contactul cu celelalte animale aflate în boxă. Animalele cu coarne se transportă în boxe separate față de cele fără coarne”, anunță instituția.

Amintim că , în data de 24 martie, canalul Suez a fost blocat de o navă eșuată, motiv pentru care alte 11 nave ce transportau animale din România au rămas blocate.

Potrivit ANSVSA, durata călătoriei animalelor din România a fost cuprinsă între 10 și 15 zile, cantitatea de apă și furaje asigurată a fost suficientă, starea de sănătate a animalelor a fost bună, procentul de mortalitate mediu înregistrat fiind de 0,23%.

Animalele vii, în topul mărfurilor exportate de România

Din datele Institutului Național de Statistică, animalele vii din specia ovine și caprine reprezintă a șasea cea mai exportată marfă din 2020. Valoric, vorbim despre 231,8 milioane de euro pe care România i-a încasat anul trecut de pe urma acestor animale, față de 229,5 milioane de euro în 2019.

Crescătorii de animale susțin că preferă să vândă în viu decât în carcasă sau procesat, din cauza prețului mult mai bun oferit de exportatori, față de cei ce abatorizează.

România a sacrificat anul trecut 6,4 milioane de oi, fiind al doilea cel mai mare producător de carne din UE după Spania, cu o cotă de 18%. Crescătorii autohtoni sunt, totodată, și cei mai mari exportatori de oi vii din UE (comerț extra comunitar). Astfel, numai în luna ianuarie, România a livrat peste granițele UE aproximativ 3.000 de tone de oi și capre în viu, față de aproximativ 2.900 de tone în perioada similară a anului trecut. Vânzările de carne în carcasă au scăzut însă de la 215 tone la 89 de tone.

“Autoritățile înclină să interzică sau să descurajele exporturile de animale vii și să se abatorizeze tot sau aproape tot. Fermierii sunt de acord cu acest lucru în măsura în care sunt de acord  cu oricine vine la ei la poartă și le plătește un preț bun. Dar, în România fermierii nu au câștigat cu abatorul. Prețurile noastre au fost mai bune când s-a cerut miel în viu. La abator, prețurile sunt la jumate. Iar aceasta este concluzia ultimilor 10 – 15 ani”, a explicat pentru Economica Nicolae Cioranu, președintele Asociației Pastorul Crișana Arad.

Citește și

 

 

 

229542.330

 

 

231.855.730

 

 

Animale vii din specia ovine sau caprine

 

 

 

 

 

 

Celula de criză constituită de ANSVSA pentru a gestiona situația animalelor de pe navele afectate de blocarea Canalului Suez și-a încheiat activitatea

 

Astăzi, 12 aprilie, odată cu finalizarea centralizării datelor primite de la comandanții celor 11 nave cu animale din România, destinate exportului, activitatea celulei de criză constituită la nivelul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), pentru gestionarea situației generată în data de 24 martie de blocarea temporară a Canalului Suez, și-a încheiat activitatea.

ANSVSA a solicitat, monitorizat și centralizat, rapoartele finale transmise de comandanții navelor, care cuprindeau informații privind bunăstarea și protecția animalelor, precum: numărul de animale încărcate la bordul fiecărei nave, starea de sănătate a animalelor aflate la bord, cantitatea de furaje și apă existentă la momentul încărcării animalelor, durata călătoriei, consumul de furaje și apă pe durata călătoriei, numărul de animale debarcate și procentul de mortalitate înregistrat la animalele de pe fiecare navă, la momentul debarcării.

Concluziile rezultate în urma analizării tuturor informațiilor primite arată că: durata călătoriei a fost cuprinsă între 10 și 15 zile, cantitatea de apă și furaje asigurată a fost suficientă, starea de sănătate a animalelor a fost bună, procentul de mortalitate mediu înregistrat fiind de 0,23%.

 

ANSVSA informează că, odată cu ridicarea restricțiilor, se pot relua activitățile de export de animale către țările din zona Golfului Persic, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport.

 

Atenționăm toți operatorii economici care intenționează să desfășoare pe viitor activități de comerț cu animale vii, că ANSVSA a modificat procedurile în direcția intensificării verificărilor privind asigurarea suplimentării cantităților de furaje și apă cu minim 25 %.

Având în vedere debutul perioadelor cu temperaturi ridicate este necesar să se țină cont că la transportul rutier la temperaturi de peste 30oC este obligatorie creșterea spațiului destinat animalelor cu 10%. În ceea ce privește transportul maritim, la o temperatură mai mare de 35oC este obligatorie creșterea spațiului destinat animalelor cu 15%.

În cazul în care se transportă animale cu coarne, spațiul alocat pe cap de animal trebuie să crească cu 7% pentru a preveni rănirea animalelor la contactul cu celelalte animale aflate în boxă. Animalele cu coarne se transportă în boxe separate față de cele fără coarne.

ANSVSA este în permanent contact cu reprezentanții transportatorilor și ai operatorilor economici pentru a se asigura de respectarea cerințelor pentru protecția și bunăstarea animalelor pe timpul transportului și a interveni unde este cazul.

 

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...