Anul 2015 aduce pensii majorate cu 5%, salariu minim pe economie de 975 lei şi TVA de 9% în turism

Pensiile din sistemul public se majorează cu 5%, începând cu luna ianuarie a anului viitor, iar salariul minim pe economie urmează să ajungă la 975 lei. Tot de la 1 ianuarie 2015, indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap se vor majora cu 16%, scrie Agerpres.ro. 
Economica.net - mie, 31 dec. 2014, 07:33
Anul 2015 aduce pensii majorate cu 5%, salariu minim pe economie de 975 lei şi TVA de 9% în turism

Pe partea de impozitare, începând din 2015 accizele vor fi calculate în lei la nivelul din 2014, respectiv de 4,738 lei/euro, serviciile turistice all-inclusive vor beneficia de TVA redusă la 9%, iar taxa pe construcţii speciale scade la 1%, de la 1,5%.

În ceea ce priveşte sectorul energetic, de la 1 ianuarie se va liberaliza piaţa gazelor naturale pentru IMM-uri, iar la energia electrică, preţul mediu de vânzare la tarifele reglementate creşte cu 0,26%.

Pe de altă parte, începând cu 1 ianuarie 2015 societăţile de asigurări din România se pregătesc pentru introducerea standardelor internaţionale de raportare financiară /IFRS/.

Potrivit ministrului Muncii, Rovana Plumb, pensiile vor creşte cu 5% de la 1 ianuarie 2015, iar pensia minimă va ajunge la 400 de lei. De asemenea, indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap vor fi majorate cu 16%.

„Majorarea pensiilor va fi mai mare decât cea prevăzută de lege, care vizează o indexare cu rată inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut pe economie, iar majorarea indemnizaţiilor persoanelor cu handicap are în vedere creşterea indicelui preţurilor de consum în ultimii şase ani, când aceste drepturi nu au mai fost majorate”, a explicat Rovana Plumb.
De asemenea, contribuţiile către fondurile de pensii private obligatorii sunt prevăzute să crească cu 0,5 puncte procentuale pe an.
La finalul lunii septembrie, în România erau înregistraţi 5,3 milioane de asiguraţi şi 5,794 milioane contracte active de muncă, care contribuie la buget, din care 5,2 milioane de contracte individuale de muncă pe perioada nedeterminată, pentru timp de lucru de 8 ore pe zi.

De la 1 ianuarie 2015, salariul minim pe economie va creşte la 975 lei de la 900 de lei în prezent.
„Aşa cum am anunţat şi în lunile anterioare, toate măsurile pe care noi le-am promovat sunt susţinute prin bugetul anului 2015. Salariul pe economie, cel minim, va creşte începând cu 1 ianuarie, de la 900 – cât este în momentul de faţă – la 975 (lei, n.r.), iar a doua majorare se va produce începând cu 1 iulie, de la 975 la 1.050 (lei, n.r.), astfel încât să încheiem anul 2015 cu salariul minim pe economie 1.050 lei”, a afirmat ministrul Muncii, Rovana Plumb.

De la 1 ianuarie 2015 se va aplica TVA de 9% în turism pentru pachetele all-inclusive vândute integral, respectiv cazare, masă şi servicii.
Potrivit datelor DIMMMAT, potenţialul pe piaţa de turism în urma implementării acestei măsuri are în vedere suma de 5 miliarde de euro. De asemenea, numărul de turişti estimat a fi atraşi în achiziţionarea acestui pachet este de aproximativ 500.000 şi este format din cetăţenii români ce în prezent îşi petrec concediile în Bulgaria şi Turcia, destinaţii all inclusive, precum şi din cetăţenii străini consumatori de astfel de pachete ce se vor orienta către ţară noastră.
Premierul Victor Ponta a anunţat că impactul bugetar al acestei măsuri este 100 de milioane de lei.

Preţul mediu de vânzare a energiei electrice la tarifele reglementate va creşte cu 0,26% de la 1 ianuarie 2015, a anunţat Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
„Impactul tarifelor aprobate prin Ordinul 157/2014 – începând cu data de 1 ianuarie 2015 – va duce la o creştere de 0,26% (sub cea estimată iniţial) a preţului mediu de vânzare a energiei electrice la tarifele reglementate faţă de cele realizate în semestrul II 2014, ca rezultat al acţiunii cumulate a: creşterii valorii componentelor de preţ ale tarifelor reglementate; reducerii valorii componentei de rezervare/abonament facturate corespunzător cotei reglementate de energie electrică”, se arată într-un comunicat ANRE remis AGERPRES.

Nivelul accizelor va fi exprimat în lei pe unitatea de măsură, începând cu 1 ianuarie 2015, utilizând nivelul în lei practicat în anul 2014, respectiv de 4,738 lei/euro, potrivit ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
‘Începând cu anul 2016, nivelul astfel obţinut se actualizează anual cu creşterea preţurilor de consum, din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie’, precizează un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.
Potrivit MFP, nivelul accizelor va fi stabilit în lei pentru prevenirea fluctuaţiei veniturilor din accize la bugetul de stat în funcţie de variaţiile de curs valutar lei/euro stabilite de Banca Central Europeană la data de 1 octombrie a fiecărui an (funcţie de care se stabileşte nivelul în lei a accizelor pentru anul următor), precum şi pentru păstrarea valorii reale a acestor venituri şi a predictibilităţii atât pentru bugetul de stat cât şi pentru mediul de afaceri, nivelul accizelor va fi stabilit în lei.

