Aproape 1 miliard de persoane fumează la nivel global. Numărul acestora este în creştere – studiu

Numărul total al persoanelor fumătoare la nivel global este într-o continuă creştere, în prezent aproape 1 miliard de oameni având acest obicei, se arată într-un studiu citat de bbc.co.uk.
Economica.net - joi, 09 ian. 2014, 06:38
Aproape 1 miliard de persoane fumează la nivel global. Numărul acestora este în creştere - studiu

Deşi fumatul este din ce în ce mai puţin popular în multe zone ale lumii, numărul total al fumătorilor este într-o continuă creştere, se arată într-un studiu realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Universitatea din Washington, Statele Unite ale Americii, publicat în JAMA.

În anul 2012, 967 de milioane de oameni fumau în fiecare zi, în comparaţie cu 721 de milioane în 1980, arată datele colectate din 187 de ţări.

Numărul mare de fumători are legătură cu creşterea demografică, au declarat cercetătorii pentru publicaţia JAMA. Astfel, numărul crescut al persoanelor care fumează este explicabil, întrucât populaţia planetei s-a dublat în ultimii 50 de ani, ajungând la şapte miliarde.

Câteva ţări mari, inclusiv Bangladesh, China şi Rusia, au înregistrat, în ultimii ani, un număr crescut de fumători, arată cele mai recente cifre.

Unele dintre cele mai mari procente ale persoanelor care fumează se înregistrează în ţările dezvoltate, potrivit studiului IHME.

În prezent, aproximativ 3 din 10 bărbaţi (31%) şi 1 din 20 de femei (6%) fumează zilnic, în comparaţie cu 4 din 10 bărbaţi (41%) şi 1 din 10 femei (10%) în 1980.

În ceea ce priveşte ţările unde se înregistrează cel mai mare consum de tutun, Timorul de Est se situează în fruntea clasamentului, 61% din locuitori fumând în fiecare zi. La polul opus se află insulele Antigua şi Barbuda, unde procentul este de 5%.

În unele ţări, printre care se numără Canada, Islanda, Norvegia şi Mexic, locuitorii au reuşit să renunţe la ţigări sau să reducă, în mod semnificativ, consumul.

Un consum ridicat de ţigări se înregistrează, printre altele, în Grecia, Irlanda, Italia, Japonia, China, Kuweit, Rusia, Elveţia, Uruguay şi Filipine.

Christopher Murray, director al IHME, a declarat: „În ciuda marilor progrese făcute în privinţa controlului fumatului, mai sunt multe care au rămas de făcut”.

De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătaţii a precizat că milioane de vieţi ar putea fi salvate prin implementarea politicilor de prevenire, precum taxele pentru ţigări şi legile care interzic fumatul în aer liber.

Oamenii de ştiinţă spun că, întrucât numărul fumătorilor din întreaga lume este în creştere, acest studiu arată cât de important este ca toate ţările să implementeze o serie de măsuri de control, astfel încât să scadă numărul persoanelor care se îmbolnăvesc sau mor din cauza acestui obicei.

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...