Românii se întorc după mulţi ani la investiţiile în dolari

După ce investiţiile românilor în 2018, atât pe lei, cât şi pe euro, atât în zona de depozite bancare cât şi în cea de fonduri de investiţii cu risc scăzut, au arătat preponderent randamente negative, iar sentimentul general al pieţei anticipează probabilitatea apariţiei unei crize financiare, o nouă direcţie de plasamente financiare se conturează: fondurile de investiţii în dolari. În ultimele 12 luni, aprecierea dolarului faţă de leu a fost de 8,02%., iar randamentele de până la 1,44%, în timp ce pe euro au fost negative. Rata anuală a inflaţiei a crescut la 3,32% în ianuarie 2019.
Gabriela Ţinteanu - mie, 13 feb. 2019, 19:47
Românii se întorc după mulţi ani la investiţiile în dolari

În 2018, cele mai bune randamente le-au avut fondurile de investiţii în dolari. În plus, se câştigă şi din diferenţele de curs şi în condiţiile unor dobânzi în creştere ale FED există şi protecţie faţă de inflaţie. Toate cele trei fonduri de investiţii în dolari existente pe piaţa românească au avut randamente pozitive. Este şi motivul pentru care din luna martie pe piaţă va apărea şi fondul de investiţii în dolari deţinut de Banca Transilvania prin BT Asset Management SAI.

Preşedintele societăţii de administrare a BT Fix Dolar, Aurel Bernat motivează astfel decizia de înfiinţare a fondului în dolari: „Rapoartele privind creşterea soldului la depozitele populației indică o bună predispoziție la economisire, iar dacă acest trend se va menține clienții vor dori să poată alege dintr-o gamă cât mai mare de produse. Pe de altă parte, BT Asset Management SAI nu avea până acum un produs denominat în dolari. Simțim că numeroşi clienți îşi doresc să economisească în dolari, ca modalitate de dispersie a plasamentelor, fiind în acelaşi timp o categorie de investitori cu angajament pe termen lung”.

Într-adevăr, dacă facem o comparaţie între randamentele obţinute de fondurile în lei sau euro şi cele în dolari vom constata că cele în dolari au randamente exclusiv pozitive, iar cele în euro preponderent negative. Astfel, cei trei jucători pe dolar deţinuţi de BRD, OTP şi Raiffeisen Bank au avut în ultimele 12 luni un randament de 0,44%, 0,32 şi 1,44%, în ordinea enumerării fondurilor, conform smartfin.ro. Toate cele trei fonduri de investiţii în dolari se bazează pe investiţii în instrumente cu venit fix şi grad scăzut de risc, bonduri şi depozite bancare.

Spre comparaţie, pe piaţa din România există 23 de fonduri de investiţii în euro. În timpul celor 12 luni din 2018, 17 fonduri au avut randamente negative, cuprinse între minus 15, 09% şi minus 0,26%. Celelalte şase fonduri au avut randament zero. Nici în cazul fondurilor de investiţii în lei nu avem o evoluţie mai „spectaculoasă”. Dintr-un total de 65 de fonduri de investiţii în lei cu diverse profiluri de risc doar 23 au avut randamente pozitive cuprinse între plus 3,85% şi plus 0,29%, 7 cu randamente zero şi restul cu randamente negative cuprinse între minus 14,89% şi minus 0,27%. Dar leul a avut de pierdut din cursul de schimb şi din creşterea inflaţiei.

Potrivit statisticilor BNR, aprecierea dolarului faţă de moneda naţională a fost de 8,02% medie în luna ianuarie 2019 faţă de media lunii ianuarie 2018. Astfel, cursul mediu calculat de BNR în luna ianuarie 2019 a fost de 4,1179 lei pentru un dolar american faţă de 3,8121 lei, media din ianuarie 2018. . Rata anuală a inflaţiei a crescut la 3,32% în ianuarie 2019. Moneda unică europeană s-a apreciat cu 1,15% faţă de leu în aceeaşi perioadă de timp, de la 4,7037 lei media lunii ianuarie 2019 faţă de 4,6500 lei pentru un euro media lui ianuarie 2018.

Nici în cazul depozitelor bancare situaţia nu este foarte strălucită. Dobânzile la depozitele în euro pe 12 luni sunt cuprinse între 1,05% şi 0,1%. Problema este că băncile mari au dobânzi de la 0,15%, nivel de la care începe randamentul negativ pentru client. În plus aici este vorba despre câştiguri care se vor încasa la sfârşitul lui 2019. În cazul fondurilor de investiţii câştigurile s-au încasat deja. Pentru depozitele în dolari dobânzile şi implicit câştigurile sunt ceva mai mari. Dobânzile la 12 luni încep de la 1,85% şi merg până la 0,1%, iar în jurul dobânzii de 0,5% randamentele devin de asemeni negative.

Principalii jucători din piaţă se aşteaptă ca acest trend să continue, motiv pentru care Banca Transilvania a decis că din luna martie îşi va îmbunătăţi şi ea portofopiul cu un astfel de produs. „În prima etapă lansăm un fond de venit fix denominat în USD, fiind preponderent axat pe depozite bancare negociate. Ajutăm astfel clienții să obțină randamente mai bune, cu minim de efort. Dacă ne uităm la cei peste 40.000 de clienți activi pe care îi avem considerăm că 10-15% dintre aceştia, şi anume 4.000 – 5.000, vor avea înclinația de a investi în dolari”, spune Aurel Bernat. Piața țintă a acestor produse sunt în general clienții de retail, investitori individuali, dar şi clienții de Private Banking.

Activele nete ale celor 206 fonduri deschise şi închise, locale şi străine, s-au diminuat în luna decembrie cu 2,5%, până la nivelul de 41,9 miliarde de lei (9 miliarde de euro), în timp ce, pe întreg an 2018, au înregistrat o scădere cu 8,3%, potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF). Valoarea totală a activelor nete ale celor trei fonduri de investiţii în dolari existente pe piaţă au fost de 676,41 milioane de lei, iar valoarea unităţii de fond variază de la 11,05 dolari la 1.253 de dolari, potrivit smartfin.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen ...
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, ...
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina pe stat pentru problemele de facturare
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina ...
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), o organizaţie cu 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi ...