1EUR = 4.8743 RON | Bucureşti 17 º

News

APIA: Fermierii nu vor fi sancţionaţi pentru anii 2015 şi 2016 dacă nu respectă înverzirea

Fermierii nu vor fi sancţionaţi pentru anii 2015 şi 2016 dacă nu vor respecta regulile privind înverzirea, acestea urmând să se aplice din 2017, a declarat, luni, Nicolae Horumbă, directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), într-o conferinţă de presă.

11 apr, 2016 | Agerpres

'În prezent la plăţile pe înverzire vrem să finalizăm testările pe calculul plăţilor în aşa fel încât să facem plăţile cât mai repede posibil. Nu ştiu dacă săptămână aceasta, săptămâna viitoare sau peste două săptămâni. Sunt testări şi verificări în aşa fel încât calculele să fie corecte. Vineri a apărut ordinul ministrului Agriculturii privind sancţiunile, care prevede modul în care se fac calculele privind plăţile pe înverzire. Ce trebuie să ştie fermierii - şi este foarte important - este că în 2015 şi 2016 nu se aplică sancţiuni', a precizat Horumbă.

Acesta a subliniat că, în ceea ce priveşte calculul la plată, acesta se va face la suprafaţa de teren arabil pe care o deţine în fermă şi pe care s-a respectat înverzirea.

'În schimb, calculul la plată se va face la suprafaţa de teren arabil pe care o are în fermă şi pentru care trebuia să respecte înverzirea. Se face un calcul care face diferenţa la ceea ce ar fi trebuit să realizeze ca suprafaţă, faţă de ceea ce a realizat, şi se aplică o reducere de jumătate, conform regulamentului. De exemplu, dacă el avut o sarcină de 5%, a realizat 3% (înverzirea - n. r.) pentru o suprafaţă totală de 100 de hectare arabil, nerealizarea, practic, se contorizează în suprafaţa arabilă luându-se numai jumătate ca reducere a plăţii. Asta în câteva cuvinte simple, pentru că regulamentul este foarte greu de reprodus, este foarte alambicat', a precizat Horumbă.

În opinia acestuia, trebuie făcută diferenţa în ceea ce priveşte sancţiunea aplicată fermierului şi ceea ce înseamnă reducerea plăţii.

'Regulamentele vorbesc de două concepte total diferite, reducerea fiind plata la ceea ce a realizat, iar sancţiunea este una administrativă, care se aplică pentru că nu şi-a realizat sarcinile. Trebuie să facem foarte clar diferenţa. Sancţiunea administrativă se referă în general pe acelaşi principiu ca şi sancţiunile referitoare la SAPS; dacă este vorba de o supradeclarare până în 3% se aplică procentul care este, peste 3% şi până la 20% se aplica dublul diferenţei, peste 20% este eliminat de la plata respectivă şi peste 50% intră în sancţiuni multianuale', a explicat directorul general adjunct al APIA.

Pentru 2015, fermierii primesc pentru înverzire, conform regulamentelor aprobate pentru anul respectiv, o sumă de 59,12 euro pe hectar.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO