Antonio Guterres, desemnat oficial viitorul secretar general al ONU

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite l-a desemnat oficial joi pe fostul premier portughez Antonio Guterres drept succesorul secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, pentru un mandat de 5 ani, informează AFP şi Reuters.
Economica.net - joi, 13 oct. 2016, 17:59
Antonio Guterres, desemnat oficial viitorul secretar general al ONU

Guterres, 67 de ani, a fost timp de 10 ani şeful Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi şi a fost desemnat candidat favorit cu unanimitate de voturi, săptămâna trecută, de către membrii Consiliului de Securitate.

Guterres, al cărui mandat va începe la 1 ianuarie 2017, a promis să acţioneze ca un ‘mediator onest’ şi a afirmat că va avea o abordare umilă în încercarea de a soluţiona probleme globale, acordând o atenţie deosebită demnităţii umane.

‘Diversitatea ne aduce împreună, nu ne desparte’, a declarat Guterres în faţa Adunării Generale a ONU.

‘Trebuie să fim siguri că suntem capabili să spargem această alianţă între toate acele grupări teroriste sau extremişti violenţi, pe de o parte, şi manifestări de populism şi xenofobie, pe de altă parte’, a subliniat el.

‘Aceste două părţi se întăresc reciproc şi trebuie să fim capabil să le combatem cu determinare’, a menţionat noul secretar general al ONU.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au recomandat în unanimitate săptămâna trecută ca Adunarea Generală să-l numească pe Guterres. El a câştigat în faţa altor 12 candidaţi, dintre care şapte sunt femei, în contextul unei campanii pentru alegerea primei femei în această funcţie.

Guterres a declarat în faţa Adunării Generale că protejarea şi promovarea drepturilor femeilor este un angajament prioritar. El a promis să lucreze pentru egalitatea între sexe în cadrul mandatului său la ONU.

Un diplomat din cadrul Consiliului de Securitate, a declarat, sub rezerva anonimatului, că unele persoane au insistat ca Guterres să nu facă nicio înţelegere pentru a obţine voturile Rusiei şi Chinei.

‘Guterres este tipul de persoană care îşi va forma o echipă puternică, bazată pe merit’, a afirmat diplomatul, adăugând că ‘este clar faptul că China lansează o provocare semnificativă pentru Departamentul de Menţinere a Păcii’.

‘Credem că Rusia ar trebuie să fie reprezentată corespunzător în secretariatul general’, a declarat ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin întrebat la începutul acestei luni dacă ţara sa este interesată să deţină o poziţie importantă în cadrul ONU.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...