APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început eliberarea de adeverinţe pentru solicitanţii schemei de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, care intenţionează să acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente, de la instituţiile bancare şi nebancare ce au încheiat convenţii cu APIA, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 20 mart. 2023, 21:07
APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor

Schema este reglementată de HG nr.1179/2014 şi este aferentă perioadei 1 ianuarie – 30 iunie 2023, conform unui comunicat al APIA transmis luni către Agerpres.

Pentru anul 2023, APIA a încheiat convenţii cu instituţiile bancare şi nebancare, respectiv cu două fonduri de garantare – Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM), pentru a veni în sprijinul fermierilor care intenţionează să acceseze credite în vederea finanţării activităţilor curente.

Astfel, potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cererea iniţială de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor, aferentă perioadei 1 ianuarie – 30 iunie 2023.

Prin adeverinţă se confirmă valoarea de 85% din valoarea ajutorului determinat, aferent cererii iniţiale pentru perioada 1 ianuarie-30 iunie 2023. Valoarea creditului va fi de până la 90% din suma înscrisă în adeverinţa cuvenită solicitantului.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează maxim 80% din valoarea fiecărui credit acordat de bănci fermierilor.

Dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%, în conformitate cu Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr.703/2013, cu modificările şi completările ulterioare, prin care sunt stabilite condiţiile privind încheierea convenţiilor dintre instituţiile financiar-bancare şi nebancare şi APIA, în vederea finanţării de către acestea a activităţilor curente ale beneficiarilor plăţilor derulate de instituţia noastră în baza adeverinţelor eliberate.

În ce priveşte comisioanele practicate de instituţiile finanţatoare, APIA atrage atenţia fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanţarea capitalului de lucru în vederea desfăşurării activităţilor curente, să analizeze cu atenţie sporită soluţiile de finanţare propuse de instituţiile financiar-bancare şi nebancare în ceea ce priveşte costul acestora, astfel încât să aleagă modalităţile de finanţare care răspund cel mai bine necesităţilor proprii.

Până în prezent, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a încheiat Convenţii cu Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi cu CEC Bank, BCR, Banca Transilvania, Creditcoop şi OTP.

În perioada imediat următoare va fi finalizată semnarea convenţiilor cu următoarele instituţii bancare şi nebancare care doresc să acorde credite în vederea finanţării activităţilor curente ale solicitanţilor: Alpha Bank, BCR Social Finance IFN, Eximbank, First Bank, Intesa Sanpaolo, Raiffeisen, Unicredit şi Vista Bank.

Toate convenţiile încheiate între APIA, instituţiile bancare şi nebancare şi FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituţiei, la adresa: www.apia.org.ro, în secţiunea Convenţii, Acorduri, Protocoale.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Sectorului 2 va începe sistematizarea străzilor din Cvartalul 3, care cuprinde o parte din zona veche a Capitalei
Primăria Sectorului 2 va începe sistematizarea străzilor din Cvartalul 3, care cuprinde o parte din zona veche a Capitalei
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu (foto), anunţă că va începe sistematizarea străzilor din Cvartalul 3, proces în urma căruia va creşte siguranţa rutieră, iar trotuarele vor fi redate......
Poliţiştii de penitenciare încep de săptămâna aceasta protestele. Mâine vor fi în grevă japoneză, miercuri nu vor lucra timp de 2 – 4 ore, iar după accea vor bloca pușcăriile
Poliţiştii de penitenciare încep de săptămâna aceasta protestele. Mâine vor fi în grevă japoneză, miercuri nu vor ...
Poliţiştii de penitenciare vor fi marţi în grevă japoneză, iar miercuri vor refuza să intre la programul de lucru ...
Lufthansa plănuiește să-și extindă prezența pe Aeroportul Fiumicino din Roma, după finalizarea preluării unui pachet important din acțiunile ITA Airways
Lufthansa plănuiește să-și extindă prezența pe Aeroportul Fiumicino din Roma, după finalizarea preluării unui pachet ...
Lufthansa speră să transforme Aeroportul Fiumicino din Roma într-un hub aerian sudic pentru grupul german, care se va ...
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, și-a dat demisia astăzi
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, și-a dat demisia astăzi
Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuș, a anunțat în această seară că își dă ...