APMGR: Rolul medicamentelor generice este insuficient fructificat în sistemul de sănătate

Rolul medicamentelor generice este insuficient fructificat în sistemul de sănătate, deşi utilizarea lor ar putea aduce economii de cel puţin 100 de milioane de euro, a declarat joi, la conferinţa MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Dragoş Damian.
Economica.net - joi, 21 mart. 2013, 21:56
APMGR: Rolul medicamentelor generice este insuficient fructificat în sistemul de sănătate

„Rolul medicamentelor generice este insuficient fructificat în sistemul de sănătate. Cel puţin 100 de milioane de euro se pot economisi în orice moment prin utilizarea medicamentelor generice, bani care, probabil, ar putea fi utilizaţi tot în sistemul sanitar”, a spus Dragoş Damian la conferinţa MEDIAFAX Talks about Health Reform, cu tema „Reforma în sănătate 2013-2014”.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România a apreciat că un acces bun la medicamente înseamnă „o penetrare într-un ritm mult mai alert a medicamentelor generice pe piaţa românească”.

Dragoş Damian a precizat că barierele care împiedică accesul medicamentelor generice pe piaţa românească sunt termenele foarte mari pentru înregistrarea medicamentelor, metodologia de calcul a preţului acestora.

„Există bariere de acces la nivelul Agenţiei Medicamentului, unde termenele pentru înregistrarea unor medicamente sunt foarte mari. Există bariere de acces în metodologia de calcul a preţului medicamentelor, care este şi sursa exporturilor paralele. O altă barieră sunt termenele lungi de plată a facturilor, care au ajuns şi la 360 de zile de întârzierere. Şi mai sunt şi barierele investiţionale”, a mai spus Damian.

Potrivit preşedintelui APMGR, obiectivul general în domeniul politicilor publice în Sănătate ar trebui să fie accesul extins la tratament pentru un număr cât mai mare de pacienţi.

Dragoş Damian a vorbit şi despre accesul „extins şi echitabil” la soluţii terapeutice de primă linie pentru toate bolile, precum şi despre un tratament farmaceutic de calitate la preţuri accesibile pentru pacienţi.

Totodată, preşedintele APMGR a arătat că „o concurenţa reală între medicamentele generice şi produsele originale este crucială pentru reducerea costurilor”.

Potrivit lui Dragoş Damian, „industria genericelor” are o contribuţie economică semnificativă atât la nivel european, cât şi la nivelul României.

„Industria genericelor este un domeniu modern, divers şi competitiv care are peste 125.000 de locuri de muncă în Uniunea Europeană, în dezvoltare, producţie şi comerţ, aduce economii anuale de 18-20 miliarde de euro în sistemele europene de sănătate, unde 50 la sută din volumele de medicamente sunt generice” a mai spus Damian.

Potrivit preşedintelui APMGR, în România medicamentele generice contribuie net la dezvoltarea economică, reprezentând aproximativ 1,5 la sută din PIB, valoarea exporturilor fiind de peste 200 milioane de euro anual.

„Această industrie are aproximativ 8.000 de angajaţi şi asigură alte 15.000 de locuri de muncă în industriile conexe”, a mai arătat Damian.

La conferinţa cu tema „Reforma în sănătate 2013-2014”, organizată de agenţia de presă Mediafax în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, au fost dezbătute noutăţile în reforma sistemului sanitar împreună cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi cu Theodor Alexandrescu – CEO Allico Asigurări, Efthymios Papataxiarchis – preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dragoş Damian – preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Adrian Pană – secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Iulian Petre – vicepreşedinte al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice şi un reprezentant al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...