Antiviralul remdesivir a avut rezultate satisfăcătoare în urma unui studiu clinic, dar nu este suficient de unul singur

La mai bine de trei săptămâni după anunţul făcut de un înalt responsabil american potrivit căruia un medicament experimental numit remdesivir a dovedit că are un efect "asupra reducerii timpului de vindecare'' a bolnavilor de COVID-19 spitalizaţi, studiul care detaliază rezultatele a fost publicat vineri seară într-un reputat jurnalul medical, relatează agenţia AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - sâm, 23 mai 2020, 11:28
Antiviralul remdesivir a avut rezultate satisfăcătoare în urma unui studiu clinic, dar nu este suficient de unul singur

Anthony Fauci, directorul Institutului de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din Statele Unite, care a condus studiul clinic efectuat pe o mie de pacienţi din zece ţări, a declarat, la 29 aprilie, la Casa Albă, că datele preliminare au demonstrat „că remdesivir are un efect clar, semnificativ şi pozitiv asupra reducerii timpului de vindecare” la bolnavii de COVID-19.

După revizuirea unui comitet de lectură, New England Journal of Medicine a publicat articolul care detaliază rezultatele ce confirmă anunţul făcut la Casa Albă, care a oferit o rază de speranţă la nivel mondial în absenţa unei alte terapii eficiente contra noului coronavirus.

Remdesivir, injectat zilnic pe cale intravenoasă, timp de 10 zile, a accelerat recuperarea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 spitalizaţi, comparativ cu placebo – 11 zile faţă de 15 zile, în medie. Au fost consideraţi restabiliţi pacienţii care s-au putut întoarce acasă.

Efectul a fost cel mai important la pacienţii spitalizaţi care nu erau conectaţi la aparate de respiraţie artificială.

Autorii au concluzionat că este preferabil ca tratamentul cu remdesivir să fie început înainte ca boala să progreseze până să se ajungă în stadiul în care să fie necesară conectarea la aparate de ventilaţie.

Antiviralul, dezvoltat iniţial în van contra Ebola a provocat, de asemenea, mai puţine efecte secundare în comparaţie cu placebo.

S-a constatat de asemenea că remdesivir a redus rata de mortalitate – 7,1% dintre pacienţii din grupul care au primit remdesivir au murit în decurs de 14 zile, comparativ cu 11,9% în grupul placebo, însă în acest caz nu se poate exclude faptul că diferenţa ar putea fi cauzată de hazard.

Remdesivir nu oferă astfel o garanţie pentru supravieţuire, au insistat autorii cercetării. „Este clar că un tratament antiviral nu poate fi, fără îndoială, suficient de unul singur”, au scris ei.

Cheia tratamentului COVID-19 va fi, fără îndoială, o combinaţie de tratamente, remdesivir alături de alte antivirale sau de alte tipuri de terapie, notează AFP.

Laboratorul care a dezvoltat remdesivir, Gilead, a indicat vineri că rezultatele propriilor studii clinice vor fi publicate în curând. Unul dintre acestea a demonstrat că un tratament de cinci zile, în loc de 10 zile, ar fi la fel de eficient, potrivit Merdad Parsey, director medical în cadrul Gilead Sciences.

În Statele Unite, Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor (Food and Drug Administration – FDA) a autorizat la 1 mai utilizarea de urgenţă a remdesivir în spitale, exemplul fiind urmat de Japonia, în timp ce Europa ia în considerare o decizie similară, notează AFP.

Directorul executiv al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), Guido Rasi, a declarat la începutul acestei săptămâni, cu prilejul unei audieri în Parlamentul European de la Bruxelles, că antiviralul remdesivir ar putea primi în următoarele zile o autorizaţie iniţială de punere pe piaţă ca tratament împotriva COVID-19.

Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat deja uzul compasional al Remdesivir, care permite administrarea acestuia înainte de autorizarea sa oficială.

 

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...