Anul electoral 2014: Toţi banii luaţi în plus din taxe de Guvern vor merge la bugetele locale

Circa 5 miliarde de lei. Atât va strânge Guvernul în plus la anul de la populaţie şi firme, în special din creşterea accizelor. Suma este egală cu ce va merge de la bugetul central la autorităţile locale. Veniturile din contribuţii nu scad, ba dimpotrivă, deci în acest moment în buget nu pare a fi luată în calcul acea reducere de cinci puncte a contribuţiilor.
Mihai Nicuţ - mar, 12 nov. 2013, 10:43
Anul electoral 2014: Toţi banii luaţi în plus din taxe de Guvern vor merge la bugetele locale

Toate veniturile suplimentare colectate de stat prin creşterea fiscalităţii vor merge către finanţarea bugetelor locale, în condiţiile în care 2014 este anul în care vor avea loc atât alegeri pentru Parlamentul European, cât, mai ales pentru funcţia de preşedinte al României.

Guvernul va colecta, în plus, 4,96 miliarde de lei anul viitor, din măsurile de modificare a Codului Fiscal care presupun creşterea taxelor actuale şi introducerea unora noi, potrivit schiţei de buget, obţinută de ECONOMICA.NET.

Cele mai mari sume, din cele aproape cinci miliarde, vor fi strânse de Guvern prin creşterea accizelor. Astfel, potrivit draftului, din modificarea sistemului de calcul al accizelor prin actualizarea cu rata inflaţiei, Guvernul va strânge în plus 1,1 miliarde de lei.
Nu trebuie uitat şi că accizele la carburanţui vor fi modificate, de la 1 ianuarie, prin introducerea celor 7 eurocenţi suplimentari pe litrul de carburant, pentru susţinerea construcţiei de drumuri. Potrivit draftului de buget, din creşterea accizei la motorină de la 1 ianuarie 2014, de la 330 la 400 de euro pentru 1.000 de litri, la buget se vor strânge 1,8 miliarde de lei în tot anul 2014. Prin creşterea accizei la benzină, de la 359 la 429 de euro pentru 1.000 de litri, bugetul va câştiga, potrivit calculelor din draft, 810 milioane de lei.
Sume ceva mai mici va strânge Guvenul din celelalte creşteri de taxe. Astfel, din „impozitul asupra valorii construcţiilor, altele decât clădirile”, bugetul va câştiga 488 de milioane de lei, iar din limitarea promoţiilor la ţigări şi băuturi alcoolice 246 de milioane de lei, printre altele.

Unde merg banii?

Coincidenţă sau nu, în anul electoral 2014, sumele care vor merge în plus la autorităţile locale cresc tot cu 5 miliarde de lei. Adică o creştere de 12%, de la 41,9 miliarde la 47 de miliarde la capitolul „total susţinere de la bugetul de stat pentru bugetele locale şi finanţare nerambursabilă”. Dacă scoatem din calcul finanţarea nerambursabilă, totalul sumelor care pleacă, suplimentar, de la bugetul de stat către autorităţile locale se ridică la aproape 5 miliarde de lei, de la 39,35 la 44,29 miliarde de lei.
Procentual, cele mai mari creşteri apar la „cheltuieli aferente programelor de finanţare rambursabilă (CNI şi ANL)”, de 288%, de la 32 de milioane anul trecut la 161 de milioane în acest an, de 207% la „alte transferuri (CNI)” de la 78,4 la 241 de milioane de lei şi de 68% în contul subvenţiilor de capital, de la 2,79 miliarde în acest an, la 4,72 miliarde anul viitor. Aici intră Programul Naţional de dezvoltare locală, investiţii finanţate din bugetul Ministerului Sănătăţii şi din veniturile proprii ale acstuia, planuri urbanistice generale, retehnologizare centrale termice, reducerea riscului seismic, reabilitare termică, programe prioritare de mediu, etc.

Reducerea de cinci puncte la contribuţii nu se vede

Veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi, anul viitor, de 52,2 miliarde de lei, adică 7,9% din PIB estimat pentru anul viitor. În termeni nominali, veniturile sunt mai mari cu aproape 2 miliarde de lei, contribuţia în PIB estimată pentru acest an fiind de 8%. Contribuţiile de asigurări sociale cresc de la 37,8 miliarde de lei în acest an, la 39,5 miliarde de lei anul viitor, ceea ce înseamnă tot 6% din PIB. Ca atare, cel mai probabil o scădere de 5 puncte procentuale a contribuţiilor nu pare să fi fost luată în calcul în a doua jumătate a anului viitor. Există însă, tehnic, şi posibilitatea unei creşteri mai mari a încasărilor la bugetul asigurărilor sociale, care să facă posibilă un plus chiar şi după scăderea de cinci puncte.

Sursa foto: ampress.ro

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CNSU a aprobat repatrierea a 72 de cetățeni români din Maroc. Un avion TAROM va efectua zborul de repatriere
CNSU a aprobat repatrierea a 72 de cetățeni români din Maroc. Un avion TAROM va efectua zborul de repatriere
O şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a avut loc marţi pe tema repatrierii unor cetăţeni ...
Încrederea investitorilor imobiliari în performanţa sectorului în 2022 este mai puternică decât în urmă cu un an – sondaj PwC
Încrederea investitorilor imobiliari în performanţa sectorului în 2022 este mai puternică decât în urmă cu un an ...
Încrederea investitorilor imobiliari în performanţa sectorului în 2022 este mai puternică decât în urmă cu un an ...
S-au râzgândit cu privire la magazinele 100% Self Service? Carrefour deschide la Bârlad un hypermarket cu casieri
S-au râzgândit cu privire la magazinele 100% Self Service? Carrefour deschide la Bârlad un hypermarket cu casieri
Retailerul francez Carrefour deschide primul hypermarket din Bârlad și din județul Vaslui, în incinta noului centru comercial ...