Apar creditele „case verzi”, construite în parteneriat cu Consiliul pentru Clădiri Verzi. Caracteristici: costuri mai mici, eficienţă energetică mai mare

Au început să apară produsele bancare “verzi”. Produsele bancare se vor acorda pentru dezvoltatorii imobiliari, dar şi pentru persoanele fizice care achiziţionează locuinţe verzi, de tip A şi B. Pentru a se putea acorda astfel de credit este necesar un parteneriat între băncile finanţatoare şi Consiliul Român pentru Clădirile Verzi. Libra Bank a anunţat déjà un prim parteneriat cu acest Consiliu, iar BCR va anunţa probabil săptămâna viitoare un parteneriat similar.
Gabriela Ţinteanu - mar, 03 aug. 2021, 22:01
Apar creditele

Libra Internet Bank este prima bancă din România care va oferi un produs dedicat dezvoltatorilor imobiliari care construiesc clădiri certificate Green Homes, în urma parteneriatului încheiat cu ROGBC – Consiliul Român pentru Clădiri Verzi.

Prin acest parteneriat, Libra Internet Bank va oferi, în premieră, un produs bancar destinat exclusiv dezvoltatorilor imobiliari care vor construi cu o deosebită grijă față de mediul înconjurător, clădirile rezultate fiind certificate Green Homes. Totodată, Libra Internet Bank va oferi și dobânzi preferențiale clienților persoane fizice care achiziționează o locuință certificată Green Home (Clădire Verde) de către Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (ROGBC).

BCR a început déjà promovarea unui produs destinat persoanelor fizice pentru achiziţia de locuinţe verzi certificate de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi. Noul produs de creditare este mai ieftin decât creditele clasice, avândîn cazul BCR o dobândă variabilă de 3,55% pe an.

Exemplu reprezentativ pentru creditul CASA MEA  NaturA  cu certificate RoGBC prezentat de BCR pe pagina sa de Facebook, cu dobândă variabil şi încasarea salariului prin BCR, calculat pentru un credit de 300.000 lei pe 300 de luni (25 de ani), are zero comision de analiză și administrare credit, cost evaluare 0 lei inclusiv TVA (apartament). Dobândă variabilă este 3,55%/an (IRCC + 2,3%), iar DAE de 3,61% pe an. Rata laun astfel de credit este de 1.510 lei

În cazul în care nu (mai) încasați venitul în cont, pentru același credit exemplul este următorul: dobânda variabilă 3,95%/an (IRCC + 2,7%); rată: 1.575 RON, valoare totală plătibilă: 472.571 RON; DAE =4,02%. (IRCC = 1,25% valabil până la 30.09.20.

Locuinţele verzi care vor fi certificate de către Romania Green Building Council trebuie să aibă o performanță energetică ridicată, este mai sănătoasă și are impact minim asupra mediului. O locuință verde optimizează consumul de resurse naturale, reduce consumul de apă, folosește materiale ecologice, non-toxice, implementează soluții pentru colectarea și reciclarea deșeurilor.

Amplasamentul unei locuințe verzi reduce impactul asupra mediului asociat transportului, în condițiile în care situl are acces la mijloace de transport în comun și se află într-o comunitate ce poate fi parcursă pietonal sau cu bicicleta.

Clientul care achiziţionează o astfel de casă va beneficia de reducere de dobândă la credit pe toată perioada de creditare a locuințelor verzi certificate de Romania Green Building Council:

Exemplu financiar furnizat de Romania Green Building House (http://www.rogbc.org/ro) presupune: o dimensiunea netă a apartamentului: 70 m2; la preţul pieţei €1,139/m2; pe o perioadă de plată de 25 ani; iar costul construcției: €600/m2. Apartame3ntultrebuie să aibă Certificat de Performanță Energetică conform metodologiei naționale. Calcul a fost realizat pentru un credit imobiliar acordat în lei, cu dobândă variabila pe toata perioada de creditare de: 3,65% pentru locuințele de tip B și de 3,55% pentru locuințele verzi.

 

Te-ar mai putea interesa și
YouTube va lansa un magazin online pentru servicii de streaming video
YouTube va lansa un magazin online pentru servicii de streaming video
YouTube, parte a grupului Alphabet, intenţionează să lanseze un magazin online pentru servicii de streaming video, potrivit unui articol publicat de Wall Street Journal, citat de Reuters....
Profitul net al Huawei Technologies a scăzut cu 52% în primul semestru
Profitul net al Huawei Technologies a scăzut cu 52% în primul semestru
Profitul net al grupului chinez Huawei Technologies a scăzut cu 52% în primul semestru, din cauza condiţiilor economice ...
Trupele ruseşti riscă să rămână blocate în regiunea Herson după bombardarea podurilor de acces – oficial ucrainean
Trupele ruseşti riscă să rămână blocate în regiunea Herson după bombardarea podurilor de acces – oficial ucrainean
Ucraina a anunţat duminică că trupele ruseşti care au ajuns la fluviul Dnepr din regiunea Herson, oraş din sud ocupat ...
Peste 2.600 de cazuri noi, cele mai multe în Bucureşti. 12 morţi în 24 de ore – COVID
Peste 2.600 de cazuri noi, cele mai multe în Bucureşti. 12 morţi în 24 de ore – COVID
Un număr de 2.651 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 2.033 ...