Anul extraordinar al eolienelor dă speranţe Uniunii Europene că va putea să atingă obiectivele de mediu – WindEurope

Un an record pentru construirea de noi parcuri eoliene şi redresarea investiţiilor în sector au creat speranţe că UE îşi va putea îndeplini obiectivele de mediu, arată datele publicate miercuri de grupul de lobby WindEurope, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 28 feb. 2024, 14:30
Anul extraordinar al eolienelor dă speranţe Uniunii Europene că va putea să atingă obiectivele de mediu - WindEurope

În raportul său anual, WindEurope a descris 2023 ca anul „îmbunătăţirii semnificative” în zonele cheie din sectorul energiei eoliene europene, care s-a confruntat cu dificultăţi în 2022, pe fondul inflaţiei ridicate, al majorării dobânzilor şi al volatilităţii de pe piaţa energiei, după ce Rusia a invadat Ucraina, scrie Agerpres.

Anul trecut, investiţiile în parcurile eoliene offshore din Europa au urcat la 30 miliarde de euro, faţă de doar 0,4 miliarde de euro în 2022. Capacitatea nou instalată de energie eoliană în UE a atins nivelul record de 16,2 gigawaţi (GW) în 2023, din care 80% a fost de la parcuri eoliene terestre, a precizat WindEurope.

Instituţia susţine că politicile UE de accelerare a acordării autorizaţiilor pentru proiecte a încurajat sectorul, în plus faţă de propunerile blocului comunitar de a sprijini accesul la finanţare al proiectelor din domeniul energiei eoliene.

În 2023, numărul autorizaţiilor acordate pentru parcuri eoliene terestre în Germania şi Spania a crescut cu 70% faţă de 2022.

Parcurile eoliene din Europa s-au confruntat cu o perioadă dificilă, pe fondul perturbărilor din lanţurile de aprovizionare, a inflaţiei ridicate şi a problemelor cu echipamentele, chiar dacă producătorul de turbine Vestas din Danemarca a revenit pe profit în trimestrul patru din 2023.

WindEurope se aşteaptă acum ca în Europa capacitatea nou instalată de energie eoliană să se situeze în medie la 29GW pe an, ajungând la un total de 393GW în 2030 – aproape de nivelul de 425GW necesar pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu ale UE din 2030.

Cel mai mare risc la adresa extinderii energiei eoliene în Europa îl reprezintă încetinirea investiţiilor în modernizarea reţelelor electrice, pentru a gestiona ponderea în creştere rapidă a energiei din sure regenerabile, avertizează WindEurope.

Instalaţiile eoliene au fost responsabile anul trecut pentru 19% din toată electricitatea produsă în UE, ceea ce a ajutat blocul comunitar ca 44% din producţia totală de electricitate să fie din surse regenerabile, potrivit unei analize a Institutului Fraunhofer.

De asemenea, în octombrie 2023, Comisia Europeană a lansat un pachet de măsuri destinat impulsionării sectorului energiei eoliene, care include tot mai mult sprijin financiar pentru furnizorii din industria energiei eoliene, prin intermediul Băncii Europene de Investiţii, dar şi modificări cu privire la licitaţiile pentru energii regenerabile, care ar putea să îi favorizeze pe producătorii locali.

Te-ar mai putea interesa și
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD pentru a extinde capacitățile din România, potrivit unei informații......
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...