Apple anunţă iPadOS, un sistem de operare dedicat special tabletelor

Apple a anunţat în prima zi a conferinţei WWDC 2019 că tabletele iPad vor avea propriul sistem de operare, numit iPadOS. iOS rămâne, separat, sistemul de operare al iPhone-urilor. Astfel, iOS nu mai este sistemul de operare valabil atât pentru smartphone-urile, cât şi pentru tabletele Apple, potrivit News.ro. 
Economica.net - mar, 04 iun. 2019, 12:38
Apple anunţă iPadOS, un sistem de operare dedicat special tabletelor

Prin separarea celor două sisteme de operare, Apple va putea aduce mai uşor modificări specifice celor două tipuri de dispozitive. iPadOS va avea încă de la prima versiune funcţii care nu se vor regăsi pe iPhone, ci vor fi dezvoltate special pentru ecranele mari ale tabletelor.

iPadOS are un nou ecran principal, care include la un loc aplicaţii şi widget-uri. Widget-urile nu vor mai avea un ecran special, ca până acum, ci vor putea fi afişate pe acelaşi ecran cu aplicaţiile.

Noul sistem de operare va aduce şi mai multe gesturi care vor îmbunătăţi multitasking-ul, simplificând trecerea la o aplicaţie la alta şi aranjarea aplicaţiilor deschise pe ecran.

Tot prin gesturi va fi îmbunătăţită şi funcţia copy&paste. Copierea textului se putea face prin strângerea pe ecran a trei degete. Gestul opus, depărtarea celor trei degete, va realiza funcţia „paste”.

Un mare pas înainte îl face managerul de fişiere Files, care va arăta şi va funcţiona mai mult ca o aplicaţie de desktop şi, foarte important, va oferi suport nativ pentru dispozitive USB şi carduri de memorie.

Va exista şi suport pentru mouse în iPadOS, o opţiune care se găseşte în cadrul secţiunii Accesibilty a aplicaţiei Settings şi despre care nu se cunosc foarte multe la acest moment.

În aceeaşi direcţie generală va merge şi browser-ul Safari, care va oferi un sistem de navigare mai aproape de cel de pe desktop şi va include un manager de download-uri.

Prima versiune de iPadOS va fi disponibilă în toamnă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Tanczos: Vom reanaliza Programul „Rabla pentru electrocasnice”. Nu îl putem transforma în program de cumpărare de televizoare
Tanczos: Vom reanaliza Programul „Rabla pentru electrocasnice”. Nu îl putem transforma în program de cumpărare ...
Programul "Rabla pentru electrocasnice" trebuie să vizeze echipamentele sau electrocasnicele de mare consum şi nu cred ...
Lituania susţine că vama chineză îi blochează exporturile
Lituania susţine că vama chineză îi blochează exporturile
China a impus un blocaj vamal asupra exporturilor lituaniene, a anunţat vineri un organism comercial lituanian, în contextul ...
Niciun deces asociat noii variante Omicron nu a fost raportat până acum – OMS
Niciun deces asociat noii variante Omicron nu a fost raportat până acum – OMS
Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu are până la această oră informaţii despre un eventual deces asociat noii variante ...