APM Covasna a emis aviz de mediu pentru PUZ privind construcţia unei fabrici de prelucrarea lemnului

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna a emis avizul de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) privind construcţia unei fabrici de prelucrare a lemnului de către concernul austriac Holzindustrie Schweighofer în localitatea covăsneană Reci.
Economica.net - lun, 09 sept. 2013, 15:41
APM Covasna a emis aviz de mediu pentru PUZ privind construcţia unei fabrici de prelucrarea lemnului

Potrivit unui anunţ postat, luni, pe site-ul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna, instituţia a decis emiterea avizului de mediu pentru „PUZ – Fabrică de prelucrare şi debitare a lemnului Reci”, care ar urma să fie construită în extravilanul comunei Reci, judeţul Covasna, titularul de plan fiind S.C. Holzindustrie Schweighofer SRL.

Astfel, conform APM Covasna, scopul planului este schimbarea funcţiunii actuale de teren agricol într-o zonă industrială destinată debitării şi prelucrării lemnului, precum şi conectarea acesteia la infrastructurile existente în zonă.

Proiectul de plan propune includerea în intravilanul construibil al comunei Reci a unei suprafeţe de 67,60 hectare, reprezentată de un teren proprietate particulară a SC Holzindustrie Schweighofer SRL, cu folosinţa actuală de teren agricol categoria III şi IV, în vederea realizării de investiţii cu caracter industrial.

Firma austriacă Holzindustrie Schweighofer a anunţat, la sfârşitul lunii martie, că va investi 150 de milioane de euro într-o fabrică de prelucrare a lemnului, la Reci, în judeţul Covasna, în urma investiţiei urmând să fie create 650 de noi locuri de muncă.

Fabrica ar urma să înceapă producţia în 2014 şi alte două mii de locuri de muncă vor fi generate indirect în industriile aferente, conform reprezentanţilor companiei.

În 7 mai, aproximativ o sută de persoane au participat, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, la un protest iniţiat de Organizaţia de Tineret a PPMT, cu scopul de a opri construirea unei fabrici de prelucrare a lemnului la Reci de către grupul austriac Holzindustrie Schweighofer.

La protest, a fost citită o petiţie în care se exprimă dezacordul faţă de investiţia pe care doreşte să o realizeze grupul austriac în judeţul Covasna.

Potrivit iniţiatorilor acestei petiţii, investiţia va afecta mediul înconjurător şi turismul prin exploatarea pădurilor, va creşte riscul inundaţiilor, dar va avea un impact negativ şi asupra valorilor naturale ale judeţului, precum fauna din Rezervaţia naturală de la Reci. Totodată, există o preocupare din partea ONG-urilor că investiţia austriacă va duce la falimentarea unităţilor locale din industria prelucrării lemnului.

Proteste similare au avut loc, tot atunci, şi în alte localităţi din Covasna.

La o zi după aceste proteste, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Edler Andras, afirma că investiţia pe care firma austriacă Holzindustrie Schweighofer vrea să o facă la Reci, într-o fabrică de prelucrare a lemnului, „este abordată total neprofesionist”, fiind pornită „o vânătoare de vrăjitoare”, deşi nu s-a făcut niciun studiu de impact.

Preşedintele CCI Covasna critica faptul că anumite partide au acaparat acest subiect şi „derulează o campanie de manipulare şi dezinformare” împotriva acestei investiţii.

„Să nu ne lansăm în declaraţii până nu aflăm adevărul, pentru că altfel ajungem în situaţia să fim catalogaţi drept o zonă care e împotriva investitorilor… Eu spun că ar fi bine ca, înainte să facem o vânătoare de vrăjitoare, să facem un studiu de impact, să vedem ce doreşte această firmă austriacă”, declara Edler Andras, potrivit căruia ONG-urile ar trebui să se implice în elaborarea unor studii de impact.

Edler menţiona că, în urma acestei investiţii, bugetul comunei Reci se va dubla prin perceperea taxelor şi impozitelor pe terenuri şi clădiri.

Te-ar mai putea interesa și
Partidul de guvernământ din Slovenia renunță la folosirea rețelei Twitter, din cauza știrilor false și a discursurilor urii
Partidul de guvernământ din Slovenia renunță la folosirea rețelei Twitter, din cauza știrilor false și a discursurilor ...
Partidul de guvernământ din Slovenia, Mişcarea pentru Libertate (GS), a decis să nu mai folosească Twitter, temându-se că această reţea de socializare ar putea fi folosită de politicieni......
Firmele la care e asociată Delia Munteanu au avut afaceri de 6,9 milioane de lei, cu peste 16% mai mult decât în 2020
Firmele la care e asociată Delia Munteanu au avut afaceri de 6,9 milioane de lei, cu peste 16% mai mult decât în 2020
Delia Munteanu deţine participaţii la firmele Deliaevent, Black Spirit, Roka Records şi Stardelsound, la fiecare dintre ...
Colegiul Medicilor din România solicită suplimentarea locurilor la examenul de Rezidențiat pentru Medicina de familie
Colegiul Medicilor din România solicită suplimentarea locurilor la examenul de Rezidențiat pentru Medicina de familie
Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită suplimentarea numărului de locuri la Rezidenţiat pentru Medicina de familie, ...
Circa 130.000 dintre locuitorii Kievului încă n-au energie electrică. Furnizarea a fost restabilită în Herson
Circa 130.000 dintre locuitorii Kievului încă n-au energie electrică. Furnizarea a fost restabilită în Herson
Aproximativ 130.000 de persoane din Kiev, metropolă cu trei milioane de locuitori, erau încă lipsiţi de electricitate ...