1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

News

Anton (ARF): Piaţa de franciză nu va depăşi 1,5 miliarde euro în 2013

Valoarea pieţei de franciză nu va depăşi 1,5 miliarde de euro în 2013 iar domeniile de interes rămân restaurantele şi cafenelele, serviciile şi retail-ul, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Constantin Anton, preşedintele Asociaţiei Române de Franciză (ARF).

12 aug, 2013 | Agerpres

,,Din păcate, tendinţa curentă este de stagnare. Domeniile de interes rămân restaurantele şi cafenelele, servicii şi retail. Companiile francizoare provin atât din Europa (Italia, Franţa, Turcia, Bulgaria, Grecia), SUA, Canada, cât şi din Asia, în special din India, dar şi din Africa de Sud', a arătat Constantin Anton.

Francizorii sunt atraşi, de regulă, de zone geografice similare din punct de vedere demografic şi economic cu zona de origine.

,,Un francizor care are o unitate pilot în Bucureşti va fi interesat să îşi extindă reţeaua în oraşe mari. Însă nu este o regulă generală, fiecare are propria sa politică de extindere, care ar trebui să fie corelată cu rezultatele unor studii de fezabilitate. Ideal este ca orice francizor care se respectă să nu înceapă procedurile de extindere fără să analizeze temeinic dacă momentul ales este unul oportun, dacă preţul de intrare în franciză şi celelalte costuri pot fi amortizate într-o perioadă rezonabilă, în regiunile unde se doreşte extinderea', a spus Anton.

ARF lucrează, în prezent, la o serie de proiecte pentru dezvoltarea afacerilor în regim de franciză. Unul dintre aceste proiecte vizează realizarea de emisiuni la diverse posturi de televiziune, care vor viza, în special, franciza. De asemenea, ARF va edita un ghid de franciză, în colaborare cu specialişti din ţară şi străinătate, o lucrare ce va avea drept scop punerea laolaltă de informaţii utile pentru cei interesaţi de acest domeniu.

,,Factorii care influenţează piaţa francizelor sunt mulţi şi vizează conjunctura socio-economică, cea politică, nivelul de educaţie antreprenorială, nivelul investiţional (taxa de intrare, costuri cu amenajarea spaţiului, echipamente, chirii, materii prime), soliditatea afacerii respective, concurenţa, competitivitatea acelei francize, preţul final al acelor produse sau servicii, alegerea francizaţilor potriviţi. Toate acestea pot constitui, de la caz la caz, fie o frână în extinderea unei reţele de franciză, fie un stimulent în dezvoltarea sa. De asemenea, aş putea menţiona cu un gust amar lipsa de interes a Guvernului şi a băncilor faţă de elaborarea unor programe menite să protejeze francizorii adevăraţi şi să încurajeze obţinerea de credite de către antreprenorii interesaţi să devină francizaţi', a mai spus preşedintele ARF.

În prezent, există un interes crescut pentru zona de franciză din turism, inclusiv pe partea hotelieră.

,,Ca argument, aş dori să aduc în sprijinul meu faptul că, la ediţia din acest an a IFBE, Accor Grup din Franţa (prezent în România cu lanţurile Ibis, Novotel) a lansat alte câteva branduri noi. Evoluţia va fi una pozitivă, însă nu spectaculoasă, din cauza costurilor destul de piperate pe care le implică o astfel de franciză, de la câteva zeci de mii euro, până la câteva sute de mii ori milioane de euro, în cazul hotelurilor', a mai precizat Constantin Anton.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO