1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 4 º

News

AOAR: Sistemul sănătăţii are nevoie de o strategie, nu de măsuri "de urgenţă"

AOAR solicită Guvernului elaborarea unei strategii de modernizare a sistemului de sănătate, în lipsa căreia nu vor putea fi atrase fonduri UE în 2014-2020, evitarea adoptării unor "măsuri formale", impuse sau nu de FMI, şi propune ca investiţiile din domeniu să fie scutite de impozitarea profitului.

02 apr, 2012 | Mediafax

"AOAR cere Guvernului, Primului Ministru să impună o discuţie publică realistă şi fundamentată pe date şi solutii realizabile etapizat, evitând adoptarea în regim de «urgenţă» (impusă sau nu de FMI) a unor măsuri formale ce pot genera utilizarea deficitară a fondurilor publice şi asa insuficiente", se arată într-un comunicat al asociaţiei.
Strategia ar urma să prevadă etape, indicatori de performanţă şi resursele financiare necesare.

"Lipsa unei strategii, asumate politic de partidele parlamentare şi lipsa unui sistem credibil de administrare şi monitorizare (inclusiv evaluarea independentă a performanţelor) face imposibilă finanţarea parţiala a acestuia prin atragerea de fonduri europene nerambursabile în cadrul Bugetului 2014-2020 al Uniunii Europene", se arată în comunicat.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România apreciază că Ministerul Sănătăţii repetă, după eşecul din 2011, "abordarea netransparentă", discuţiile publice fiind centrate pe elemente importante ale sistemului de sănătate, dar insuficiente în a credibiliza funcţionarea mai bună a acestui sector economic şi social de maximă importanţă.
"Responsabilii din Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate îşi continuă politica de aplicare a unor măsuri parţiale (generate, de exemplu, de concluziile studiului făcut de compania NICE din Marea Britanie, sau având la bază opiniile unor specialişti sau funcţionari ai acestor instituţii publice), în dauna efortului de a propune pentru dezbatere publică un proiect de modernizare
complet", arată asociaţia.

AOAR propune totodată ca investitiile din domeniul medical să fie scutite de impozitarea profitului timp de minim 5 ani, similar cu facilităţile aplicate activităţilor de notariat şi avocatură în anii "90.

Măsura ar trebui aplicată investiţiilor care asigură realizarea obiectivelor strategiei generale de modernizare a sistemului de sănătate, contribuind la creşterea vitezei de implementare a schimbărilor necesare şi de mobilizare a capitalului privat alături de eforturile administraţiilor centrale şi locale, inclusiv prin utilizarea potenţială a fondurile europene, conform reprezentanţilor oamenilor de afaceri.

"Este esenţial să fie evidenţiat clar rolul sistemului public de sănătate, ce poate fi şi ce nu se poate oferi ca serviciu medical gratuit, ce trebuie să realizeze sectorul privat care, fără susţinerea transparentă
şi generală a investitorilor, asigură creşterea cu 10-15% a volumului de servicii medicale oferite populaţiei", notează AOAR.

Reprezentantul Fondului Monetar Internaţional în România şi Bulgaria, Tonny Lybek, a anunţat, marţi, că autorităţile române vor elabora proiectul legii privind reforma în sănătate până la sfârşitul lunii iunie.
Oficialul FMI a arătat că România alocă sume insuficiente pentru sănătate, ca procent din PIB, în comparaţie cu media de la nivel european, dar pe de altă parte nici nu reuşeşte să crească veniturile bugetare peste 31-32% din PIB.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în urmă cu două săptămâni că actualul Parlament trebuie să adopte în perioada următoare Legea sănătăţii şi Legea de reorganizare administrativ-teritorială, arătând că acestea vor întregi reforma statului.

Legea sănătăţii a fost retrasă din dezbatere publică la începutul acestui an. Liderii UDMR au declarat de mai multe ori că nu doresc ca noua lege a sănătăţii să fie aplicată în 2012, an electoral, pe considerentul că schimbările majore generate de noul sistem ar putea fi interpretate greşit.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO