AOJND: Propunerea de taxare a jocurilor de noroc discriminează jucătorii de pe platformele online 

Propunerea Guvernului de mărire a taxelor percepute jucătorilor, așa cum a fost aceasta propusă în proiectul de OUG privind modificarea Codului fiscal, discriminează jucătorii pe platformele online, care sunt taxați de la 10% la fiecare retragere, în timp ce jucătorii de la sloturi, cazinouri tradiționale sau cluburi de poker sunt scutiți de orice taxă la retrageri de până la 600 de lei.
Ion Dobreanu - mar, 05 iul. 2022, 17:32
AOJND: Propunerea de taxare a jocurilor de noroc discriminează jucătorii de pe platformele online 

“Nu putem vorbi de combaterea dependenței de jocuri de noroc când îi penalizăm pe cei mai corecți dintre operatori, cei din online, care au implementate sisteme auditate de joc responsabil”, a declarat Odeta Nestor (foto), președintele Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță, care reprezintă principalii operatori din gamblingul online licențiați în România.

“Este vorba atât de o discriminare a jucătorilor din online cât și de o măsură neconcurențială, care modifică piața în funcție de tipul de operator, tradițional sau online, pe același tip de jocuri,” a adaugat Odeta Nestor.

AOJND solicită că pragul de scutire de taxe să fie aplicat și la jucătorii platformelor online, pentru o abordare echitabilă.

Conform datelor AOJND, mărirea taxelor percepute jucătorilor va duce la reducerea numărului celor care joacă pe platformele online, care vor migra către site-uri nelicențiate în România. Prin urmare, veniturile la bugetul de stat se vor reduce, în loc să crească. În plus, România rămâne singura țară din UE care taxează retragerile, nu câștigurile jucătorilor, prin urmare impactul unor taxe substanțial crescute este mult mai mare.

“Deși în spațiul public s-a vorbit mereu de taxarea câștigurilor, este vorba de taxarea sumelor brute retrase de jucători. De exemplu, un jucător care depune 100 de lei, joacă și pierde 50 de lei, este taxat cu 10% atunci când își retrage banii rămași. Taxăm și câștigurile și pierderile, prin urmare este vorba de taxarea jocului în sine, nu a veniturilor din jocuri de noroc”, a mai precizat Odeta Nestor.

În majoritatea țărilor europene, câștigurile jucătorilor nu sunt taxate, iar acolo unde sunt, nivelul taxei este redus și proporțional cu valoarea câștigului, conform unei analize realizate de Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță (AOJND).

Astfel, Malta, Marea Britanie, Germania, Belgia, Danemarca și Slovacia sunt doar câteva dintre statele europene care nu impozitează câștigurile realizate de jucători. De asemenea, Franța, o țară cu reglementare strictă a gamblingului, nu impozitează câștigurile din jocurile de noroc (cu exceptia celor ale jucatorilor profesionisti). Alte state impozitează câștigurile jucătorilor cu procente reduse, proporționale cu câștigurile, se specifică în comunicatul transmis de asociație.

Nu în ultimul rând, aplicarea acestei taxe începând cu 1 august 2022 pune sub semnul întrebării toate investițiile operatorilor în publicitate și sport, care vor fi suspendate până la clarificarea impactului pe care aceste modificări le vor avea asupra operatorilor de jocuri de noroc. Urmează să fie afectate mai ales investițiile în sport, unde sezonul de toamnă este pus sub semnul întrebării. Impozitarea drastică a jocurilor de noroc va determina o scădere dramatică a veniturilor din publicitate ale televiziunilor private, odată cu reducerea activității operatorilor de jocuri de noroc. Potrivit estimărilor Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță (AOJND), mai puțin de o treime din sumele alocate publicității pe mijloace audio-vizuale va mai rămâne în piață, în ipoteza în care numărul operatorilor ar rămâne același.

De asemenea, sunt în pericol sponsorizările unor competiții și/sau echipe și foruri relevante din sport, precum fotbal (CFR Cluj, FCSB, Universitatea Craiova, Farul Constanța, Dinamo București, Liga 1), handbal (CSM București), Federația Română de Hochei și Federația Română de Baschet.

“Nu putem face modificări de taxe peste noapte doar pentru că este vorba de operatori economici din domeniul jocurilor de noroc. Mai ales că este vorba de o industrie la care gradul de colectare a taxelor este de 99%, prin urmare un actor dintre cei mai corecți din economie. Am fost întotdeauna un partener onest de discuție al guvernului, sperăm să găsim aceeși deschidere pentru a corectă problemele din acest proiect de OUG”, a mai spus Odeta Nestor.

Despre AOJND

Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță (AOJND) a fost înființată în 2017 din dorința de a aduce sub același acoperiș operatorii principali de jocuri de noroc la distanță, pentru o reprezentativitate clară în industrie. Asociația are ca scop principal promovarea și protejarea drepturilor și intereselor operatorilor de jocuri de noroc la distanță, licențiați în România. Membrii AOJND sunt: Betfair, eFortuna, Netbet, PokerStars, SportingBet, Stanleybet, Unibet, Baumbet, Betano, Circus, Maxbet, Efbet, Public Win, WinMaster.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților auto. Ce trebuie să facă autoritățile ca să luăm banii
România va primi 6 miliarde de euro pentru a atenua impactul viitoarei taxe pe carbon în prețul gazelor și al carburanților ...
România va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă, ceea ce va crea o oportunitate semnificativă de a reduce rata sărăciei energetice la nivel național. Astfel,......
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen aterizează duminică pe aeroportul Henri Coandă între orele 00:05-01:00
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, ...
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Autostrada Transilvania: Turcii de la Ozaltin, declarați câștigători ai contractului pentru viaductele de 3,2 kilometri
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat câștigătorul contractului pentru construcția ...
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare ...