Apicultorii ar putea încasa 21 de milioane de euro de la UE, în perioada 2017-2019

Apicultorii români ar putea primi 7 milioane de euro pe an, prin Programul Naţional Apicol pentru perioada 2017 – 2019, pentru medicamente, hrană, proteine, material biologic şi analize fizico-chimice, iar în funcţie de numărul de familii de albine, fiecare agricultor poate cere exact suma de care are nevoie, a anunţat, joi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, într-un comunicat transmis News.ro.
Economica.net - joi, 17 mart. 2016, 13:52
Apicultorii ar putea încasa 21 de milioane de euro de la UE, în perioada 2017-2019

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a aprobat Programul Naţional Apicol pentru perioada 2017 – 2019. Documentul urmează să fie trimis Comisiei Europene, care va stabili suma care va fi alocată, după care va emite o decizie în baza căreia Guvernul României va elabora actul normativ de aprobare a sprijinului financiar şi de implementare a măsurilor de sprijin notificate.

Suma estimată a fi alocată în perioada 2017 – 2019 este de peste şapte milioane de euro pe an, adică 21 de milioane de euro în trei ani.

Banii vor fi folosiţi printre altele şi pentru distrugerea varoozei, un parazit care ameninţă familiile de albine, achiziţionarea de mătci (regine) şi/sau familii de albine pentru apicultura convenţională sau ecologică.

De asemenea, măsurile de sprijin financiar cuprinse în program vizează decontarea achiziţionării de stupi noi, care să înlocuiască cel mult 25% din totalul stupilor deţinuţi de apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar.

Vor fi decontate şi noile achiziţii de accesorii apicole, cum sunt colectoarele polen sau de propolis, uscătorul de polen sau încălzitor miere, cu condiţia să fie păstrate cel puîin trei ani.

Măsurile de sprijun financiar vizează şi achiziţionarea de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (ANSVSA) a unor echipamente pentru efectuarea analizelor pentru evitarea falsificării mierii şi a produselor apicole şi pentru determinarea zonei geografice de provenienţă şi a autenticităţii mierii

Cooperativele constituite de cel puţin doi ani pot primi bani cu care să cumpere maturator, centrifugă sau topitor de ceara cu abur din inox, dacă membrii cooperativei deţin minimum 1.500 de familii de albine.

Accesarea măsurilor şi depunerea dosarelor la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în vederea solicitării sprijinului financiar se poate face direct de către apicultor sau prin intermediul formei asociative.

În 2013, România a notificat, în Programul Naţional Apicol pentru perioada 2014 – 2016, un efectiv de 1,5 milioane de stupi, iar suma alocată a fost de 20 de milioane de euro pentru întregul interval de timp.

România se clasează pe locul 4 în topul producătorilor de miere europeni, cu circa 40.000 de apicultori la nivel national.

Cu o medie de sub 500 de grame pe cap de locuitor, consumul de miere din România rămâne cel mai scăzut din UE. Pentru comparaţie, în ţări precum Olanda, Belgia sau Germania consumul este între 1,5 şi 2 kilograme de miere pe cap de locuitor.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul trimestru al acestui an, ca urmare a cererii slabe şi a......
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
Exporturile UE de produse medicale şi farmaceutice în ţările din afara blocului comunitar au scăzut cu 3,5% în 2023, ...
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode ...
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...