1EUR = 4.8319 RON | Bucureşti 36 º

News

APIA: Noi spunem că probabil 99% dintre fermieri vor fi plătiţi până la 15 octombrie

Până la termenul limită de 15 octombrie vom plăti 99% dintre fermieri, pentru că dincolo de acest termen nu mai pot fi efectuate plăţi din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), a declarat, luni, directorul general al APIA, Nicolae Horumbă, într-o conferinţă de presă.

22 aug, 2016 | Agerpres

'Noi spunem că probabil 99% sau chiar 99,9% dintre fermieri vor fi plătiţi până la 15 octombrie. Este şi obligaţia statului membru, pentru că dincolo de data respectivă nu mai poţi face plăţi din FEGA. A spune că plăteşti sută la sută toate sumele este utopic, deoarece printre fermierii care au depus cereri la APIA în 2015 sunt şi unii anchetaţi de organele de anchetă ale statului român. Până nu ştii ce se întâmplă în acea anchetă, dacă e trimis sau nu în judecată, nu poţi lua o decizie', a explicat Horumbă.

Acesta a precizat că mai sunt şi cazuri în care unii fermieri vin cu hotărâri judecătoreşti sau în care aplicaţia poate da rateuri, ceea ce poate prelungi termenul de plată.
'Pe de altă parte sunt fermieri care pot veni în decursul acestei perioade cu hotărâri judecătoreşti, pentru că au avut un litigiu între ei pe o suprafaţă de teren. Mai sunt şi cazuri de fermieri la care aplicaţia mai dă uneori rateuri şi pe care îi trimitem la centrul suport al dezvoltatorului. Ei verifică problema şi corectează eroarea. Pentru unele erori termenul este foarte scurt, dar pentru altele, termenul este mai lung şi poate necesita verificări suplimentare', a mai spus directorul general al APIA.

Şeful APIA nu exclude posibilitatea ca Agenţia de Plăţi să fie dată în judecată de către unii fermieri, dacă nu îşi onorează plăţile la termenul limită, însă precizează că fermierii care fac acest lucru trebuie să ştie cu siguranţă că sunt eligibili la plată.

'Luăm în considerare şi acest lucru dar cred că un fermier care dă în judecată APIA ar trebui să ştie că este eligibil cu siguranţă la plata respectivă ca să poată da în judecată APIA, ori ei ne dau în judecată şi după o decizie în care i s-a respins plata respectivă pe motiv de neeligibilitate. Avem astfel de situaţii, respectiv câteva sute de divergenţe legate de deciziile de plată pentru care unii dintre ei se consideră nedreptăţiţi', a adăugat Horumbă.

APIA a plătit până în prezent subvenţii de 1,919 miliarde de euro pentru 920.000 de fermieri, din fondurile aferente anului 2015, de 2,1 miliarde de euro.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO