Antibiotice Iași (ATB) aduce câștiguri record investitorilor, după un 2023 cu mai multe premiere. Cine a investit 100 de lei în ianuarie avea 300 în decembrie

Antibiotice Iași (ATB), producător de medicamente listat la BVB, a reușit un 2023 cu rezultate bune, anunță un comunicat de presă. Pe lângă creșterile privind cifra de afaceri și profitul, ATB a marcat și mai multe premiere, precum lansarea unor medicamente noi sau atragerea de finanțări pentru producerea de energie verde.
Ion Dobreanu - mie, 17 apr. 2024, 19:52
Antibiotice Iași (ATB) aduce câștiguri record investitorilor, după un 2023 cu mai multe premiere. Cine a investit 100 de lei în ianuarie avea 300 în decembrie

Statul, ca acționar majoritar, dar și miile de investitori pe BVB care dețin titluri ale Antibiotice Iași au motive de satisfacție. Valoarea acțiunii ATB a crescut cu 146% anul trecut, ceea ce înseamnă că cine a plasat 1.000 de lei la începutul anului avea 3.000 de lei la final, un  randament record. Evoluția bursieră este justificată de un an cu rezultate notabile obținute de societate. Iată-le, pe scurt:

  • +24% creșterea cifrei de afaceri nete pe piața internă și internațională, de la 484 de milioane de lei (2022) la 601 milioane de lei;
  • +28% creșterea cifrei de afaceri nete pe piața internă;
  • +18% majorare a cifrei de afaceri nete obținute la export;
  • 81,1 de milioane de lei profit net;
  • 98,05 milioane de lei investiții pentru consolidarea afacerii și dezvoltarea strategică a companiei;
  • 12 produse noi atrase în portofoliu din: gama Nutriensa (suplimente alimentare destinate creșterii calității vieții), pentru răceală și gripă, produse dermatologice și antiinfecțioase destinate spitalelor;
  • obținerea unei finanțări de 25 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții sub formă de împrumut acordat prin facilitatea InvestEU, pentru susținerea programului de investiții al companiei;
  • 85 de milioane de lei fonduri nerambursabile, atrase prin ajutor de stat, pentru o capacitate de producție a produselor sterile, soluții și topice;
  • 4,1 milioane de lei cofinanțare pentru o capacitate de producție a energiei verzi;
  • încheierea unui acord de consultanță cu Banca Europeană de Investiții privind dezvoltarea strategică a platformei industriale a companiei;
  • creștere cu 146% a valorii acțiunii pe parcursul anului 2023.

Majorarea cifrei de afaceri pe piața internă cu 28%

Din cifra de afaceri totală aferentă anului 2023, valoarea vânzărilor obținute pe piața din România a fost de 382,4 milioane de lei, cu 28% mai mare în comparație cu valoarea realizată în anul precedent.

Creșterea cifrei de afaceri pe piața internă a fost susținută, în principal, de introducerea în piață a 12 noi produse farmaceutice, în conformitate cu tendințele terapeutice și planul de extindere a portofoliului de produse. Unele dintre acestea completează gama Nutriensa de suplimente alimentare destinată susținerii calității vieții, iar altele sunt din categoriile răceală și gripă,  produse dermatologice și antiinfecțioase destinate spitalelor.

Totodată, o altă resursă de creștere a cifrei de afaceri a reprezentat-o acțiunile de repoziționare ale companiei în raport cu competitorii pentru produsele din portofoliu, campaniile de promovare adresate publicului larg, precum și contextul marcat de creșterea incidenței afecțiunilor acute respiratorii.

Pe segmente, evoluția vânzărilor companiei în piață în 2023 (conform sursei de date Cegedim), reflectă creșteri atât în spitale (20%), lanțuri naționale de farmacii (15%) cât și în  farmacii independente și minilanțuri (17%).

 

Exporturi în creștere cu 18%

În anul 2023, cifra de afaceri realizată pe piața internațională din valorificarea produselor finite și a substanțelor active a ajuns la valoarea de 218,4 milioane de lei, în creștere cu 18% comparativ cu valoarea înregistrată în anul anterior. Compania și-a consolidat prezența în teritoriile tradiționale prin produsele care au consacrat-o de-a lungul timpului, dezvoltându-se organic, dar și prin accesarea de noi piețe (în special din Uniunea Europeană), în cadrul unor parteneriate regionale.

 

39% din vânzările de produse finite la export sunt realizate în țările membre UE

Exportul de produse finite a reprezentat 132,3 milioane de lei în anul 2023, în creștere cu 20,3% comparativ cu 2022. Din totalul exporturilor, piața statelor membre UE a fost una predilectă în 2023, un procent de 39% din vânzările de produse finite provenind din afacerile dezvoltate în țările membre UE.

 

Aceste rezultate valoroase s-au datorat:

  • accesării de piețe noi din UE (Ungaria, Polonia), respectiv Georgia, în cadrul Planului de expansiune teritorială cu un portofoliu de produse atent selectate în funcție de potențialul de consum actual și viitor, prețul de valorificare și țintele zonale. Amprenta Antibiotice în Europa a crescut an de an, de la aproximativ 5 milioane de euro (2020-2021) la peste 10 milioane de euro în 2023.
  • consolidării exportului de antibiotice beta-lactamice în teritoriile tradiționale ale companiei: SUA, Vietnam, Marea Britanie, Danemarca, Norvegia și Moldova. De altfel, în SUA s-au obținut vânzări de 7 milioane de dolari, compania devenind un furnizor important de antibiotice beta-lactamice pentru sistemul de sănătate din această țară. În paralel, compania și-a extins portofoliul de produse în Vietnam cu trei noi produse, consolidând afaceri în această zonă, în valoare de 7 milioane de dolari.
  • dublării vânzărilor pentru produsele orale (din categoria antibiotice și cardiovasculare) în teritoriile unde compania deține reprezentanțe și echipe proprii de promovare și vânzare, respectiv în Vietnam, Moldova și Serbia.

