1EUR = 4.8703 RON | Bucureşti 11 º

News

Anul viitor vor fi finalizate doar proiecte eoliene în derulare, niciunul nou

Toate proiectele eoliene finalizate în acest an şi cele care vor fi puse în funcţiune anul viitor au fost începute în 2012 sau chiar mai devreme, pentru că nu mai sunt investiţii noi din cauza schimbărilor legislative privind sprijinul acordat de stat acestui sector.

27 noi, 2013 | Mediafax

"La sfârşitul acestui an vor fi instalaţi în eoliene aproximativ 2.500 MW, faţă de 1.905 MW la începutul anului în curs. În 2014 vor fi instalaţi doar 210 MW. Şi în 2013, şi în 2014 au fost şi vor fi terminate doar proiecte începute în 2012 sau mai devreme, din cauză că încă din ianuarie 2013 Departamentul pentru Energie a anunţat că vrea să schimbe legea regenerabilelor în sens restrictiv şi astfel niciun proiect nou nu a mai fost demarat de atunci în eolian", a declarat miercuri agenţiei MEDIAFAX directorul executiv al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, Ionel David.

David a precizat că din totalul parcului eolian din România, doar 10-15 MW au fost construiţi cu turbine vechi, înainte de 2010, toate celelalte fiind noi.

Statul sprijină producţia de energie verde prin sistemul certificatelor vezi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Guvernul a hotărât însă, în luna iunie, să reducă sprijinul acordat prin sistemul de certificate verzi pentru producţia de energie din surse regenerabile. Decizia a fost criticată de companii şi de asociaţiile producătorilor de energie verde.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO