Apple a majorat cu 20% preţul tabletei iPad în Japonia, după deprecierea yenului

Apple a majorat cu 20% preţul tabletei iPad în Japonia începând de vineri, în urma deprecierii yenului, cel mai vizibil efect de până acum, din perspectiva populaţiei, al controversatului plan de relansare a economiei adoptat la finele anului trecut de premierul Shinzo Abe, potrivit Financial Times.
Economica.net - vin, 31 mai 2013, 18:19
Apple a majorat cu 20% preţul tabletei iPad în Japonia, după deprecierea yenului

Apple a majorat cu 16.000 yeni (159 de dolari) preţul unui iPad în Japonia, determinând mii de consumatori să ia cu asalt magazinele în căutarea tabletelor aflate pe inventar, vândute încă la vechiul preţ.

Ştirea privind decizia Apple este cel mai citit articol de vineri pe site-ul televiziunii naţionale NHK.

În ultimele două săptămâni, mai multe mărci de lux, printre care Channel, Fendi, Prada şi Dior, au anunţat creşterea preţurilor pe piaţa japoneză ca urmare a deprecierii yenului.

Yenul s-a depreciat cu aproximativ 20% din decembrie anul trecut, când premierul Abe a lansat un plan ambiţios de relansare a economiei, după 15 ani de deflaţie care au blocat consumul.

Deşi mulţi economişti sunt de părere că Banca Japoniei nu va reuşi să atingă ţinta de inflaţie de 2% în următorii doi ani, în economie au început să apară semnale pozitive: preţurile din Tokyo au crescut în luna mai pentru prima dată în ultimii patru ani, cu 0,1%, potrivit datelor oficiale anunţate vineri.

Deprecierea yenului creşte competitivitatea exporturilor japoneze, consolidând profiturile companiilor şi sprijinind creşterea economică.

Abe este cotat în sondaje cu o popularitate de 70%, după creşterea bursei de la Tokyo cu peste 50% de la începutul mandatului său.

Relaţia dintre bunăstarea japonezilor şi rata de schimb a yenului este însă mai complicată decât în trecut. În prezent, Japonia importă mai mult decât exportă, în urma dezastrului din 2011 de la centrala nucleară de la Fukushima, care a crescut cererea pentru petrol şi gaze, dar şi ca rezultat al transferului treptat al producţiei către ţări care oferă costuri mai mici.

Te-ar mai putea interesa și
Omer Susli a cumpărat clădirea Muntenia Business Center cu 8 milioane de euro
Omer Susli a cumpărat clădirea Muntenia Business Center cu 8 milioane de euro
Omul de afaceri Omer Susli a cumpărat de la Longshield Investment Group, fosta SIF Muntenia, o clădire de birouri din București cu opt milioane de euro. ...
Rețele Electrice România oferă furnizorilor o nouă platformă modernă pentru accesarea datelor de consum ale clienților
Rețele Electrice România oferă furnizorilor o nouă platformă modernă pentru accesarea datelor de consum ale clienților
Rețele Electrice România a implementat o platformă informatică modernă care pune la dispoziția tuturor furnizorilor ...
Idei pentru un city break memorabil în Sibiu
Idei pentru un city break memorabil în Sibiu
Se apropie luna cadourilor, iar mulți dintre voi poate vă gândiți să petreceți un weekend de dinaintea sărbătorilor ...
Antony Blinken: Autorităţile române devoalează un efort al Rusiei, de amploare şi bine finanţat, de a influenţa alegerile prezidenţiale
Antony Blinken: Autorităţile române devoalează un efort al Rusiei, de amploare şi bine finanţat, de a influenţa alegerile ...
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat joi că "autorităţile române devoalează un efort al Rusiei, de ...