 

Exportul de substanțe active, în creștere cu 13,4%

Vânzările celor trei sortimente de nistatină (compactată, micronizată și standard), distribuită în peste 55 de țări la nivel mondial, au consolidat poziția Antibiotice de lider mondial în piață pe acest segment.

Comparativ cu valoarea anului precedent, cifra de afaceri obținută din vânzările de substanțe active a fost în creștere cu 13,4%, rezultat al proiectelor de consolidare și dezvoltare din zonele Europa, America de Nord și America Latină.

 

Rezultatul financiar al anului 2023

Rezultatele obținute în acord cu planul de afaceri “The Future Together 2023-2030” indică creșteri sănătoase și sustenabile fundamentate pe noile strategii de maximizare a randamentelor și consolidare a afacerii pe plan intern și internațional.

Astfel, în anul 2023, Antibiotice a realizat o cifră de afaceri de 601 milioane de lei, cu 24% mai mare decât nivelul înregistrat în anul 2022 și un profit net de 81,1 de milioane de lei, superior nivelului înregistrat în anul anterior.

Investiții de aproape 100 de milioane de lei în susținerea Planului de afaceri “The Future Together 2023-2030”

În cursul anului 2023, Antibiotice a  implementat un amplu program investițional în valoare de 98 milioane lei, program axat pe dezvoltarea portofoliului de produse în vederea asigurării de medicamente competitive atât pentru piața națională cât și internațională, realizarea de noi site-uri de fabricație, digitalizarea proceselor, proiecte de eficientizare energetică și producerea de energie verde.

Investițiile anuale și pe termen lung ale companiei țintesc asigurarea dezvoltării durabile și performanța pe termen lung la nivel local și european, fiind grupate în două categorii majore: investiții pentru dezvoltarea strategică ce privesc extinderea și îmbogățirea portofoliului de produse și investiții pentru consolidarea afacerii.

Din categoria investiții orientate spre dezvoltarea strategică, în anul 2023 compania a continuat să aloce resurse semnificative pentru proiecte de cercetare-dezvoltare cu scopul de a aduce pe piață produse noi de calitate, sigure, eficiente și competitive. În Centrul de cercetare propriu au fost susținute prin investiții 24 proiecte de cercetare demarate anterior, la care s-au adăugat 16 proiecte noi în 2023, acoperind arii terapeutice precum dermatologie, antiinfecțioase, tract digestiv, sistem nervos central și sistem musculo-scheletic. De asemenea, s-au continuat colaborările internaționale pentru  accelerarea dezvoltării portofoliului de produse în concordanță cu preocuparea companiei pentru inovare și adaptabilitate la cerințele pieței.

O altă direcție spre care au fost orientate investițiile strategice în 2023 o reprezintă susținerea investițiilor în noi facilități de producție. În acest sens, compania a inițiat procesul de contractare pentru proiectarea și construcția a 3 fluxuri noi de fabricație. Progresele sunt estimate să conducă la semnarea contractelor de proiectare și execuție în prima jumătate a anului 2024, consolidând astfel capacitatea de producție și sporind flexibilitatea și eficiența operațională a companiei.

Din categoria investițiilor pentru consolidarea afacerii, în anul 2023 au fost derulate proiecte  precum investiții în tehnologie, infrastructură, management integrat și modernizarea echipamentelor, care asigură consolidarea poziției companiei deținute pe piață, competitivitate și o fundamentare solidă pentru creștere și dezvoltare sustenabilă. Astfel, Antibiotice a direcționat investiții susținute în domeniul tehnologiei informației și digitalizării proceselor.

Totodată, compania a continuat să investească în adaptarea la evoluțiile industriale și modernizarea infrastructurii sale. A fost finalizat obiectivul de investiții de extindere a capacității de depozitare a materiilor prime pentru a face față creșterii și diversificării producției anuale. De asemenea, s-a demarat construcția unui depozit modern pentru produse finite, adaptat nevoilor producției estimate până în anul 2030.

Compania a făcut progrese semnificative și în proiectele de modernizare a instalațiilor de producție și distribuție a utilităților. Un aspect esențial al acestor investiții îl reprezintă angajamentul companiei pentru producția de energie verde și reducerea consumurilor energetice. Astfel, au fost  demarate două proiecte pentru construirea unor centrale fotovoltaice, ce vor contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la consolidarea angajamentului de sustenabilitate al companiei. Unul dintre proiecte l-a reprezentat construcția parcului de panouri fotovoltaice la sol cu o putere de 2,5 MW, recent finalizat, și care a beneficiat de cofinanțare europeană prin PNRR, iar cel de-al doilea îl reprezintă o centrală fotovoltaică cu puterea instalată de 1,2 MW, care urmează a fi recepționată în semestrul I al anului 2024.

 

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...