APAPR: Pilonul II de pensii este una dintre cele mai de succes reforme structurale din România

Pilonul II de pensii este una dintre cele mai de succes reforme structurale din România, cu cele mai bune randamente investiţionale din Europa în ultimii 10 ani, ceea ce nu justifică în niciun fel vreo măsură de afectare a arhitecturii acestuia, cu efecte negative asupra pensiilor viitoare a peste 7 milioane de români, se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România.
Economica.net - joi, 29 iun. 2017, 16:02
APAPR: Pilonul II de pensii este una dintre cele mai de succes reforme structurale din România

‘Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România au împlinit de curând 9 ani de funcţionare efectivă, respectiv de administrare privată a contribuţiilor virate în sistem. Pe data de 19 mai 2017, la exact 9 ani de la startul efectiv al Pilonului II, numărul participanţilor la aceste fonduri a ajuns la aproape 6,9 milioane de români, iar activele nete gestionate au depăşit 35,1 miliarde RON (7,7 miliarde EUR). Având în vedere că, de-a lungul celor 9 ani de activitate, fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuţii brute de 28,2 miliarde RON, diferenţa o constituie o suma de 6,91 miliarde RON (peste 1,51 miliarde EUR), reprezentând câştigul total obţinut din investiţii, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul contributorilor români’, precizează APAPR.

Potrivit estimărilor Asociaţiei, peste un milion de români din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II, au în conturi sume de peste 10.000 de lei fiecare, un capital personal deja destul de consistent, ce va continua să crească pe măsură ce sistemul va progresa.

Pentru perioada 20 mai 2008 – 19 mai 2017, toate fondurile de pensii private au înregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, potrivit calculelor APAPR, ceea ce reprezintă o cifră remarcabilă, realizată într-un context economico-financiar marcat de multiple crize şi turbulenţe pe pieţele internaţionale în ultimul deceniu, precizează sursa citată.

Performantele financiare pozitive ale Pilonului II din România au fost certificate recent şi de un studiu european independent, realizat de federaţia asociaţiilor de consumator de produse financiare (Better Finance), care analizează performanţa sistemelor de pensii private din 15 state membre ale Uniunii Europene, pentru perioada 2000-2016 (sau cele mai vechi date istorice disponibile), reprezentând fondurile de pensii la care contribuie 86% din populaţia statelor UE.

Potrivit raportului Better Finance, citat de APAPR, cele mai bune rezultate pentru fonduri de pensii au fost înregistrate în România.

‘În acest moment, principala problemă a Pilonului II este stagnarea deja de doi ani a nivelului contribuţiei virate către fondurile de pensii private la 5,1%, în contextul în care acest procent trebuia să ajungă la 6% încă din anul 2016. Conform legislaţiei actuale, acest nivel va fi atins abia în anul 2018. De asemenea, este important de reiterat faptul că banii de pensii private ai românilor sunt investiţi în România, contribuind la creşterea economică şi crearea de locuri de muncă din ţară. Potrivit calculelor Asociaţiei, peste 92% din investiţiile Pilonului II sunt realizate în România’,precizează APAPR.

Ministrul desemnat al Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, joi, că Guvernul va desfiinţa Pilonul II de pensii iar banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat.

În replică, premierul desemnat Mihai Tudose a afirmat Pilonul II de pensii nu se va desfiinţa în timp ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că desfiinţarea Pilonului II este ‘o prostie’.

În cursul serii de joi, ministrul desemnat al Finanţelor a revenit asupra declaraţiei sale, arătând că ‘s-a produs o eroare’ pentru care îşi cere scuze.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...