Serviciile secrete au folosit Facebook, Angry Birds şi alte aplicaţii pentru a spiona utilizatorii

Agenţia americană de informaţii care se ocupă de interceptarea comunicaţiilor (NSA) şi omoloaga sa britanică GCHQ colectează date despre utilizatorii aplicaţiilor pe smartphone, indiferent dacă acestea sunt Facebook sau Google Maps, a relevat luni New York Times, citată de AFP. Serviciile secrete au folosit şi aplicaţii precum Angry Birds pentru a colecta date personale ale utilizatorilor, scrie The Guardian.
Economica.net - mar, 28 ian. 2014, 06:44
Serviciile secrete au folosit Facebook, Angry Birds şi alte aplicaţii pentru a spiona utilizatorii

După dezvăluirile despre colectarea metadatelor telefonice, recuperarea SMS-urilor şi supravegherea platformelor de jocuri online, noi documente furnizate de fostul consultant al NSA, Edward Snowden, adaugă un plus de informaţii despre activităţile de supraveghere ale serviciilor de interceptare.

Potrivit Times, care citează aceste documente, de fiecare dată când cineva utilizează o aplicaţie pe smartphone-ul său, acest program face să apară o cantitate de date despre localizarea utilizatorului, lista contactelor sale, date pe care NSA şi GCHQ britanic le recuperează în cadrul vastelor lor programe de colectare.

Astfel, un raport citat de cotidian notează că orice actualizare a sistemului de exploatare Android trimite în reţea 500 linii de date despre istoricul smartphone-ului şi utilizatorul său, date captate de agenţiile de informaţii.

‘Comunicaţiile persoanelor care nu sunt ţinte străine valide nu interesează NSA’, a răspuns agenţia solicitării de clarificări a AFP, repliindu-se în spatele liniei sale de apărare obişnuite.

Agenţia ‘nu face profilul americanilor obişnuiţi. Noi colectăm doar comunicaţiile ţintelor străine potrivit legii din motive de supraveghere şi contraspionaj ale ţintelor străine, oricare sunt mijloacele tehnice utilizate de acestea’, a afirmat o purtătoare de cuvâmt a NSA, Vanne Vines.

Această supraveghere a aplicaţiilor smartphone-urilor este descrisă ca o ‘pepită’ (bucată de aur nativ) într-un document al NSA datând din 2010.

Numai în anul 2007, agenţia americană ar fi consacrat 767 milioane de dolari acestui program, adică de patru ori mai mult decât în anul precedent, potrivit altui document citat de Times.

În faţa scandalului provocat de amploarea supravegherii NSA, preşedintele Barack Obama a anunţat o încadrare mai strictă a activităţilor sale de colectare a metadatelor telefonice (informaţiile despre durata apelurilor şi numerele apelate de la un telefon).

Însă nu s-a spus nimic despre supravegherea programelor informatice susceptibile să permită accesul la datele personale, observă AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent petrol (tep), cu 18,2% mai mare (+31.900) faţă de cea din perioada......
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o ...