Apple, Google şi alte companii IT cer guvernului SUA reformarea practicilor de supraveghere

Apple, Google şi alte companii din sectorul tehnologiei cer guvernului american să reformeze practicile de spionaj, în urma dezvăluirilor legate de accesarea reţelelor informatice private de către Agenţia Naţională de Supraveghere (NSA), transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 10 dec. 2013, 08:07
Apple, Google şi alte companii IT cer guvernului SUA reformarea practicilor de supraveghere

„Înţelegem că guvernele au datoria să îşi protejeze cetăţenii. Dar dezvăluirile din această vară au scos în evidenţă necesitatea urgentă de reformare a practicilor guvernamentale de supraveghere, la nivel mondial. În multe ţări, balanţa s-a înclinat foarte mult în favoarea statului şi în defavoarea drepturilor individuale”, se arată într-o declaraţie comună a companiilor.

Documentele publicate de Edward Snowden, fost contractor al NSA, au arătat că agenţia a obţinut acces la conturile clienţilor companiilor tehnologice, au ocolit codurile de protecţie ale acestora şi au accesat cablurile cu fibră optică, în cadrul programelor de supraveghere, potrivit relatărilor Washington Post, New York Times şi Guardian.

Companiile au reacţionat prin îmbunătăţirea codurilor de protecţie a datelor şi respingerea solicitărilor guvernamentale pentru informaţii.

„Cerem Statelor Unite să ia iniţiativa şi să facă reforme care să asigure că eforturile de supraveghere sunt restricţionate clar prin lege, proporţionate cu riscurile, transparente şi supuse unei supervizări independente”, potrivit declaraţiei adresate preşedintelui Barack Obama şi unor membri ai Congresului.

Semnatarii declaraţiei sunt din partea AOL, Apple, Google, Facebook, LinkedIn, Microsoft, Twitter şi Yahoo.

Preşedintele Obama a declarat săptămâna trecută într-un interviu că intenţionează să propună măsuri care să restrângă capacitatea NSA de a efectua activităţi neautorizate de supraveghere.

Declaraţia celor opt companii vine după ce unele dintre acestea au anunţat măsuri de îmbunătăţire a codurilor informatice, pentru protejarea datelor clienţilor.

Microsoft a anunţat săptămâna trecută că împărtăşeşte îngrijorarea clienţilor, referitoare la supravegherea Internetului de către guvernul SUA.

„Oamenii nu vor folosi o tehnologie în care nu au încredere. Guvernele au pus în pericol această încredere, iar guvernele trebuie să contribuie la refacerea acesteia”, a spus Brad Smith, consilier general şi vicepreşedinte executiv pentru probleme juridice şi corporatiste la Microsoft.

Microsoft va intensifica eforturile juridice pentru protejarea datelor private şi pentru a creşte transparenţa sistemului de codare, astfel încât clienţii să fie convinşi că produsele informatice ale companiei nu au „intrări pe din dos” care să permită accesul la informaţiile lor.

Yahoo, Twitter şi Google au anunţat la rândul lor că vor îmbunătăţi măsurile de securitate a datelor.

În noiembrie, Yahoo a anunţat că, până la sfârşitul primului trimestru din 2014 va coda toate informaţiile care circulă între centrele de date şi va permite utilizatorilor să codeze datele care circulă către sau dinspre companie.

Directorul general al Yahoo, Marissa Mayer, a declarat că dezvăluirile recente privind activităţile de supraveghere ale guvernului au zdruncinat încrederea utilizatorilor, iar autorităţile americane trebuie să ia măsuri pentru a reface încrederea cetăţenilor din întreaga lume.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...