APCONS: Încrederea cetăţeanului român în piaţa de asigurări românească, la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani

Gradul de încredere a cetăţeanului român în piaţa de asigurări românească este la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, arată Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor şi Intereselor Consumatorilor (APCONS) care, salută, în context, decizia consiliului ASF din luna iunie 2019 privind delegarea atribuţiilor de control privind conduita asigurătorilor către un departament specializat din cadrul Autorităţii, scrie Agerpres.
Economica.net - lun, 12 aug. 2019, 11:06
APCONS: Încrederea cetăţeanului român în piaţa de asigurări românească, la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani

 APCONS precizează că a decis să publice rezultatele comparative privind piaţa de asigurări din Germania şi piaţa de asigurări din România „pentru că în spaţiul public au început de câteva luni să fie vehiculate informaţii trunchiate de către piaţa de asigurări, cu scopul de a manipula opinia publică cu privire la situaţia reală a acestei pieţe”.

Astfel, numărul reclamaţiilor înregistrate la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) în luna iulie 2019 împotriva asigurătorilor care oferă în România poliţe RCA se ridică la aproximativ 2.600, în timp ce numărul reclamaţiilor depuse de cetăţenii germani la autoritatea de resort din Germania (BAFIN) pentru poliţe de RCA, cât şi pentru poliţe CASCO, pentru întregul an 2018, se ridică la 1162 sesizări.

În Germania existau, la finalul anului 2018, aproximativ 80 de milioane de poliţe RCA, în timp ce în România erau un număr de 5,87 milioane de astfel de poliţe. Astfel, numărul contractelor RCA din România este de aproape 14 ori mai mic decât numărul contractelor RCA din Germania, menţionează APCONS.

Asociaţia precizează că o societate de asigurări din România însumează, în ultimele 2 luni, echivalentul tuturor reclamaţiilor înregistrate de către întreaga piaţă germană în domeniul auto într-un an.” De asemenea, nivelul de satisfacţie şi încredere a cetăţeanului român în piaţa de asigurări românească este la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani”, menţionează APCONS.

În acest context, asociaţia salută decizia consiliului ASF din luna iunie 2019 privind delegarea atribuţiilor de control privind conduita asiguratorilor către un departament specializat din cadrul Autorităţii.

Preşedintele APCONS, Vasile Cazan, crede că firmele de asigurări din România se comportă cu clienţii precum afaceriştii din anii ’90 iar faptul că ASF a creat pârghiile legale prin care să aplice în mod prompt (în fiecare lună) sancţiuni ar putea conduce la disciplinarea unei pieţe de asigurări anchilozate.

„Ştim că din această vară, toate petiţiile primite la ASF vor avea pentru prima dată şi o finalitate. Departamentul de petiţii transmite săptămânal o fişă de deficienţe către acest departament care se ocupă de controlul privind conduita asiguratorilor, iar acesta verifică şi aplică sancţiuni firmelor care încalcă legea. Este pentru prima dată când ASF şi-a creat pârghiile legale prin care să aplice în mod prompt (în fiecare lună) sancţiuni care să conducă la disciplinarea unei pieţe de asigurări anchilozate, primitive, cu năravurile micilor afacerişti întâlnite la începutul anilor ’90 în România”, a comentat preşedintele APCONS.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...