Piaţa gazelor se va liberaliza pentru IMM-uri de la 1 ianuarie 2015, a anunţat la finele lunii noiembrie fostul ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, care a precizat că nu a reuşit să convingă Comisia Europeană să amâne calendarul de liberalizare pentru această categorie de consumatori.

Ministrul a explicat că în lunile ianuarie, februarie, martie şi aprilie consumul de gaze în România este la nivelul cel mai ridicat, iar populaţia are prioritate pentru a consuma gazul produs în România.
Potrivit lui Nicolescu, în cele patru luni, consumul României depăşeşte producţia ţării şi ceea ce se poate extrage din capacităţile de stocare, şi, în context, acesta s-a arătat îngrijorat de faptul că piaţa de gaz din România se va închide pe importuri, iar importurile vor merge numai sau în mare măsură către întreprinderile mici şi mijlocii, în condiţiile în care o parte dintre marii consumatori a încheiat contracte de furnizare pe un orizont de timp de un an sau doi.
„Dacă IMM-urile au fi cabinete de avocatură sau cabinete notariale, probabil diferenţa de preţ dintre importuri şi ce plătesc acum ar fi de câţiva lei. Importurile, din datele pe care la am, sunt la 135-140 de lei/MW, acum plătesc 89,4 lei/MW. Dacă ar fi cabinete de avocatură, cabinete notariale nu cred că ar fi o problemă să plătească câţiva lei în plus. Dacă însă vorbim de făbricuţe de pâine, dacă însă vorbim de făbricuţe de sticlă, de alte tipuri de afaceri în care costul gazului reprezintă o pondere importantă în costul produselor pe care le dumnealor le produc poate să fie o problemă”, a subliniat Răzvan Nicolescu.

Operatorii economici din România care se vor încadra în categoria microîntreprinderilor, potrivit normelor europene, vor beneficia de sistemul european de raportare financiară simplificat specific microîntreprinderilor, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă şi a două proiecte de ordin de ministru, care transpun prevederile noii Directive europene contabile, publicate joi pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Introducerea în legislaţia naţională a unei regim distinct pentru microîntreprinderi este opţională pentru statele membre UE, iar România optează pentru introducerea acestui regim în scopul de a simplifica şi a reduce cheltuielile administrative pentru microîntreprinderi, aşa cum sunt ele definite de Directiva 2013/ 34 /UE a Parlamentului European şi a Consiliului, precizează un comunicat al MFP remis AGERPRES.
Potrivit datelor fostului Departament pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism (DIMMMAT), circa 608.300 de entităţi economice vor putea opta, de la 1 ianuarie 2015, pentru noile proceduri simplificate de raportare contabilă.
„‘Dacă până acum un număr de 12.900 de agenţi economici beneficiau de contabilitatea simplificată, începând cu 1 ianuarie 2015 un număr de 608.300 de entităţi economice vor putea opta pentru noile proceduri simplificate de raportare contabilă iar prin această modificare se vor reduce semnificativ sarcinile administrative pentru mediul de afaceri”, a declarat fostul ministru pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Florin Nicolae Jianu.

România va aplica de la 1 ianuarie 2015 un sistem de evaluare a performanţei funcţionarilor implicaţi în sistemul de gestionare a fondurilor europene.
„De la 1 ianuarie 2015 vom aplica un sistem de evaluare a performanţei funcţionarilor implicaţi în sistemul de gestionare a fondurilor europene. Doar acele persoane care performează la locul de muncă vor primi, în continuare, majorarea salarială asigurată de Uniunea Europeană pentru funcţionarii din sistemul de gestionare a fondurilor UE”, a anunţat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Societăţile de asigurări din România se pregătesc pentru introducerea standardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS) începând cu 1 ianuarie 2015, care vor deveni obligatorii pentru toate societăţile de asigurări/ reasigurări autorizate în România şi pentru cele care activează în baza dreptului de liberă stabilire.
IFRS reprezintă un set de standarde contabile care vizează întocmirea şi prezentarea situaţiilor financiare într-un mod transparent, care să permită comparabilitatea informaţiilor la nivel internaţional.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) interzice companiilor de asigurare să modifice tarifele de primă pentru asigurările de răspundere civilă auto /RCA/ mai devreme de 12 luni de la ultima schimbare notificată, precum şi acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare, a anunţat prim-vicepreşedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, într-o conferinţă de presă. 

Asigurătorul RCA are obligaţia de a utiliza tarife de primă RCA, astfel încât să se acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractelor de asigurare RCA, iar această prevedere nu permite acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare, a precizat oficialul ASF.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Microsoft preia dezvoltatorul de jocuri video Activision Blizzard pentru 68,7 miliarde de dolari
Microsoft preia dezvoltatorul de jocuri video Activision Blizzard pentru 68,7 miliarde de dolari
Gigantul software Microsoft Corp a anunţat marţi că va prelua Activision Blizzard, dezvoltatorul jocurilor video StarCraft ...
Kaspersky își completează soluția Digital Footprint Intelligence cu un serviciu pentru eliminarea domeniilor rău intenționate
Kaspersky își completează soluția Digital Footprint Intelligence cu un serviciu pentru eliminarea domeniilor rău intenționate
Serviciul Kaspersky Takedown oferă o gestionare completă a întregului proces de eliminare a domeniilor rău intenționate ...
Asociația „Speranță pentru România” a primit în 2021 din donații peste 3 milioane de euro, bani pe care i-a folosit în sprijinirea a peste 600 de oameni aflați în dificultate
Asociația „Speranță pentru România” a primit în 2021 din donații peste 3 milioane de euro, bani pe care i-a ...
Asociația „Speranță pentru România" a anunțat marți că a reușit să strângă în anul 2021 peste 3 milioane de ...