Ce se întâmplă cu prețul cărnii de miel cu o lună înainte de Paști. Prețurile în UE au explodat

Fermierii europeni au crescut prețurile la carnea de miel vândută la poarta fermei cu 7,5%-16% față de perioada similară a anului trecut. În România însă, prețurile la mieii mici sunt în ușoară creștere, iar la cei de peste 13 kg prețul a scăzut cu aproximativ 60%. Dintre statele UE, avem practic cea mai ieftină carne provenită de la mieii de peste 13 kg.
Alina Stanciu - lun, 05 apr. 2021, 22:17
Ce se întâmplă cu prețul cărnii de miel cu o lună înainte de Paști. Prețurile în UE au explodat

Cu aproximativ o lună înante de paștele ortodox, crescătorii de ovine din Europa practică prețuri medii cu până la 16,4% mai mari față de perioada similară a lui 2020, dacă vorbim de mieii de peste 13 kg, și cu 7,5% în plus în cazul mieilor de sub 13 kg, indică ultimele date ale Comisie Europene.

În valori absolute, kilogramul de miel în carcasă vândut la poarta fermei costă în medie între 6,81 de euro (miei de peste 13 kg) și 6,05 euro (miei sub 13 kg).

În România se cumpără în general miei de 7-20 de kg.

Trendul este puternic ascendent și raportat la ultima lună, cu majorări medii de preț de 6,7% în cazul mieilor de peste 13 kg și de 6,2% pentru mieii mai mici de 13 kg.

Mielul românesc este cel mai ieftin, dacă are peste 13 kg. Prețurile au scăzut brusc

În România, al doilea cel mai mare producător de carne de miel din UE în 2020, trendul este însă descendent, cu toate că fermierii anunță pentru perioada sărbătorilor pascale un plus de cel puțin 5 lei pe kg față de anul trecut, până la 30-35 de lei kg în carcasă, la raft.

Mai exact, potrivit datelor aferente săptămânii ce a început cu 22 martie 2021, kilogramul de miel  (de peste 13 kg)  în carcasă costa la poarta fermelor din România, în medie, 2,45 de euro, cel mai mic preț din UE. În Franța, spre exemplu, kilogramul costă 7,5 euro, în Ungaria – 7,3 euro iar în Polonia – 5,9 euro.

Totodată, România este singurul stat membru care a raportat o scădere de preț în această perioadă. Este vorba despre minus 59% comparativ cu anul trecut, minus 30% comparativ cu luna anterioară și minus 14,3% raportat la săptămâna dinainte.

Cu toate acestea, dacă facem comparația între prețurile medii lunare din februarie 2021 cu februarie 2020, reiese un plus de 12,8%, de până la 2,82 de euro kilogramul.

Diferența apare urmare a scăderii bruște de preț din săptămâna începând cu 22 martie, după un vârf al anului în săptămâna începând cu 15. De altfel, cel mai mare preț la carcasa de un kg de carne de miel de peste 13 kg s-a raportat în săptămâna începând cu 11 ianuarie – 2,9 euro.

Prețul pentru mieii de sub 13 kg este în ușoară creștere

Prețul mieilor sub 13 kilograme este însă în ușoară creștere, Comisia raportând un plus de 1,6% față de săptămâna anterioară, până la 7,3 euro kilogramul în carcasă, la poarta fermei. În plus, avem al treilea cel mai mare preț mediu din UE, după Ungaria (7,9 euro kg) și Ungaria (7,49 euro kilogramul).

Nu există însă date pentru comparații anuale.

“În raport cu anul trecut, prețul este bun, dar în raport cu cheltuielile lasă de dorit. Nu cred că prețurile vor scădea în continuare, chiar dacă mieii se fac mari până de Paște. Aș zice mai mult că prețurile vor stagna, dar mai este o lună până la Paște timp în care se pot întâmpla multe pentru că cererea și oferta reglează prețul”, a explicat pentru Economica Nicolae Cioranu, președintele Asociației Pastorul Crișana Arad.

Potrivit acestuia, acum este o perioadă de acalmie în piață, dar înainte de sărbătorile catolice, mieii de 30-35 de kg se vindeau în viu cu 14-14,5 lei kg, în timp ce  mieii de 17 – 18 kg (adică 7-8 kg de carcasă) se vindeau undeva la 16,5 kg. “În România se cumpără miei de la 7-20 kg și chiar mai mult. Depinde de mărimea familiei celor care cumpără”, mai explică crescătorul.

S-au prăbușit exporturile de carne în carcasă. Vindem animale vii

România a sacrificat anul trecut 6,4 milioane de oi, fiind al doilea cel mai mare producător de carne din UE după Spania, cu o cotă de 18%. Crescătorii autohtoni sunt, totodată, și cei mai mari exportatori de oi vii din UE (comerț extra comunitar). Astfel, numai în luna ianuarie, România a livrat peste granițele UE aproximativ 3.000 de tone de oi și capre în viu, față de aproximativ 2.900 de tone în perioada similară a anului trecut. Vânzările de carne în carcasă au scăzut însă de la 215 tone la 89 de tone.

“Autoritățile înclină să interzică sau să descurajele exporturile de animale vii și să se abatorizeze tot sau aproape tot. Fermierii sunt de acord cu acest lucru în măsura în care sunt de acord  cu oricine vine la ei la poartă și le plătește un preț bun. Dar, în România fermierii nu au câștigat cu abatorul. Prețurile noastre au fost mai bune când s-a cerut miel în viu. La abator, prețurile sunt la jumate. Iar aceasta este concluzia ultimilor 10 – 15 ani”, a explicat pentru Economica Nicolae Cioranu, președintele Asociației Pastorul Crișana Arad.

 

Te-ar mai putea interesa și
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Previo, jucător important din domeniul managementului hotelier din Europa Centrală și de Est, intră pe piața românească
Furnizorul ceh de software pentru management hotelier Previo intră pe piața din România și deschide un birou la București. Compania mai are birouri în Polonia, Slovacia și Ungaria....
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu o formulă unică de vânzări, ce șoferi vor primi cele mai mici tarife RCA
Patronul Superbet, Sacha Dragic, vrea să schimbe regulile RCA în România. Când va debuta Eazy Asigurări, firma sa cu ...
Eazy Asigurări, societate controlată de familia lui Sacha Dragic, fondatorul Superbet, ar fi trebuit deja să debuteze ...
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, ...
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...