1EUR = 4.8314 RON | Bucureşti 21 º

News

ANT: Riscăm închiderea unităţilor de pe litoral, dacă nu vor fi reglementate controalele antifraudă

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), Mirela Matichescu, a afirmat vineri, la Constanţa, că există riscul ca unităţile hoteliere şi de alimentaţie publică de pe litoral să fie închise în sezonul estival 2015, dacă nu va fi reglementat prin lege modul în care inspectorii antifraudă verifică agenţii economici sau nu va fi legiferat bacşişul în restaurante.

27 mar, 2015 | Agerpres

'Vă daţi seama ce ar însemna să continuăm aceste abuzuri de control vizavi de toţi operatorii economici. Pentru că nu există o proporţionalitate între ceea ce înseamnă intenţie şi greşeală, o diferenţă între 5% şi 10% bani găsiţi în plus la casa de marcat poate să ducă la închiderea unităţii. (...) În Parlament se mai pot aduce ultimele amendamente, vrem să reglăm cumva acest mod de a fi controlaţi agenţii economici şi de a legifera partea de plus, adică tipsul. Adică, putem să legiferăm partea de tips ca să se poată regăsi pe bonul fiscal şi atunci să nu mai existe plusuri nejustificate în casierie şi să ajutăm industria. (...) Dacă te apuci şi calculezi ce ar însemna, pe o perioadă de 30 de zile, pentru zece agenţi economici care au câte 300 de angajaţi, să-ţi închidă unităţile alimentare..., pentru că aici ai marfă perisabilă, nu poţi veni să-ţi reiei activitatea ca şi când ai lua-o de la zero', a declarat, într-o conferinţă de presă, Mirela Matichescu.

Ea a menţionat că închiderea hotelurilor care funcţionează pe litoral în sezonul estival ar duce la nerespectarea unor contracte şi la efecte negative în cascadă, scrie Agerpres.

'Categoric există riscul închiderii unităţilor. Şi, dacă o unitate hotelieră care îşi desfăşoară activitatea doar strict pe sezon, va fi închisă 30 de zile în plin sezon, vă daţi seama ce consecinţe ar apărea în cascadă în industria turistică vizavi de aceste măsuri. Vorbim de hotelieri care au contracte cu chartere - companii de transport aerian, turoperatori externi, hotelieri care au prevăzut în clauze contractuale anumite penalităţi dacă nu îşi pot duce la îndeplinire serviciile', a afirmat Mirela Matichescu.

Potrivit acesteia, autorităţile din domeniul turismului încearcă să găsească o soluţie, până la deschiderea sezonului estival pe 1 mai, cu privire la controalele inspectorilor antifraudă.

'Încercăm ca până la 1 mai să putem face reglementările necesare împotriva acestor abuzuri şi să îi determinăm pe cei de la antifraudă ca aceste controale să le facă în limita unei proporţionalităţi între intenţie şi greşeală', a spus reprezentanta ANT.

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa în colaborare cu Asociaţia de Promovare şi Dezvoltare Turistică Litoral - Delta Dunării au organizat vineri, la Constanţa, simpozionul 'Turismul pe litoralul românesc în sezonul 2015', eveniment la care au participat Marcel Bogdan Pandelică, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, şi Mirela Matichescu, vicepreşedinte al ANT.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO